torstai 5. joulukuuta 2019

Joulukalenteri 5. luukku: Jouluräyhän julistus

Joulurauha julistetaan jouluaattona klo 12 Turun Vanhalla Suurtorilla suomeksi ja ruotsiksi. Joulurauhan julistus on luettu aina 1300-luvulta asti. Teksti lienee matkan varrella muuttunut, mutta keskeinen sisältö on säilynyt samana: ääneen luettu julistus muistuttaa joulurauhan alkamisesta, kehottaa viettämään juhla-aikaa sopuisasti, uhkaa rikkomuksen tekijöitä ankarilla rangaistuksilla ja toivottaa hyvää joulua.

Tästä huolimatta rauha ei ole säilynyt. Joka kerta poliisi saa hälytyksiä joulurauhan rikkomisesta ympäri maata. Ilmeisesti joku vastarannan kiiski julistaa vastavetona jouluräyhän. Miksi näin tehdään ja kenen parvekkeelta se julistetaan? Julistus menee ehkä osimmoilleen näin:

Huomenna, jos humala suo
on hapokas ja aromirikas joulujuhla

ja julistetaan siis täten yleinen jouluräyhä kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla raskaudella viettämään sekä lopuksi väsyneesti ja vaisusti sammumaan.

Sillä se, joka tämän räyhän rikkoo ja jouluhulinaa jollain säädyllisellä taikka siveellisellä käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka juhlaväki kullekin pönöttäjälle erikseen määrää.

Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille rajua ja räyhällistä joulujuhlaa!


Pyydän nyt kaikkia lukijoita olemaan valppaana ja ilmiantamaan jouluräyhän julistajan virkavallalle. Eiköhän laiteta yhdessä piste tälle "perinteelle".


Tältä parvekkeelta julistetaan Turun joulurauha: Brinkkalan talo (kuva: Turun museokeskus/ valokuva-arkisto www.finna.fi)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti