torstai 21. helmikuuta 2019

Fättness-päiväkirja: Ravintola Boka, Kuopio

Tällä kertaa päätin yllättää vaimon viemällä hänet treffeillä sataman Ravintola Bokaan. Boka on pari vuotta sitten avattu balkanilainen ravintola, joka oli vielä kokeilematta. Sijainti Kuopion satamassa on hieman syrjäinen, joten ulkopaikkakuntalaiselle suunnistaminen tuo oman haasteensa. Mutta tuo haaste kannattaa ottaa vastaan.


Varasin meille pöydän lauantai-iltapäivälle. Varaus onkin paikallaan, sillä itse ravintola on pieni ja asiakkaita riitti viikonlopulle. En tunne balkanilaisia ruokia, mutta a la carte -listalla oli kuitenkin jotain tuttua, kuten esim. moussakka. Tilasin hitaasti kypsytettyä lammasta uuniperunoiden, makeiden porkkanoiden, pitaleivän ja tzatzikin kera. Vaimo tilasi cevapcicin (Balkanin pienet makkarat), johon kuului makkaroita, pitaleipää, ranskalaisia, valkosipulilla marinoitua paprikaa sekä kajmak- ja ajvar-kastiketta. Kajmak on paikallista kermajuustoa ja ajvar perinteinen grillatusta paprikasta, tomaatista ja munakoisosta valmistettu tahna. Pääruokien hinnat ovat 19-21 euroa. Kyytipojaksi mythokset ja lasit punaviiniä.

Lammasta

Cevapcici, pieniä makkaroita

Baklava-leivos

Ruoka oli todella hyvää! Lammas oli niin mureaa että hajosi haarukkaan ja vaimo kehui makkaroita ja paprikaa estottomasti. Ranskalaiset olivat kuulemma liian suolaisia, muuten kaikki toimi ja maut sopivat keskenään loistavasti. Harvinaista kyllä otin myös jälkiruokaa ja imelä baklava jäätelöllä kruunasi kokemuksen.



Ruuasta innostuneena saimme idean, että Bokasta pitää varata pöytä kesällä ennen Kuopion Viinijuhlille menoa ja käydä syömässä vähän isommalla seurueella. Pohdimme myös vaimon kanssa, milloin viimeksi ravintolaruoka on maistunut näin hyvälle. Ei tullut ihan heti mieleen.


Ravintolan omistajat ovat Pohjois-Makedoniasta, joka itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991. Makedonian osalta kaikki tapahtui rauhanomaisesti toisin kuin esim. naapurissa Kosovossa. Balkanin niemimaalla on tällä hetkellä hauras rauhantila, jonka toivoisi jatkuvan. Ainakin balkanilaisen keittiön vaikutuksesta uskon rauhaan, sillä hyvä ruoka = parempi mieli. Tässä vielä Jugoslavian kartta vuodelta 1989 ja toisessa kartassa alueen nykyiset valtiot.



Ravintola Bokan avajaisista tuli mieleen että tiedättekö, kuka oli Bokassa ensimmäinen? Hän oli Keski-Afrikan tasavallan diktaattori, joka kaappasi vallan vuonna 1966 ja kruunasi itsensä keisariksi vuonna 1976. Syksyllä 1979 Ranska syrjäytti diktaattorin ja palautti maahan demokratian. Ei liity mitenkään Ravintola Bokaan, mutta tulipahan vain mieleen. Nää on näitä.

Bokassa I

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti