Kuvat: Pixabay |
Kanadalaisessa tutkimuksessa luotiin valemuistoja. Tämä tapahtui hämmentävän helposti. Ryhmä aikuisia koehenkilöitä kutsuttiin haastatteluun. Sitten sepitettiin tarina: tutkija väitti koehenkilön vanhempien kertoneen, että tämä oli tehnyt lapsuudessaan jonkin rikoksen, jonka seurauksena hän joutui tekemisiin poliisin kanssa. Kun koehenkilö totesi, ettei muista koko tapahtumaa, tutkija tarjoutui auttamaan suggestion avulla. Suggestiossa hänelle annettiin vinkkejä mistä on kysymys. Seuraavassa istunnossa seitsemälläkymmenellä prosentilla koehenkilöistä oli jo hataria "muistikuvia" ja kolmannessa istunnossa nämä tunnustivat rikoksen ja kertoivat siihen liittyviä yksityiskohtia. Kyseessä saattoi olla väkivaltaiseksi äitynyt riitä kaverin kanssa tms. Kun he lopulta kuulivat, että tarina ei ollut totta, koehenkilöiden oli vaikea uskoa tätä. Valemuistosta ehti muodostua oikea muisto.
Dokumentti rauhoitti hieman mieltäni. Ehkä se, että en muista jotain tapahtumaa tai muistan toisin kuin kaverit on vain inhimillistä. Kun luen matkakertomuksiani vuosien takaan huomaan, että ole unohtanut niistä jo suuren osan. Muistiin jää jäljelle vain kohokohdat ja tilanteet, jotka erottuvat arjesta. Tämän dokumentin jälkeen en ole enää niin varma, ovatko nekään oikeita. Onneksi asioita voi tarkistaa valokuvista ja blogista.
Dokumentissa kerrottiin myös ihmisistä, joilla on supermuisti. Tällainen henkilö muistaa vuosien jälkeen asioita päivien ja jopa tuntien tarkkuudella. Supermuistin omaavat ihmiset saattavat kärsivät lahjastaan, kun elämässä sattuu negatiivisia asioita. Esim. läheisen kuolema on rankka kokemus. Normaalin ihmisen muisti pehmentää surua ja vuosien päästä muisto ei ole enää niin kivulias. Supermuistisilla menetys ja trauma palaavat mieleen aina yhtä voimakkaana kuin tapahtumahetkellä, eli he eivät pääse "pakoon muistojaan". Ehkä tämä on yksi syy siihen, miksi evoluutio on muovannut ihmisen muistin sellaiseksi kuin se on.
Siteeraan yhtä ohjelmassa esitettyä lausetta, joka osui ja upposi:
Ikääntyessä luottamus muistoihin kasvaa, kun taas tarkkuun laskee. Vanhemmiten luotamme vahvemmin vääriin muistoihin.
PS: minulla on pieni kikka näiden blogitekstien muistojen tarkistamiseen: jos tunnisteena on Outoja tositarinoita, postaus perustuu tositapahtumiin. Tunniste Tosi outoja tarinoita taas tarkoittaa, että tarina on pääasiassa sepitettyä potaskaa.
Täytyypä etsiä Areenasta tuo ohjelma. Yksi syy miksi pidän blogia on juuri tuo, että sieltä on helppo tarkistaa asioista muistin tueksi.
VastaaPoistaKlikkaa tuota tekstissä olevaa ohjelman nimeä. Siinä on linkki Yle Areenaan. Blogi toimii tosiaan kätevänä (ja julkisena) päiväkirjana. Toivottavasti ei tule aikaa, että näitä juttuja lukee kuin ei olisi koskaan niitä kirjoittanutkaan...
VastaaPoistaMistä sä löydätkin näitä linkkejä kun ne ei täällä Virossa vaan toimi? Klikkasin sitä Areena linkkiä, tuntui tosi kiinostavalta ja HÄH? Teksti: video ei ole katsottavissa ulkomailla. Mikä prkl.... ulkomaa? Tässähän me lesitään Suomesta huutoetäisyydellä ja suomalaisiakin täällä on enemmän kuin Suonenjoella. Eiku nyt pitäis jonkun panna asia järjestykseen siellä tai täkäläisen valtiovarainministerin mukaan alkaa kohta päitä vierimään!
VastaaPoistaKaikki Areenan ohjelmat ei tosiaan näy Suomen ulkopuolella. Selitys löytyy Yleareenan sivulta:
VastaaPoista"Suurinta osaa Yle Areenan sisällöstä voi katsella ja kuunnella myös ulkomailla samaan tapaan kuin Suomessakin. Osa ohjelmista on sopimussyistä kuitenkin rajattu näkymään ja kuulumaan vain Suomessa."
Eiköhän ehdoteta, että tehdään Suomi-Viro valtioliitto niin tämä(kin) ongelma poistuu :)