keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Pyörällä halki Suomen 14. päivä: Sysmä ja viimeinen telttayö

5.08.2018
Aamulla sanoimme hyvästit Jyväskylälle ja suunnistimme kohti Sysmää. Alkuperäinen suunnitelma muuttui sen verran, että päätimme ajaa Hartolan kautta ja vältellä mäkiä. Muutoksen hintana Miksu joutui pyöräilemään vilkkaan liikenteen seassa.

Ensimmäisen kerran tällä reissulla: myötätuulipäivä
Tänään koimme ainutlaatuisen sääilmiön: myötätuuli! Kahdeksan päivän vastatuuleen puskemisen jälkeen Miksu sai taakseen pohjoistuulen ja paineli 27 km keskinopeudella kohti päivätavoitetta.Enää pari puuronkeittoa jäljellä
Taukopaikalla odotellessa sain viestin työkaveriltani Laurilta. Hän halusi yllättää Miksun ja varasi meille Sysmän leirintäalueen saunavuoron ja aamupalan. Ylläri meni pilalle, kun Miksu kiinnitti huomiota Lahden tienviittaan ja ryhtyi aprikoimaan:
- Minkä takia meidän pitää mennä Sysmään? Siitähän tulee ylimääräistä lenkkiä?
- Pidetään kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta.
- Mutta tämä ois suorempi reitti.
- Mennään nyt vaan Sysmään.
- Miksi?
- Lauri on järkännyt meille saunavuoron ja aamupalan. Se piti olla yllätys.
- Jaa, no sitten.
Camping Sysmä


Majoitus Camping Sysmässä maksoi 2 henkeä + teltta =18€ /yö. Jouduin kysymään erikseen saunavarauksesta ja löytyihän se koneelta. Sitä vastoin aamupalavarausta ei löytynyt.
- Jos se on varattu samassa kun saunavuoro, se ei näy varauksissa. Mutta tulkaa vain aamiaiselle. Kyllä minä teidät muistan.
- Okei...
Miksu saapui perille vähän myöhemmin. Päivän pyöräilysaldoksi tuli 119 kilometriä.
Majoittumisen jälkeen suunnistimme syömään vajaan kilometrin päässä sijaitsevalle Rantaterassille. Tilasin porsaanleikkeen ja Miksu metsurin lehtipihvin. Kun koetin maksaa tilauksen lounaskortilla, tuli tenkkapoo.
- Käykö teillä lounaskortti.
- Ei käy. Se menee niin hankalaksi.
- ??? Okei, maksan pankkikortilla.
Hetken jo ajattelin, että täällä kelpaa vain kunnan oma valuutta Sysmä.
Sysmällä on oma valuutta: Sysmä. Digitaalista valuuttaa voi käyttää vain ostettaessa Sysmän alueen yrityksistä. Yhdellä eurolla saa 1,05 sysmää kun vaihtosumma on yli 100 euroa, alle sadan euron summissa kurssi on yhden suhde yhteen. Uutinen Ylen nettisivulla 7.3.2018: Sysmillä voi maksaa vain Sysmässä


Ravintola Rantaterassi

Porsaanleike. Ihan ok eväs.
Ehdimme syödä juuri sopivasti, ennen kuin järven takaa lähestyvä myrskyrintama saapui paikalle. Paluumatkalla nousi tuuli ja kun ehdimme leirintäalueelle, myrsky repesi täyteen mittaan. 
Ruokailun aikana järven taakse kerääntyi tummia pilviä. Ehdittiin nipin napin takaisin leirintäalueelle, ennen kuin myrsky alkoi.


Kaverini Jake kävi moikkaamassa matkalaisia

Matkan varrella törmäsimme monenlaisiin kulkijoihin. Niin tänäänkin. Istuimme keittiötilan sohvalla viettämässä iltaa, kun sisään asteli meikäläisen ikäinen mies. Kaveri kyseli töpseliä, latasi puhelintaan ja rupatteli mukavia. Kuultuaan Miksun pyörämatkasta, hän innostui kertomaan vastaavia matkatarinoita. Välillä hän soitti kotiin:
- Tulen vasta huomenna. Aattelin ilmoitella. Terveisiä äidille.
Miehen jatkaessa tarinointia tajusin, että tyyppi oli itse asiassa aika kännissä. Eikä hän ollut edes leirintäalueen asukas. Lopuksi mies kysyi ja vastasi samalla hengenvedolla:
- Missähän on lähin huoltamo? Taitaa olla Hollolassa.
Sitten kaveri kiitti seurasta ja lähti. Toivottavasti hän ei ollut liikkeellä autolla, ainakaan kuskina. 
Rantasauna. Hyvät oli löylyt.

Päijänteen vesi oli lämmintä

Yleisten tilojen terassi

Tämän reissun ylivoimaisesti paras leirintäalueen keittiötila

Pari viikkoa sitten yövyimme Nuorgamin yöttömässä yössä. Sysmässä oli jo sysipimeää.

Yöllä tuuli niin kovaa, että hetkittäin teltta tuntui lähtevän lentoon. Teltta kuitenkin kesti ja saimme nukkua aamuun asti ilman myrskyvaurioita.  

Arvostelussa Camping Sysmä:
Meikä: 7,5/10
+ idyllinen, rauhallinen
+ paras yhteinen keittiötila! Kuin olohuone
- varatut palvelut (sauna, aamupala) ei löytyneet koneelta. Saatiin silti.
- alkuun ei juuri opastusta (kesätyöntekijöitä?)  

Miksu: 9/10
+ uskomaton keittiö
+ huikea saunarakennus
- piano oli kunnostamaton
- aamupala vaatimaton, voi johtua myös olemattomasta ruokahalustani

"Olimme pojan kanssa tienpäällä kaksi ja puoli viikkoa. Tuossa ajassa reissasimme Lappiin, kävimme Pohjois-Norjassa ja matkustimme Suomen halki Nuorgamista Helsinkiin. Tuo Nuorgam-Helsinki etappi olikin ikimuistoinen. Poikani pyöräili sen yhdessätoista päivässä vanhalla naisten kolmivaihteisella polkupyörällä. Minä oli mukana huoltomiehenä ja ajoin etapit autolla."

2 kommenttia:

  1. Olet kyllä aika sälli kun tavallisella munamankelilla olet reissusi heittänyt. eikä myöskään näytä olevan muutenkaan varusteurheilua. Hatun nosto sinulle "matkamies". Kiva kun maltoit poiketa ihanassa Sysmässämme. Ilimota seuraavan kerran kun oot tulossa lähen oppaaksi. Tiälä on paljon kaikenlaista nähtävvee. Hyvvee syksyn jatkoo sinne jonnekkin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ermu! Minä kerron terveiset pojalleni, joka tosiaan pyöräili munamankelilla Suomen päästä päähän. Itse pääsin helpommalla, kun oli mukana autolla huoltomiehenä :) Mukavaa syksyn jatkoa sinnekkin!

    VastaaPoista