Viime yönä siirryttiin talviaikaan. Kesäaika on ohi. Kumma, minkälaisen arvolatauksen tuo talvi -etuliite aiheuttaa. Talvella kaikki on jotenkin raskaampaa, totisempaa ja ehkä hieman arvokkaampaa.
Kesämökillä on mukava käydä, mutta moniko omistaa talvimökin? Ehkä talvimökillä voisi viettää talvilomaa, ottaa talvirusketusta ja nauttia talven kylmyydestä. Miksi tuo kaikki kuulostaa niin ankealta? Talvi on.
Talveen miellettyä arvokkuutta kannattaisi joissain asioissa käyttää enemmän. Esim. Talviranta kuulostaa presidentin loma-asuntona paljon vakuuttavammalle. Onneksi Suomen kohtalonhetket ratkottiin sentään talvisodassa. Kesäsota kuulostaa pieneltä välikohtauksesta Torniojokilaaksossa.
Vuodenaika vaikuttaa myös ihmissuhteisiin. Kesäromanssi tuntuu kevyeltä, leikittelevältä, ei niin vakavasti otettavalta ilonpidolta. Kesähäät ovat auringon ja valon juhlaa. Talviromanssissa taas on ainesta koko elämän kestävään liittoon: vakavaan parisuhteeseen, jossa ei puhuta eikä pussata. Sellainen on Talviromanssi.
Kesä on erilaista aikaa myös työelämässä. Firmoihin palkataan kesätyöntekijöitä, jotka ovat usein enemmän tai vähemmän ammattitaidottomia opiskelijoita. Kesätyöntekijä opettelee alalle ja saattaa tehdä virheitä, mutta se ei ole niin vakavaa. Talvityöntekijällä on erilaiset vaatimukset. Talvityöntekijän voi kuvitella tekevän raskaampaa duunia (lumityöt, rahtaus, rakennusalan hommat) ja hänen pitää olla raudanluja ammattilainen. Tekijä, joka omalla panoksellaan pitää firmaa pystyssä.
Nyt kun kelloja taas käännettiin tunti taaksepäin heräsi ikiaikainen keskustelu siitä, pitäisikö kesäajasta luopua. Ei missään tapauksessa! Kesä on ihmisen parasta aikaa. Jos jostain pitää luopua, niin luovutaan sitten talviajasta. Lunta ja pakkasta on vähemmän ikävä kuin auringonpaistetta.
Kuva: Pixabay
sunnuntai 29. lokakuuta 2017
keskiviikko 25. lokakuuta 2017
Timo Rautiaisen pikkuveli
Kuopiorockin baarityöntekijöiden tippirahasto |
Jenni Vartiainen |
Dingo oli kovassa vedossa |
Perjantai-illan päätti Megadeth |
Dave Mustaine |
Alkuaikojen Rockcockeja (on muuten melkoinen nimi
ulkomaalaiselle) en kokenut, mutta muutos on ollut kuulemma melkoinen. Rockcock
oli aloittaessaan eräänlainen Kuopion ”mini-Tuskafestivaali”. Vuodet ovat kypsyttäneet tapahtumaa ja esiintyjäkaarti laajentunut vähän kaikille
kaikkea –tyyliseksi. Tänä vuonna esiintyivät mm Kaija K, Michael Monroe,
Apulanta, Sanni, Juha Tapio, Jenni Vartiainen, Popeda ja Roope Salminen & koirat. Ainoa ulkomainen akti oli
perjantai-illan pääesiintyjä Megadeth. Laatu korvasi määrän.
Parhaiten kolahti lauantaina rymistellyt Timo Rautiainen ja
Trio Niskalaukaus. Bändi heräsi eloon keväällä, teki biisin Suomi sata vuotta ja lähti
kiertueelle. Livenä orkesteri on kyllä h******tin kova! Rantalava oli
tupaten täynnä ja säälin hieman samaan aikaan esiintynyttä Juha Tapiota. Ehkä
viikonlopun ennätysyleisöstä riitti kuulijoita hänellekin.
Brother Firetribe |
Michael Monroe |
Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus |
Luin jostain, että Niskalaukauksen alkuaikoina uusnatsit omivat bändin itselleen. Todella omituista jos perehtyy Rautiaisen lyriikoihin yhtään tarkemmin. Irtiotto ääriaineksista tapahtui viimeistään uuden hitit Suomi sata vuotta myötä. Siinä Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus antavat natseille kyytiä:
Sinä haet valkoista
pahvia
ja äidin lempisakset
vaatekaapista
valkoisen lakanan
varastat ja piiloon juokset
varastat ja piiloon juokset
Sen kaavuksi leikkaat
ja suppilon
pahvista taittelet päätäsi
varten
sinä klaaniin kuulua
tahtoisit
ryhmään miesten
pelkurimaisten
Kyllä saatana saa taas
hävetä
nyt Suomi mainittiin
kenellä pää on kipeä?
Mihin aivot
haudattiin?
Siihen puuhun josta
pudottiin
miksi takaisin
kiivettiin?
Keikan aikana sattui hauska välikohtaus. Tapasin hyvän
ystäväni R:n, joka on kova Trio Niskalaukaus –fani. Kaveri on habitukseltaan
kuin ilmetty Rautiainen. Hänellä oli päällään musta bändipaita, jonka selässä
luki: Kyllä saatana saa taas hävetä.
Ei ihme, että ihmiset tulivat kyselemään: Oletko sinä SE Timo Rautiainen?
Tätä oli jatkunut kuulemma koko päivän ja viimein R
kyllästyi kieltämään ja heitti sen sijaan läpällä, että hän on rokkarin
pikkuveli Kalevi Rautiainen. Osui ja upposi. – Nyt minä ymmärrän, miltä julkkiksesta tuntuu, R tokaisi ja samalla paikalle osuneet Rautiais-fanit pyysivät häntä taas mukaan
selfieen.
maanantai 16. lokakuuta 2017
Tiilikkajärven kansallispuiston suoalueen sielukkuus
Tiilikkajärven kansallispuisto löytyi helposti. Ensin ajoin Rautavaaralle ja jatkoin Nurmeksen tietä pitkin eteenpäin, kunnes iso opastekyltti neuvoi kääntymään vasemmalle. Hiekkatietä jatkui n. 10 km kunnes tulin kansallispuistoa eteläiselle aloituspisteelle Sammakkotammen opastuspaikalle.
Opastaulussa kerrottiin, että kansallispuiston alueella on tavattu ahmoja, ilveksiä, susia ja karhuja. Kansallispuisto on kooltaan 34 neliökilometriä, joten yksittäisen petoeläimen bongaaminen on melkoinen lottovoitto. Lisäksi alueella kulkee niin paljon retkeilijöitä, että luonnostaan arat villieläimet pysyttelevät poissa näkyvistä. Ajatus karhusta oli silti aika kuumottava.
Wikipedia tiesi kertoa, että Suomessa on arvioitu olevan n. 1800 kpl karhua. Suuri määrä? Aika suhteellista. Rautavaaran kunnassa asuu 1711 asukasta, eikä määrä ole paljon. Jos kaikki rautavaaralaiset laitettaisiin karhujen lailla patikoimaan Suomen metsiin on hyvin epätodennäköistä, että törmäisit heihin koko elinaikanasi.
Retki alkaa |
Menomatkalla polku oli välillä vaativa. |
Joka puolella näkyy suoaukeita |
Venäjän hiekat: Upea hiekkaranta keskellä Kansallispuistoa |
Suot ovat itikoiden, mäkäräisten, kärpästen ja paarmojen valtakuntaa mutta näin syyskuun lopulla en löytänyt kuin yhden hyttysen. Jos olet allerginen tai muuten vain yliherkkä ötököille, kannattaa Tiilikkajärvellä käydä vasta myöhään syksyllä.
Tiilikkajärveä halkoo uskomattoman kapea ja kaunis niemi. |
Osa kansallispuiston alueesta on merkitty opaskarttaan lausekkeella "liikkuminen ja maihinnousu kielletty 15.4 - 15.7" Tällä on haluttu rauhoittaa alueella pesivien lintujen elämää. Muutenkin kansallispuistossa suositellaan liikkumista merkityillä poluilla ja reiteillä. Avotulen teko on sallittu vain niille varatuilla nuotiopaikoilla. Marjastaa ja sienestää saa vapaasti.
Uiton kämpän reitillä on kaksi siltaa |
Kämpän pihassa on puuliiteri ja nuotiopaikka. Itse Uiton kämpän voi vuokrata tilaisuuksia ja yöpymistä varten. |
Paluumatka meni pitkospuita pitkin. Reitti oli tasamaata ja moni pikkulasten perhe tuli minua vastaan. Jos haluaa päästä helpommalla, voi reitin kulkea mennen tullen helpompaa kautta suota pitkin. |
Heräsi kysymys: Jos vastaan tulisi karhu, mitä tekisin? Onneksi ongelmaa ei tarvinnut ratkoa käytännössä. |
Kiersin reitin myötäpäivään. Oikeanpuolimmainen reitti kulkee tasamaata myöten. |
keskiviikko 11. lokakuuta 2017
Kuolemansiivous
Törmäsin artikkeliin, jossa kerrottiin kuolemansiivouksesta. Kyseessä on ruotsalainen konsepti, döstädning, joka tarkoittaa vuosien varrella kerätyistä, turhista tavaroista luopumista hitaasti ja harkiten. Kauniina ajatuksena on, että kuoleman jälkeen perillisillä ei ole romujen kanssa niin isoa urakkaa, kun vainaja hoitaa homman heidän puolestaan jo omana elinaikanaan.
Kertakaikkisen loistava idea! Sain tästä semmoisen kimmokkeen, että töistä kotiin palattuani aloitin heti kuolemansiivouksen. Ehkä en niinkään hitaasti ja harkiten, vaan innosta puhkuen ja kiireellä. Koska meidän talossa on hissi remontissa, sain samalla hyötyliikuntaa, kun kiikutin kamaa neljännestä kerroksesta takapihan roskakatokseen. Hämmästelin siinä touhutessa, miten paljon tavaraa oli kertynyt.
Vaimo tuli illalla töistä kotiin ja oli lievästi sanottuna yllättynyt. Yllätys vaihtui tyrmistykseen ja sitten hyvin nopeasti puhtaaseen raivoon. Nyt tiedä miksi tätä kutsutaan kuolemansiivoukseksi. Kyllä siinä oli meikäläisellä hengen lähtö lähellä kun selvisi, että olin köijännyt vaimon ”turhia tavaroita” roskikseen. Ymmärsinkö jotain väärin?
Kuva: Pixabay
Kertakaikkisen loistava idea! Sain tästä semmoisen kimmokkeen, että töistä kotiin palattuani aloitin heti kuolemansiivouksen. Ehkä en niinkään hitaasti ja harkiten, vaan innosta puhkuen ja kiireellä. Koska meidän talossa on hissi remontissa, sain samalla hyötyliikuntaa, kun kiikutin kamaa neljännestä kerroksesta takapihan roskakatokseen. Hämmästelin siinä touhutessa, miten paljon tavaraa oli kertynyt.
Vaimo tuli illalla töistä kotiin ja oli lievästi sanottuna yllättynyt. Yllätys vaihtui tyrmistykseen ja sitten hyvin nopeasti puhtaaseen raivoon. Nyt tiedä miksi tätä kutsutaan kuolemansiivoukseksi. Kyllä siinä oli meikäläisellä hengen lähtö lähellä kun selvisi, että olin köijännyt vaimon ”turhia tavaroita” roskikseen. Ymmärsinkö jotain väärin?
Kuva: Pixabay
tiistai 3. lokakuuta 2017
Seinävuoren Rotkolaakso, Tuusniemi
Tällä kertaa vaellusviettini vei Seinävuoren Rotkolaaksoon.
Paikka sijaitsee Tuusniemellä Joensuuntien varressa. Isot kyltit päätien
varressa merkkaavat paikan. Perille ajetaan pari kilometriä hiekkatietä, kunnes
vastaan tulee parkkipaikka, pari rakennusta ja suuri, puoliavoin grillikota.
Luontopolku on hyvin merkitty ja osan matkasta kävellään pitkospuita pitkin.
Kuljin 2,5 kilometriä pitkän luontopolun vastapäivään ja jätin parhaat palat kierroksen loppupäähän. Kiersin Pieni-Seinälammen ja kipusin ylös rannan jyrkkää ja liukasta kalliota. Näin syyskostealla kelillä kannattaa reissuun lähteä vaelluskengillä. Lenkkarit ja muut tasapohjaiset kengät eivät rinteessä pidä.
Oli lauantai ja ilma suosi patikointia, joten vastaan tuli muitakin ulkoilijoita. Rotko on luonnonsuojelualuetta, joten kasvillisuus on villiä. Näköala pohjalle on välillä päätä huimaava, varsinkin tällaiselle korkeapaikankammoiselle. Kun otin kuvia reunalta pidin huolta, että minun ja rotkon välissä oli aina puu tai isompi kivi estämässä putoamisen.
Jääkauden lopun vesimassat tekivät Savoon myös toisen vastaavanlaisen rotkon
Leppävirran Orinoroon. Siihen verrattuna tämä kanjoni on massiivisempi. Seinävuoren Rotkolaakson pohjalla, suurien kallioseinämien välissä,
ihminen tuntee itsensä hyvin pieneksi ja nöyräksi.
Millaiset voimat ovat muovanneet tämän luonnonihmeen? Viimeisin suuri ilmastonmuutos 10.000 vuotta sitten on ollut uskomattoman raju
ja väkivaltainen tapahtuma.
Jos ajatte huudella, piipahtakaa Seinävuoren Rotkolaaksossa. Paikka on niin lähellä päätietä, että sinne on helppo pysähtyä ja pitää pieni tauko. Itse rotkoa ei ole pakko kiertää. Parkkipaikan lähellä on näköalatasanne, jonne pääsee helposti myös pyörätuolilla. Maisema tasanteelta on todellakin näkemisen arvoinen.
Kuljin 2,5 kilometriä pitkän luontopolun vastapäivään ja jätin parhaat palat kierroksen loppupäähän. Kiersin Pieni-Seinälammen ja kipusin ylös rannan jyrkkää ja liukasta kalliota. Näin syyskostealla kelillä kannattaa reissuun lähteä vaelluskengillä. Lenkkarit ja muut tasapohjaiset kengät eivät rinteessä pidä.
Pieni Seinälampi kauniina syyspäivänä |
Alkumatka meni pitkin pitkospuita |
Kallion harjalla oli jo käyty. Kuvassa hirven pas.....papanoita |
Reitin varrella on infotauluja, joissa kerrotaan alueen synnystä sekä eläin- ja kasvilajeista |
Oli lauantai ja ilma suosi patikointia, joten vastaan tuli muitakin ulkoilijoita. Rotko on luonnonsuojelualuetta, joten kasvillisuus on villiä. Näköala pohjalle on välillä päätä huimaava, varsinkin tällaiselle korkeapaikankammoiselle. Kun otin kuvia reunalta pidin huolta, että minun ja rotkon välissä oli aina puu tai isompi kivi estämässä putoamisen.
Alas on pitkä matka, 25 metriä |
Rotkon reunalle on rakennettu näköalatasanne |
Tämä lähemmäksi reunaa en uskaltanut. Olisi varmaan ollut hieno näkymä alas rotkon pohjalle. Mun pää ei kestänyt, pahoittelen. |
Rotkon pohjalla solisee puro |
Rotko on niin iso, että siitä on vaikea saada kuvaa. |
Jos ajatte huudella, piipahtakaa Seinävuoren Rotkolaaksossa. Paikka on niin lähellä päätietä, että sinne on helppo pysähtyä ja pitää pieni tauko. Itse rotkoa ei ole pakko kiertää. Parkkipaikan lähellä on näköalatasanne, jonne pääsee helposti myös pyörätuolilla. Maisema tasanteelta on todellakin näkemisen arvoinen.