perjantai 11. syyskuuta 2020

Haminalahden kulttuuripolku Kuopio

Jatkan Kuopion lähialueen patikkapolkujen koluamista ja tällä kertaa eksyimme vaimon kanssa Haminalahden kulttuuripolulle, joka sijaisee Kuopiosta 15 km Karttulaan päin.

Polun näköalapaikalta näkyy Haminalahden kartano. Kartano rakennettiin vuonna 1848 ja sen omisti von Wrightin suku aina vuoteen 1910 saakka.


Suopeltovuorelta aukeaa komea näköala Haminalahdelle.




Haminalahden kulttuuripolku kulkee von Wright-veljesten maisemissa. Kulttuuripolku esittelee Ferdinand, Magnus ja Wilhelm von Wrightin taideteoksia 1800-luvulta, heidän synnyinseutunsa maisemia nykyään sekä muuta Haminalahden kulttuurihistoriaa. (teksti: liikkuvakuopio.fi)






Haminalahden kulttuuripolku valmistui vuonna 2006 Haminalahden kyläläisten ja Kuopion kaupungin yhteistyössä. Lenkillä on mittaa n. 3.5 km. Meillä kiertämiseen kului aikaa valokuvaustaukoineen tunti ja kaksikymmentä minuuttia. 





Syyskuisena sunnuntaina oli vielä pari hyttystä liikenteessä. Kuvassa niistä toinen.

Wrightin veljesten eläin- ja lintutaulut ovat hämmästyttävän realistisia ja täynnä yksityiskohtia. Aikana, jolloin valokuvaus otti vasta ensimmäisiä haparoivia mustavalkoisia askeleitaan, veljesten eläinpiirrokset vetävät vertojan parhaille värivalokuville. Nämä veljekset olivat lähes itseoppineita taiteilijoita.

Ferdinand von Wright, kuopiolainen taidemaalari 1822 - 1906
Huuhkaja iskee jänikseen, 1860.

Näköala Haminalahdelta, 1853

Ensi yllätys, 1880. 

Ferdinand von Wrightin kuuluisin teos: Taistelevat metsot, 1886.

Jos haluat nähdä taistelevat metsot Kuopiossa, mene Ravintola Sampoon syömään kaupungin parhaat muikut. Ravintolan takaosan seinällä on taulu, jonka alakulmassa pilkottaa luodinreikä. Taulu on kopio Von Wrightin metsoista. Mitä luodinreikä tekee taulussa? Kysy tarjoilijalta.

Joku oli tuonut roskakatokseen Korona -merkkisen vaa'an.


PS: Kävin koronatestissä, joka oli onneksi negatiivinen. Oireet olivat pelkkää kausiflunssaa. Nyt latasin kännykkään koronavilkun ja oletin, että sovellus rääkäisee varoituksen heti, jos vastaan kävelee koronatartunnan saanut ja osaan vaihtaa kadun toiselle puolelle. Vaimo totesi että ei se ihan niin mene.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti