maanantai 29. marraskuuta 2021

Miesten päivä

Äsken vietettiin miesten päivää. Outo konsepti, josta annan nyt palautetta niin että paukkuu. Miesten päivä? Mitä hittoa! Me emme ole miehiä! Tai siis olemme, mutta kaikki vähän erilaisia, ei "vain" miehiä. Tarkoitan, että sama jos autoja kutsuttaisiin vain autoiksi. Ei! Autot ovat nissaneita, mersuja, saabeja, opeleita,  ladoja, formuloita jne. 


En nyt tarkoita, että jokaisella miehellä pitäisi olla oma päivä. Tavallaanhan näin jo on: niitä kutsutaan nimipäiviksi. Tarkoitan, että meissä miehissä on ryhmiä, joiden ominaisuuksia pitäisi juhlistaa ja tuoda esille erilaisilla miesten päivillä. Tässä ehdotukseni uusille liputuspäiville, merkkaa kalenteriisi:


Ikämiesten päivä

Ikämiesten päivä on vuoden alussa, 10 tammikuuta. Ikämiehelle jokainen eletty vuosi on saavutus ja uusi vuosi mahdollisesti se viimeinen. Juhlitaan siis elettyä elämää ja toivotaan, että lähtö tästä maailmasta olisi kivuttomampaa kuin tänne syntyminen.


Ukkomiesten päivä

Tämän päivän paikka vaihtelee, koska se on juhannuksen jälkeinen maanantai. Miksi? No siksi, että juhannushäiden jälkeen arkeen putkahtaa taas liuta tuoreita ukkomiehiä. Sormuksessa näkyy "parasta ennen" -päivämäärä ja tästä eteenpäin tarvitset luvan kaikkeen mitä suunnittelet tekeväsi: luvan lähteä kavereiden kanssa kalaan, baariin, keikalle, elokuviin... Mutta tämähän on tuttua, koska junnuna luvan antoi äiti, häiden jälkeen lastesi äiti.


Poikamiesten päivä

... on heinäkuun 1. päivä. Ja tunnustan, tämän päivämäärän valitsin ihan subjektiivisista nostalgiasyistä. Vietin lapsuuden ja nuoruuden Suonenjoella, pienessä mansikkapitäjässä. Korjaan: kaupungissa (vuodesta 1977). Joka kesä paikkakunnalle saapui tuhansia nuoria mansikkatiloille poimimaan marjoja. Nykyään poimijat tulevat ukrainasta ja venäjältä, 80-luvulla Helsingistä, Jyväskylästä, Kajaanista, Oulusta, Rovaniemeltä jne. Heinäkuu oli kylän poikamiehille juhla-aikaa. Viikonloppuna Mansikkamajan keikkapaikalla solmittiin ihmissuhteita, joista osa johti pikapanoon, osa avioliittoon ja kaikkea siltä väliltä. Heinäkuun ensimmäisenä juhlitaan siis poikamiehiä ja vuoden päästä samat kaverit saattavat viettää sitten ukkomiesten päivää.


Setämiesten päivä

Tämä juhlapäivä sijoittuu syksyn kurjimpaan aikaan joskus lokakuun alkupäiville. Vuodenaika muistuttaa setämiestä: pimeä, kylmä, surkea ja onneton. Setämiehen mieli on jo jähmettynyt kuin alkutalven routiva maa ja hiukset harvenevat päästä kuin lehdet syksyisestä puusta. Joskus voi tulla kuulaan kirkkaita, aurinkoisia päiviä, ja samoin setämiehen silmiin voi syttyä se leikkisä pilke, joka niissä kimmelsi vuosikymmeniä sitten. Mutta siinä missä syksy saa, setämies ei saa enää. Juhlitaan siis setämiestä vielä kun ehditään. Eipä tuota syksyssä paljoa muuta juhlimista olekaan.

Kuvat: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti