lauantai 26. joulukuuta 2020

1984: Kun joulupukki lensi risteilyohjuksella Lappiin

Muistatteko vielä, kuinka jouluna 1984 neuvostoliittolainen risteilyohjus harhautui Lappiin ja putosi jään läpi Inarijärveen? Minä muistan. Tapauksesta nousi suuri kohu ja se oli pääuutinen ympäri maailmaa. Nyt on selvinnyt, että tuo uutinen oli fakenews ja todellisuudessa kaikki kävi näin:

Jo varhain ilmastonmuutos herätti huolta siitä, miten joulupukki pääsee liikkeelle, jos jouluna ei ole lunta. Joulupukkia ohjeistettiin joululaulussa mm. näin:

Jollei jouluna ole lunta, kuorma-autonko lainaa hän?
Vaiko lahjoineen junan tungokseen pukin luulet pyrkivän?
Mutta naapurin pieni Ville
Oivan aatteen keksikin
Jospa Korvatunturille pukki ostais helikopterin
Tämä valokuva löytyi Suomen armeijan arkistosta. Kuvassa joulupukki on hetki sitten pelastettu pudonneesta raketista ja seisoo kylmissään Inarijärven jäällä 28.12.1984. Valokuva on julistettu salaiseksi, kuvaaja Heikki Sarviaho

Kehitys kehittyy ja vuoden 1984 joulupyhien jälkeen joulupukki päätti testata risteilyohjuksen soveltuvuutta tuleviin lahjakuljetuksiin. Kokeilu epäonnistui surkeasti ja raketti päätyi Inarijärven pohjaan. Koska risteilyohjukset eivät olleet kovin suosittuja lasten saatikka aikuisten keskuudessa, YK kokoontui hätäistuntoon ja joulupukin moka päätettiin salata peitetarinalla. 

Peitetarinassa joulupukin raketti vaihtui Neuvostoliitton SS-N-3 risteilyohjukseksi. Kuva: Pixabay

YK:n salaisessa hätäistunnossa syntipukiksi suostui suuri ja mahtava Neuvostoliitto, sillä heillä ei ollut mitään menetettävää: kommunistisessa valtiossa ei vietetty joulua ja risteilyohjuksien testaaminen oli puna-armeijalle arkipäivää. Jos he väittävät yhden neuvostoraketin harhautuneen puolueettoman maan erämaajärveen, muilla mailla on helppoa kuitata virhe anteeksiannetuksi ja joulupukki säästää kasvonsa. Tarina meni läpi kuin väärä raha.


Seuraavana(kin) jouluna pukki matkusti turvallisesti porojen vetämällä reellä ja jätti ohjuskokeet tuohon yhteen epäonnistuneeseen kertaan.

Neuvostoliiton ohjuskokeesta tehty valeuutinen löytyy tästä linkistä:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti