maanantai 25. tammikuuta 2021

Alkoholiton vaihtoehto

On taas se aika vuodesta, kun alkoholittomat vaihtoehdot ovat tapetilla. Tässä pari ideaa, jotka putkahtivat päähäni selviltä päin:

Kuva: Finna.fi

Ulkomaan tuliaiset

Miksi ulkomailta ei rahdata litratolkulla alkoholittomia juomia? Voitko kuvitella, että naapuri toisi sinulle Viron matkalta tuliaisena laatikollisen pilsneriä? Ei, näin ei tapahdu, vaikka sitä myytäisiin puoli-ilmaiseksi. Alkoholin tuonnissa maantiede on ratkaiseva tekijä: Norjalaiset hakevat alkoholinsa Suomesta, suomalaiset Virosta ja virolaiset Latviasta. Hakevatkohan latvialaiset viinansa Liettuasta ja liettualaiset Valko-Venäjältä? Jos näin on, samalla logiikalla asiakkaalle maksetaan Etelä-Afrikassa jo pieni palkkio, jos hän lähtee myymälästä sixpack kainalossa.

Valokuva: Finna.fi

Alkoholiton Alko

Alkoholittomille juomille pitää perustaa oma Alko(ton). Tämä estää kiusalliset erehdykset ostostilanteessa. Kun täytin 18-vuotta, jouduin muutaman kerran hakemaan alaikäisille kavereilleni alkoholia. Kerran minulta tilattiin 10 pulloa keskiolutta. Seuraavana lauantaina törmäsin sitten Suonenjoen kaarihallilla kyseiseen tilaajaan, joka meinasi käydä minuun käsiksi. Kävi ilmi, että hän oli lipittänyt kuusi pulloa olutta ennen kuin tajusi, että se oli pilsneriä: 80-luvulla ykkös- ja kolmosolutpulloissa oli sama etiketti erotuksena vain I ja III -merkintä. Vaimolle kävi samalainen moka kun hän toi Latvian matkalta tuliaisena pari hienoa kuohuviiniä. Latvialaisesta tekstistä ei tajunnut mitään, mutta merkintä 0 % paljasti pahan erehdyksen. Ilmankos oli niin halpaa! En sitten loppupeleissä tiedä, miten suosittu liike Alkoholiton Alko olisi: ehkä semmoinen R-kioskin kokoinen putka jossain kauppakeskuksen nurkassa.

Ykspihjalan Raittiusravinto Kokkolassa. Minne raittiusravintolat ovat kadonneet? Kaipaako niitä kukaan? Kuva: Finna.fi

Alkoholiton Antti Hulkko alias Andy Mccoy 

Andy, tuo alkoholin ja muiden nautintoaineiden marinoima kitaravirtuoosi ja muusikko humalan armosta. Kävimme Antin keikalla viitisen vuotta sitten ja se oli melko surullista katsottavaa. Andy sekoili päissään ja intoutui vit... sanailemaan yleisön kanssa pitkin iltaa. Kontrasti kaverin pään ja käsien välillä oli häkellyttävä: siinä missä pää suolti väliajalla paskaa, kädet taikoivat kitarasta virtuaalimaisia soundeja. Alkoholiton Andy tuntuu yleisöystävällisemmälle vaihtoehdolle, mutta kuinka silloin kävisi soittotaidolle? Jos taiteilijan muusa asuu pullossa, olisiko herran Hanoi Rocks -hitit ja soolobiisit jääneet tekemättä? Tämä jää ikuiseksi arvoitukseksi.

Nicky Rothen & Andy McCoy

Vielä viikko ja sitten tipaton tammikuu on takana. Yritän muistaa, että tippa ei tapa mutta ämpäriin voi hukkua. On nimittäin kokemusta.

Kuva: Finna.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti