maanantai 20. joulukuuta 2021

Jokainen osaa piirtää

Nuoruudessani Suonenjoella ei ollut graffiteja. Wikipedia tietää kertoa, että nykymuodossaan graffiti syntyi 1970-luvun alussa New Yorkissa. Eurooppaan se levisi 1980-luvulla.





Toki minunkin kouluaikaan piirroksia ja kirjoituksia löytyi koulujen pulpeteista ja vessojen seiniltä, mutta niitä ei kyllä voinut kutsua graffiteiksi. 90 prosenttia kuvista esitti ihmisen sukuelimiä ja tekstit olivat lyhyitä, ilmoitusluonteisia toteamuksia tyyliin: "arska on homo" tai "tiina antaa kaikille". 




Väitän että jokainen, jolla on toimiva käsi, osaa piirtää. Samalla lailla kuin jokainen ihminen osaa laulaa. Laulun suhteen karaoke on vapauttanut ihmiset toteuttamaan itseään kukin omalla tyylillään. Toimisiko sama myös piirtämisessä?





Heitän villin idean: järjestäkää piirustuskaraoke-ilta. Osallistujat voivat pientä korvausta vastaan saada kynät ja paperia ja sitten ei muuta kuin tuhertamaan. Koska karaoke-esityksessä useimmat tarvitsevat rohkaisua, tilaisuus voidaan toteuttaa anniskeluravintolassa. 




Konsepti toimisi näin: Kenenkään ei tarvitse nousta lavalle, vaan jokainen piirtää paikallaan, nauttii virvokkeita ja vaihtaa ajatuksia muiden läsnäolijoiden kanssa. Lopuksi teokset esitellään yksi kerrallaan, taiteilija kertoo kuvan tarinan ja yleisö taputtaa ja kannustaa. Veikkaan, että moni yllättyy positiivisesti omista kyvyistään. Pääasia on kuitenkin se, että kaikki saavat olla luovia ja pitää hauskaa.




Valokuvat on otettu elokuussa 2020 Kuopion vanhasta uimahallirakennuksesta, joka annettiin graffitiharrastajien käyttöön vähän ennen purkamista. Rakennus kuvineen hävitettiin kuukausi myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti