maanantai 10. lokakuuta 2016

Haapaniemenkadun pysäköintitalon graffitit



Kuopion Haapaniemenkadun pysäköintitalo on ollut kiinnostanut tutustumiskohteena jo jonkun aikaa. Ei kuulosta kovin eksoottiselta. Itse betonirakennuksesta ei kiksejä saa, mutta halli pitää sisällään mielenkiintoista nähtävää. Nimittäin graffiteja.


Pari vuotta sitten lenkillä kiinnostuin kuvaamaan alikulkutunneleiden graffiteja ja tein postauksen Nykyajan kalliomaalaukset. Pysäköintitalon graffitit ovat hieman toista luokkaa, sillä ne on tehty luvan kanssa ja asialla ovat olleet alan ammattilaiset. Hienoja kuvia neljässä eri kerroksessa. 









Jos tällainen vanha pieru voi jotain kritiikkiä tekijöille antaa, niin se koskisi kuvien aihepiiriä. Erilaisten tyyliteltyjen kirjoitusten tekeminen on varmasti sinällään haasteellista, mutta katsojalle ne eivät paljoa anna. Kun vieri vieressä on koristeellinen sana toisensa perään, iskee tavalliseen tallaajaan väsymys. Tässäkin tapauksessa pysäköintitalon graffitit, jotka esittivät jotain, jäivät parhaiten mieleen. Kannattaa keskittyä aiheeseen ja kehittää taitoa enemmän kuvalliseen ilmaisuun ja jättää tekstit vähemmälle. Ottakaa mallia Banksysta.  







Graffiteja voi käydä katsomassa myös syyspimeällä. Parkkihalli on valaistu.




Pysäköintitalolla järjestetään Taidevartti syyslomaviikon keskiviikkona 19.10. klo 13. Kuopion taidemuseon järjestämä tapahtuma on ilmainen ja siinä tutustutaan graffititeoksiin oppaana Katutaideyhdistys Urbaani ry:n Jyri Väisänen. Vastaavia taidevartteja pidetään loka- ja marraskuussa joka toinen keskiviikko klo 13. Aikataulu on töissä käyvälle haastava, mutta pitää yrittää ujuttautua joku kerta mukaan. 

Tämä "betonibonsai" on hauska yksityiskohta muuten harmaassa kiviseinässä

2 kommenttia:

  1. Parhaimmillaan graffititaide voi mielestäni olla todella piristävä osa kaupunkikuvaa, toisinaan taas sillä voi olla päinvastainen vaikutus. On hienoa, että kaupungit antavat enemmän mahdollisuuksia niiden tekoon, jotta niitä ei tarvitsisi tehdä salaa ja siinä pelossa, että teos joudutaan poistamaan luvattomasta paikasta. Kaikkialle ne eivät kuitenkaan sovi. Itse Helsingissä asuvana kyllä nautin kun nään uusia tarkkaan harkittuja teoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuopiossa purettiin vanha uimahalli mutta ennen sitä paikalliset graffititaitelijat saivat kuvittaa rakennuksen seinät. Oli todella upeita teoksia! Sääli vaan, että kuvat hävisivät purku-urakan mukana.

      Poista