tiistai 3. lokakuuta 2017

Seinävuoren Rotkolaakso, Tuusniemi
Tällä kertaa vaellusviettini vei Seinävuoren Rotkolaaksoon. Paikka sijaitsee Tuusniemellä Joensuuntien varressa. Isot kyltit päätien varressa merkkaavat paikan. Perille ajetaan pari kilometriä hiekkatietä, kunnes vastaan tulee parkkipaikka, pari rakennusta ja suuri, puoliavoin grillikota. Luontopolku on hyvin merkitty ja osan matkasta kävellään pitkospuita pitkin.


Kuljin 2,5 kilometriä pitkän luontopolun vastapäivään ja jätin parhaat palat kierroksen loppupäähän. Kiersin Pieni-Seinälammen ja kipusin ylös rannan jyrkkää ja liukasta kalliota. Näin syyskostealla kelillä kannattaa reissuun lähteä vaelluskengillä. Lenkkarit ja muut tasapohjaiset kengät eivät rinteessä pidä.

Pieni Seinälampi kauniina syyspäivänä


Alkumatka meni pitkin pitkospuita


Kallion harjalla oli jo käyty. Kuvassa hirven pas.....papanoita


Reitin varrella on infotauluja, joissa kerrotaan alueen synnystä sekä eläin- ja kasvilajeista
Oli lauantai ja ilma suosi patikointia, joten vastaan tuli muitakin ulkoilijoita. Rotko on luonnonsuojelualuetta, joten kasvillisuus on villiä. Näköala pohjalle on välillä päätä huimaava, varsinkin tällaiselle korkeapaikankammoiselle. Kun otin kuvia reunalta pidin huolta, että minun ja rotkon välissä oli aina puu tai isompi kivi estämässä putoamisen.Alas on pitkä matka, 25 metriä

Rotkon reunalle on rakennettu näköalatasanne

Tämä lähemmäksi reunaa en uskaltanut. Olisi varmaan ollut hieno näkymä alas rotkon pohjalle. Mun pää ei kestänyt, pahoittelen.


Jääkauden lopun vesimassat tekivät Savoon myös toisen vastaavanlaisen rotkon Leppävirran Orinoroon. Siihen verrattuna tämä kanjoni on massiivisempi. Seinävuoren Rotkolaakson pohjalla, suurien kallioseinämien välissä, ihminen tuntee itsensä hyvin pieneksi ja nöyräksi. Millaiset voimat ovat muovanneet tämän luonnonihmeen? Viimeisin suuri ilmastonmuutos 10.000 vuotta sitten on ollut uskomattoman raju ja väkivaltainen tapahtuma.

Rotkon pohjalla solisee puro


Rotko on niin iso, että siitä on vaikea saada kuvaa.Jos ajatte huudella, piipahtakaa Seinävuoren Rotkolaaksossa. Paikka on niin lähellä päätietä, että sinne on helppo pysähtyä ja pitää pieni tauko. Itse rotkoa ei ole pakko kiertää. Parkkipaikan lähellä on näköalatasanne, jonne pääsee helposti myös pyörätuolilla. Maisema tasanteelta on todellakin näkemisen arvoinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti