sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Mitä sinä Kuopiossa?

Savolaismies ajeli autollaan Kuopiossa ykssuuntaista väärään suuntaan. Poliisi pysäytti miehen ja sanoi: "Työ ajelette viärään suuntaan!"
Savolaisukko tokas: " Mistäs työ tiijätte, minne minä oon menossa?"

***

Muutin Kuopioon 90-luvulla ja olen elänyt puolet elämästäni Savon pääkaupungissa. Vaikka savolaiset ovat tunnetusti vääräleukoja, elo täällä on rauhallista ja mutkatonta. Kaupungilla tuntematon voi tulla juttelemaan ilman sen kummempia esittelyjä: riittää kun olet samalla bussipysäkillä, kauppajonossa tai muuten vain torilla Kupsin huivi kaulassa. Vastaavaan en ole törmännyt missään muualla.

Keräsin tähän sarjan random-kuvia Kuopion talvesta, olkaa hyvä:

Kuopion satama tänä viikonloppuna. Kallavesi sai jääpeitteen 5.01.2021 klo 4.15. Tämä oli kolmas kerta kymmenen vuoden sisällä, kun jäätyminen venyi tammikuun puolelle. Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? Luultavasti. Ilmansaastuttaminen on muuten savoksi "iliman pilluu". Eh-heh, nimittäin.

Väinölänniemellä eli Vänärillä on useita 1800-luvulla rakennettuja huvimajoja. Tämä Rönönsalmen huvimaja on rakennettu vuonna 1890. Savolaishuveihin kuuluu pussikaljoittelu huvimajassa lämpimänä kesäyönä.

Kallavesimaisema n. kaksi kilometriä keskustasta. Jos täällä ei koronat ja  murheet unohdu, niin vika on peilissä.

Väinölänniemen ja Rönön välinen silta. Rönön saaressa asuminen vaatii paksua lompakkoa, eli Rönö on eräänlainen Kuopion Kauniainen. Rahvaalla on kuitenkin lupa kulkea sillan yli ja käyskennellä saaressa, kunhan alkuasukkaita ei häiritä.

Avantouimareita Hapelähteen puistossa. Sorsat viihtyvät hyvin purossa - 17 asteen pakkasella.

Vaikka kaupunkia rakennetaan kovaa vauhtia, on Kuopiossa onneksi säästetty myös vanhoja rakennuksia. Kuvassa Päivölän sisäänkäynti vuodelta 1923.

Kuopion kauppahalli on Suomen kaunein kauppahalli, Ihan totta! Se valittiin Apu-lehden vuoden 2020 äänestyksessä Suomen kauneimmaksi. Eihän tämä meille kuopiolaisille ollut mikään uutinen. Kaikkihan tuon jo tiesivät ilman äänestystäkin.

Lisää vanhoja kivitaloja Kauppakadulla. Jos arkkitehtuuri ei kiinnosta niin matkailijoille tiedoksi, että Kauppakatu on myös Kuopion tunnetuin ravintolakatu. Tämänkin rakennuksen sisällä on useita kapakoita.

Kuopion museo on ollut remontissa. Uuden, Kuopion museon ja Kuopion kaupunginkirjaston muodostaman Kantin avajaiset pidetään 19.02.2021

Mitä Kuopiosta ei löydy, sitä ei tarvita. Tässä pala aitoa Berliinin muuria vuodelta 1989. Tarina Itkonniemen Berliinin muurista löytyy tästä: Berliinin muuri: Asiattomilta pääsy kielletty

Kuopion tuomiokirkko

"Haavoittunut sotilas" Kuopion Sankaripuistossa. 

Pikku kakkosen puisto.

Huuhanmäen tähtitorni. Vuonna 1997 Hale-Bopp komeetta ohitti maan niin läheltä, että sen pystyi näkemään paljain silmin. Tähtitornissa järjestettiin yleisönäytös, jossa pyrstötähteä sai käydä katsomassa tornin kaukoputkella. Pettymys oli melkoinen kun komeetta ei näyttänyt sen kummemmalta kuin paljain silminkään. Vähän isommalta vain.

Kuopiossa asukkaiden toimintaa ja käytöstä ohjataan erilaisin kyltein. Ilman näitä kaupungissa vallitsisi kaaos ja kadunmies räkisi minne sattuu.

Vasikkasaari Kuopion sataman edustalla. Kesäisin saarta asuttavat sadat lokit ja meteli on melkoinen. Saaressa oli 1800-luvulla kolme tuulimyllyä, mutta vuosisadan lopulla myllyt siirrettiin muualle. Nykyinen mylly on pystytetty 1980-luvulla muistoksi menneistä ajoista.

Näkymää Puijon tornista 10.01.2021


Puijon torni. Tämä järjestyksessään jo kolmas torni on rakennettu vuonna 1963.  


Kysymykseen "Mitä sinä Kuopiossa" vastaan, että Kuopio on rakas kotikaupunkini ja täällä on hyvä elää. Lopuksi vielä yksi savolaisvitsi joka aukeaa niille, jotka elivät 80-luvulla ja näkivät Heikki Kinnusen esittämän verkkarihahmon tv-sarjassa Älywapaa palokunta:

Mitä tapahtuu, kun maatilan puhelin soi ja joku kysyy puhelimessa: "Onks viljoo näkyny?"
Joku Brysseliin palkattu savolainen eurobyrokraatti se siellä kysyy syksyn satonäkymiä.

Mitä sinä -sarjan postauksia:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti