torstai 29. lokakuuta 2015

Verjnuarmu ja Kuhtumattomat vieraat



Koin tänään muutaman asian ensimmäistä kertaa eläessäni. En ole koskaan ennen ollut levynjulkistamistilaisuudessa. En ole koskaan ennen ollut Verjnuarmu -näyttelyssä. Enkä ole koskaan ennen ollut hevikeikalla Kuopion Museossa. On tässä sulattelemista.

Kuopion museo on sopivan goottimainen Verjnuarmu -näyttelylle

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Verjnuarmu –näyttelyn suunnittelija ja taitelija Timo Kokko pyysi bändin faneilta valokuvia näyttelyä varten. Meillä sattui olemaan yksi erittäin onnistunut otos, jossa vaimo poseeraa solisti Puijon Perkeleen kainalossa Kuopiorockin keikan jälkeen. Vaimo laittoi kuvan sähköpostiin ja sai nopeasti vastauksen, että kuva on loistava. Kiitokseksi tästä hänen sähköpostiin ilmestyi Vip-kutsu bändin levynjulkkari/näyttelyn avajaisiin Kuopion Museoon. Päivämäärä oli 29.10.2015. 

Verjnuarmu on vuonna 2002 perustettu, savon murteella laulava metalliyhtye. Ja kun sanon murteella, tarkoitan murretta isolla M:llä. Bändi on julkaissut viisi albumia joiden nimet kertovat aihealueesta kaiken olennaisen: Muanpiällinen helevetti (2006), Ruatokansan uamunkoetto (2008), Lohduton (2010), Pimmeyvven Ruhtina (2012) ja 1808 (2015). Verjnuarmussa soittavat Puijon Perkele - pahhuuvven sanansuattaja (laulu ja kosketinsoittimet), Tervapiru -  kuuven kielen surmansoennut (kitara), Woema – syvvyyksien jylinä (bassokitara) ja Musta Savo – tuomijopäevän tahinhakkuu ja kuolonkorina (rummut ja murinalaulu). Laulujen sanoituksissa vilisee taistelut, sotilaat, tuonelat ja Verjnuarmun oma savolainen mytologia.

Sisäänkäynti näyttelyyn, welcome to hell

Kello 18 seurasimme muita kutsuvieraita Museon neljänteen kerrokseen ”Verjnuarmu – Kuhtumattomat vieraat” näyttelyyn. Aulassa saimme käteen mukilliset Iso-Kallan panimon lanseeraamaa Verjnuarmu -olutta. Olut on hyvin esikuvansa oloinen: tumma ja täyteläinen portteri. Näyttelyn laajuus pääsi yllättämään. Koko neljäs kerros on varattu Kuhtumattomille vieraille. Puolet näyttelystä esitteli bändin historiaa. Tilan perällä on esiintymislava ja taiteilijan huone, jossa on Kokon bändistä tekemiä kuvatöitä. Näyttelyn toinen puolisko esitteli uuden ”1808” –levyn teeman, eli vuonna 1808 Savon alueella riehuneet Suomen sodan taistelut. Viimeisessä huoneessa on iso screeni, jossa pyörii taltio bändin vuoden 2012 Kuopiorockin keikasta.




Puijon Perkele
Viimein lavalle astelivat Puijon Perkele, Tervapiru ja Woema. Bändi kiitteli yleisöä ja sponsoreja ja esitti sitten neljä kappaletta puoliakustisesti. Kappaleiden joukossa kuultiin mm. klassikko Laalavat jouset ja uudelta levyltä Verenseisaattaja. Olen toki tykännyt bändistä aikaisemminkin mutta tämä keikka riisuttuine soundeineen pääsi yllättämään. Verjnuarmun kappaleet ovat todella melodisia ja jotenkin kalevalamaisen kauniita. Maailman ensimmäinen savometallibändi nostaa kapean genrensä riman todella korkealle.

Näyttely on aiheen mukaisesti synkkä mutta samalla runsas ja mielenkiintoinen. Sanalla sanoen ainutlaatuinen. Kuhtumattomat vieraat on nähtävissä Kuopion museossa 3.9.2015 saakka. Voin suositella myös musiikista pitämättömille. Jos käyt museossa, piipahda samalla synkässä neloskerroksessa katsomassa erilaista kuvataidetta ja Suomen sodan rekvisiittaa.


Woema, Kuopiorock 2014

Puijon Perkele, Kuopiorock 2014



 Verjvirta
Laalavat jouset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti