perjantai 31. toukokuuta 2019

Kun kytkin luistaa

Tilitin aikoinaan kovaonnisesta Mondeosta ja miten sitä piti remontoida. Käytetty auto on käytetty auto, eikä tämä nykyinen Mazda tee poikkeusta. Eilen illalla, puoli kilometriä ennen kotia, autosta hajosi kytkin ja matkanteko loppui siihen. Mazdassa on osakasko, joka teknisen vian sattuessa korvaa hinauksen lähimmälle korjaamolle. Hyvä niin, sillä itse vian korjaamista ei korvaa kukaan. Kytkinremontti menee omasta lompakosta.

Ilmeisesti vanhojen autojen kanssa vehtaaminen on karaissut niin, että en jaksanut isommin pillastua tilanteesta. Hätävilkku päälle, syvä huokaus ja puhelinsoitto LähiTapiolan matkahätään. Tein vahinkoilmoituksen ja päivystäjä lupasi tilata hinauksen. Kohta hinausliikkeen kaveri soitti ja sanoi tulevansa paikalle puolessa tunnissa. Sovimme minne korjaamolle auto viedään, annoin avaimen ja kaveri lähti matkaan Mazda lavalla. Kävelin kotiin ja aamulla sovin korjaamon kanssa kytkinremontista.

Tuli mieleen, että toivottavasti sitä osaa toimia samoin, jos oma kytkin alkaa luistamaan: soittaa apua. Tosin epäilen tätä vahvasti. Parikymmentä vuotta sitten avioeron aikaan ei tullut mieleenkään soittaa apua, vaikka ajatukset velloivat todella mustissa vesissä. Miksen hakenut apua? Koska olen suomalainen mies, jota ei tartte auttaa. Mutta eihän se niin mene. Onneksi sain tukea hyvältä ystävältä, joka oli samassa elämäntilanteessa, ja vertaistuella pääsimme ylös suosta.

Tänään voin hyvin ja autoremontista selviää rahalla. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että on hienoa olla elossa, vaikkei siltä joskus tuntunutkaan. Jos sinä, rakas lukijani, olet syystä tai toisesta henkisessä ahdingossa, älä jää yksin. Apua saat esim. tästä:

https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111

Harva meistä on rautaa. Tuskin kukaan. (kuva: Pixabay)




9 kommenttia:

  1. Mulle kävi myös samoin, että olin Riihimäen kohdalla menossa takaisin Lahteen ja yhtäkkiä kytkin meni rikki. Onneksi meillä on myös vakuutus ja ei muutakuin soittoa hinauspalveluun. Onneksi ei mennyt pitkäänkään ja auto saatiin korjaamolle ja kuntoon.

    VastaaPoista
  2. Itsellläkin on ikivanha Mazda, mikä on toisaalta toiminut aina tosi hyvin. No viikko sitten sattui samantyppinen vika. Onneksi löytyi osakasko myös ja hinaus hoitui helposti. No remppa tulee kalliiksi mutta ehkä nyt on hyvä syy vaihtaa uudempaan autoon.

    VastaaPoista
  3. Hyvä sentään, että tuo hinaus kuului vakuutukseesi ja ei tullut ihan niin kallista remonttia. Meillä myös hajosi juuri auto tuossa vähän aikaa sitten ihan yllättäen kun olin ajelemassa motaria. Onneksi loppujen lopuksi oli vaan sulake palanut ja matka pääsi jatkumaan sen jälkeen. Toki pitäisi selvittää, miksi sulake paloi, mutta eipä ole nyt hetkeen oireillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autot on mysteeri :D Pitää vain toivoa että kaikki pelaa, kun ei ole varaa uudempaan.

      Poista
  4. Hyvä että on vakuutukset olemassa! Meillä meni auto myös rikki, tuossa pihassa se seisoo vieläkin. Autokorjaamolle menemme ensi viikolla. Saa sitten sen kuntoon taas, ainakin toivottavasti. Hienoa, että pyysit apua, vaikeaa se joskus voi toki olla.

    VastaaPoista
  5. Aina jotenkin pelottanut tuo, että kytkin menisi rikki ajaessa. Meillä on kyllä hinauspalvelun numero puhelimessa varmuuden vuoksi. Ei ole toistaiseksi tarvittu, kerran oli kyllä lähellä kun tuli muuta ongelmaa. Lähinnä hirvittää, että ajaessa sattuu jotain ja käy suurempikin vahinko.

    VastaaPoista
  6. Meillä on tuon meidän automme kanssa ollut ongelmaa jos jonkinlaista. Hinausta ei ole tarvinnut hommata, aina on naapuri sattunut olemaan kotona jolla on välineet hinaukseen. Kuitenkin on auto lähdössä pian vaihtoon. Onneksi nuo vakuutukset kunnossa. https://www.hinauspalvelujuhajuutinen.fi/hinauspalvelu

    VastaaPoista
  7. Kiitos jakamisesta. Naapuri myös soitti meidät hakemaan, kun heillä kokonaan ilmeisesti kytkin lakkasi toimimasta. Heillä onneksi sattui olemaan aika auton määräaikaishuoltoon. En tiedä, onko se vika jota siellä korjattaisiin.

    VastaaPoista