keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Ajatuksia panemisesta


Tänään on se päivä vuodesta kun minua onnitellaan, että olen selvinnyt taas yhden vuoden hengissä. Ikä on vain numeroita sanotaan, paitsi että tässä iässä ei ole. Ikä on myös uusia kolotuksen ja kivistyksen aiheita, unohtuneita nimiä ja kasvoja sekä yöllisiä vessareissuja kesken makeimpien unien. Mutta en valita. On mukava olla elossa ja kiitos kaikille, jotka onnittelivat minua siitä. Se merkitsee paljon. Synttärikakun jätän väliin, en nimittäin tiedä mistä löytäisin niin helvetin monta kakkukynttilää kuin tilaisuus vaatisi. 


Olen vielä poikanen mutta pohdin tässä hiljattain, että mikä on pitkän iän salaisuus. Epäilen sen liittyvän jotenkin panemiseen. Kaikkihan meidät pannaan ensin alulle ja sitten synnytään. Lapsena meidät pannaan päiväkotiin, kouluun ja lopulta maailmalle. Jossain teini-iän tienoilla alkaa itseäkin panettamaan ja sitten pitääkin panna parastaan, että saa kumppanin kiinnostumaan samasta aiheesta. Elämäntavat saattavat matkan varrella repsahtaa, ja silloin pitää panna ne remonttiin: kannattaa panna ajoissa nukkumaan että ruumis lepää, eikä joka asiassa tarvitse panna hanttiin, ettei verenpaine pääse nousemaan. Vanhempien ja viisaampien ohjeet kannattaa panna korvan taakse. 


Pane jos panettaa, se purkaa paineita ja lievittää stressiä. Olo on kaikin puolin hövelimpi kunnon panon jälkeen. Vältä kuitenkin panemasta vieraita, muuten mustasukkainen puoliso saattaa panna sinua kylmäksi ennen aikojaan. Panettelu on myös turhaa eikä johda mihinkään. Pane siis parastasi aina kun voit, se kantaa myöhemmin hedelmää. Äläkä pane pahaksesi, jos et aina onnistu. Elämä panee välillä polvilleen mutta aina voi panna paremmaksi. Pane siis tuulemaan, pane haisemaan, pannaan menemään ja mennään panemaan. 


Kun panee kaikkensa peliin ei vanhana tarvitse murehtia panemattomia asioita. Ei tule eteen sitä päivää, kun puhallat vanhainkodin oleskelutilassa synttärikakun kynttilöitä sammuksiin ja joku kysyy: mitä tekisit elämässä toisin, jos saisit vielä valita. 

- Panisin.


*********
PS: Tulevan kesän matkailua suunnitteleville varoituksen sana: Jos ulkomailla panet parkkiin vartioimattomalle pysäköintialueelle, joku saattaa nussia autosi.

Panokuvat: Pixabay




1 kommentti: