maanantai 18. maaliskuuta 2019

Man caveAjattelin kirjoittaa aiheesta man cave, miesluola, mutta sitten kynäni hyytyi. Mitä kirjoittaa aiheesta, jota ei ole eikä tule? Fakta on nimittäin, että kun elät parisuhteessa naisen kanssa, voit heittää hyvästit haaveelle man cavesta. Ellei sinulla sitten satu olemaan omakotitalon pihan perällä neljän neliön mökkiä, jonka saat sisustaa niin kuin haluat. Poissa vaimon silmistä, poissa vaimon mielestä.Lähdin selvittämään, mitä man cavella pohjimmiltaan tarkoitetaan. Suomienglantisanakirja antoi tällaisen määritelmän:

A part of a home specifically reserved for adult male activities, such as drinking beer, playing games and watching TV; often a garage or den.

Urbandictionary kertoo aiheesta näin:

A room, space, corner or area of a dwelling that is specifically reserved for a male person to be in a solitary condition, away from the rest of the household in order to work, play, involve himself in certain hobbies, activities without interuption. This area is usually decorated by the male that uses it without interferance from any female influence.


Man cave on siis miehen huone tai tila. Paikka, jonka mies sisustaa itse ja jossa hän harrastaa omia harrastuksiaan ilman, että naisväki häiritsee. Minullakin oli man cave vielä kymmenen vuotta sitten, kun asuin sinkkuna. Itse asiassa jokaisen sinkkumiehen koti on jonkinlainen man cave: sisustukseen panostetaan just sen verran, että koti toimii ja on käytännöllinen. Huonekalut ja värit saattavat huokua kultaista 90-lukua, mutta viihde-elektroniikka pitää olla viimeisintä huutoa ja TV mielellään 60 tuumainen peniksenjatke. Man cave ei saa vaikuttaa liian siistiltä ja huolitellulta, koska se on homomaista. Älkääkä ymmärtäkö tätä väärin. Minulla on myös homokavereita, eikä tietenkään mitään heitä vastaan. Heterosinkkumiehen man caven pitää kuitenkin tihkua maskuliinisuutta, jotta jatkoille houkuteltu luolanainen tietää tulleensa oikeaan paikkaan.


Meidän elämäntilanteessa man cavea varten tarvitaan lottovoitto. Kerrostaloasuntoon sellaista ei rakenneta. Jännää, että vaimolla on kuitenkin oma huone peilipöytineen kaikkineen. Mutta sehän onkin "vierashuone", jonne mahdolliset yövieraat voi majoittaa. Ja kaikki muut 360 päivää vuodessa se toimii vaimon meikkaus- ja laittautumispaikkana, eräänlaisena woman cavena. Näin se menee.Miehet, tehkää itsellenne man cave jos vain pystytte. Ja jos olette sinkkuja, nauttikaa omasta man cavesta vielä kun voitte. Parisuhteessa asiat muuttuvat. Kaikki, mikä oli ennen sinun omaisuutta, on nyt teidän yhteistä. Ja kaikki, mikä oli puolisosi omaisuutta, on edelleen hänen omaisuuttaan. Vaimosi tietää, miltä yhteisen kodin pitää näyttää ja tuoksua. Seinille eivät kuulu Metallica-julisteet tai tyttökalenterit. Kauan keräämäsi tyhjien rommipullojen kokoelma köijätään pulloautomaattiin ja flipperi myydään tori.fi:ssä. Jos hyvin käy, saat oman komeron, jossa voit säilöä keikoilta ostettuja bändipaitoja ja sitä tennismailaa, jolla syötit elämäsi ensimmäisen ässän. Sääntö on selkeä; mikä ei sovi komeroon, ei sovi kotiin.


Mutta vielä koittaa päivä, kun jokainen jätkä saa oman man cavensa. Olen siitä satavarma. Se tulee olemaan kaksi metriä syvä, hautausmaan nurmeen kaivettu monttu. Ja jos asiasta pitää jotain positiivista kaivaa, niin ehkä se on tämä: siihen miesluolaan eivät naiset pääse.

Kuvat: Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti