sunnuntai 30. elokuuta 2020

6 km Kuopion torilta: Kolmisoppi-Neulamäki luonnonsuojelualue

Tiedättekö, missä ei ole koronaa? Metsässä. On mahdotonta saada tartuntaa lenkkipolulla, ellei porukkaa vilistää metsässä kuin New Yorkin maratonilla. Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualueella ei ollut ruuhkaa.

Metsässä turvavälin pitäminen tapahtuu luonnostaan. Olisi hieman omituista ja jopa hyytävää, jos joku tuntematon kävelee alle kahden metrin päässä perässä. Käsi hakeutuu helposti kännykälle ja 112.

Maasto on osittain haastavaa...

...mutta suurin osa alueen kävelyreiteistä on helppokulkuista metsätietä.





Vuorilammen rannalla sijaitsee nuotiopaikka. Maisema on kuin postikortista.

Viime vuosina maastopyöräilijöiden määrä on lisääntynyt huimasti. Neulamäen metsissä tuli vastaan enemmän pyöräilijöitä kuin patikoijia. Ja uskomatonta, minkälaisissa maastoissa he liikkuvat! Jos polku käy liian vaikeaksi, pyörä kantoon ja menoksi. Respect.






Kuopio.fi -sivulla kerrotaan alueesta seuraavaa:

"Kolmisoppi-Neulamäen alueella kiertelee kolme luontopolkua. Reilun viiden kilometrin mittainen Neulamäen kierto johdattaa Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle. Reitillä kerrotaan erilaisista maankuoren mullistuksista, joita alueella on tapahtunut. Matkan varrelta löytyy myös Yoldiameren ranta noin 11 000 vuoden takaa. Tutuiksi tulevat myös alueen eläimet pienistä hyönteisistä isoihin hirvieläimiin. Neulamäen kierron korkeuserot ovat lähes sata metriä."



Pilpan maja on Puijon Latu ry:n ylläpitämä ulkoilumaja Neulaniemen alueella.



Alueella on Pilpan ja Tervaruukin ulkoilumajat sekä Kaijansaaressa ja Laivonsaaressa laavut. Laavuilla on tulisija, puuvaja ja käymälä. 

Tervaruukin ulkoilumaja on jo parhaat päivänsä nähnyt. Tervaruukki sijaitsee kauniilla paikalla Kallaveden rannalla.


Tervaruukin ranta

Luontopolkukierroksen voi aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä, missä on myös pieni paikoitusalue autoille. Neulamäen asuntoalueelta luontopolulle pääsee joko Juontotien päästä tai urheilukentältä. 




2 kommenttia:

  1. Puijoon verrattuna Neulamäki on monipuolisempi retkikohde. On jyrkkiä kallioita, lampia, järvenrantapolkua ja luoliakin. Miten käynee sitten, kun asuinalue laajenee Neulaniemen itä- ja pohjoispuolelle. Säilyykö rauha ja hiljaisuus. Onneksi siellä on tuo luonnonsuojelualue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, pidän Neulamäen alueesta enemmän kuin Puijosta. Eikä noita luonnonsuojelualueita voi olla koskaan liikaa. Varsinkin tällaisena aikana huomaa, että ihmiset tarvitsevat luontoa ja liikkujien määrä on lisääntynyt.

      Poista