torstai 20. lokakuuta 2016

Saanko pelastaa maailman, please





Viime postauksessa piehtaroin syysmasennuksessa, mutta nyt sain riuhtaistua itseni ylös murheen alhosta. Mitä tapahtui? Katsoin kaksi dokumenttia, joita suosittelen kaikille maansa myyneille..

New Run kertoo Pekka Hyysalon tarinan. Sen, miten nuori lupaava freestylelaskija kaatuu kohtalokkaasti ja koko elämä muuttuu.  Kaatuessaan Pekka oli 19-vuotias. Kun onnettomuus muuttaa totaalisesti elämän ja joudut opettelemaan kaiken uudestaan, on ihminen äärirajoilla. Unelmat tulevaisuudesta kariutuvat ja rakas elämäntapa laskettelijana päättyy. Miten tuollaisen henkilökohtaisen katastrofin jälkeen voi jatkaa elämää? Pekka Hyysalo päätti, että hän ei luovuta.

Pekka makasi 17 päivää koomassa. Tajuihin tullessaan hän ei pystynyt nielemään eikä liikuttamaan edes varpaitaan. Nyt hänellä on Fight Back –brändi, jonka on tarkoitus auttaa muita saman kohtalon kokeneita. Hän esiintyy televisiossa ja yleisötilaisuuksissa tuoden mukanaan sanoman siitä, ettei pidä antaa periksi. Että pitää ajatella optimistisesti ja pyrkiä tiukasti kohti tavoitteita. Pekan hyväntuulista jutustelua kuunnellessa tuo sanoma on helppo ostaa. Todella huikea ja opettavainen tarina.

Uskon, että positiiviset ihmiset elävät pidempään. Tai elävät ainakin lyhyen mutta onnellisen elämän. Murheita ei voi verrata. Esim. vammautuminen, avioero, koulukiusaaminen tai huonot kotiolot ovat henkilökohtaisesti kovia asioita, jotka saattavat suistaa elämän raiteiltaan. Siksi tätä dokumenttia ei pidä katsoa ajatellen, että mikä minä olen ruikuttamaan, kun tuolla kaverilla on paljon vaikeampaa. Kannattaa tarttua itse sanomaan eli siihen, että aina on toivoa. Aina on syitä elää.



 Tomorrow  kertoo siitä, miten maapallo pelastetaan. Sangen kunnianhimoinen lähtökohta dokkarille. Alussa lyödään tiskiin maailman madonluvut ja se, miten nykymenolla ihmiskunta suunnistaa kohti vääjäämätöntä sukupuuttoa. Sitten tartutaan toimeen ja kysytään, mitä asialle voidaan tehdä. Vastaus on yllättävä.

Dokumentissa seikkaillaan ympäri maapalloa. Tutustumme Detroitin kaupunkifarmareihin, jotka viljelevät vihanneksia hylätyillä tonteilla ja rakennusten katoilla. Bristolissa on lanseerattu oma valuutta, joka kelpaa vain paikallisyrityksissä. Kööpenhaminassa aurinko- ja tuulivoima ovat syrjäyttämässä uusiutumattomat energialähteet. Intiassa kunnanjohtaja päätti jalkauttaa päätösvallan kuntalaisille ja rakensi uuden paikallisdemokratiamallin. Suomikin pääsee esille, kun koulutusjaksossa dokumenttiryhmä tutustuu Espoon Kirkkojärven peruskouluun ja rehtori esittelee suomalaisia opetusmetodeja.

Nämä maailmanparantajat eivät ole mitään tulevaisuushörhöjä, vaan he ovat tehneet asioille jotain tässä ja nyt. Vanhat tavat ja rakenteet kyseenalaistetaan ja ihmiset miettivät, voisiko asioita tehdä toisin. Pitääkö kaikki ruoka tuottaa valtavilla maatiloilla? Pitääkö rahan hallita kaikkea ja rikastuttaa osakkeenomistajia? Voiko yksittäinen kuntalainen vaikuttaa interaktiivisesti paikallishallinnon päätöksiin? Voidaanko koulussa opettaa niin, että oppilaat osallistuvat opetukseen? Opettavat siinä sivussa toisiaan? Huikeita tarinoita uusista malleista ja onnistumisista, jotka leviävät pikkuhiljaa maailmalla.

Kun katsoin nämä kaksi dokumenttia, maailma parani. Tunsin masennuksen häviävän ja näin maailman uudessa valossa. Oliko maailma muuttunut? Ei. Syyriassa soditaan edelleenkin, Trump on ehdolla Yhdysvaltain presidentiksi, Putin on Venäjän presidentti ja ilmastonmuutos etenee. Muutos tapahtui korvien välissä. Ajatus, että omat asiat ovat loppujenlopuksi ihan hyvin ja tulevaisuuskaan ei välttämättä ole niin synkkä kuin luullaan. On olemassa vaihtoehtoja nykyiselle elämänmenolle. Asioita, joihin oikeasti voidaan vaikuttaa ja muuttaa ihmiskunnan suuntaa. 



Olen valaistunut. Olen valmis. Alan kierrättämään, valitan vähemmän, syön terveellisemmin, elän eettisemmin. Aloitan uuden elämän. Tässä ja nyt. Tosin jonkun ajan kuluttua saatan väsähtää ja unohtaa kaiken näkemäni. Taannun takaisin entiseen elämänmenoon. Mutta sekin on onneksi vain inhimillistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti