Minun nuoruudessa ruuanlaitto ei ollut niin seksikästä kuin
nykyään. Kaikenlaiset Masterchef –ohjelmat ovat saaneet aikaan, että joka jätkä
haluaa olla oman keittiönsä Gordon Ramsey. Tai ainakin Jamie Oliver. 70-luvulla
telkkarista tuli Patakakkonen, jossa kaksi äijää (Veijo Vanamo ja Jaakko
Kolmonen) väsäsi reaaliajassa talkkunapuuroa. Ei olisi voinut vähemmän
kiinnostaa.
Jokainen joutuu aloittamaan alusta, tai minun tapauksessani
pohjalta. Kun olin yksin kotona ja vaimo makasi sairaalassa odottamassa
esikoisen syntymää, meinasin kuolla nälkään. Onnistuin jopa polttamaan
maksalaatikon paistinpannussa pohjaan. Mutta siitä sitä sitten opittiin,
yrityksen ja erehtymisen kautta. Jälkiruokien valmistusta ole välttänyt sen
jälkeen, kun tein elämäni ensimmäiset ja viimeiset mokkapalat. Ei se ollut minun
syy, että resepti oli niin epäselvä. Mistä hemmetistä minun olisi pitänyt
tietää, että ohjeessa lukeva ”kaksi teelusikkaa kahvia” tarkoittaa keitettyä
kahvia, ei kahvinporoja. Tuli aika ravinnoksi kelpaamatonta herkkua.
Olin siis surkea kokki 1900-luvulla, mutta 2000-luvulla
ryhdistäydyin. Otin ruuanlaiton vakavasti ja noudatin reseptejä pilkulleen. Ja
onnistumisia alkoi tulla. Onnistumiset ruokkivat vatsaa ja itsetuntoa ja
ruuanlaitto muuttui pakkopullasta mukavaksi harrastukseksi. Jopa siinä määrin,
että työttömäksi jäätyäni päätin vaihtaa alaa ja hain kouluun restonomi linjalle. Koulusta
tuli kyllä –kirje ,mutta koska samaan aikaan sain myös vakituisen työpaikan, ala
jäi vaihtamatta. Harmittaa hieman näin jälkikäteen ajateltuna.
Tänään totesi, että
ruuanlaittotaitoni on ruostunut. Tiedän syyn: oma laiskuus ja vaimon tekemät
ruuat. Miksi tehdä ruokaa, kun valmis ateria odottaa pöydässä. Oli pakko
ryhdistäytyä. Niinpä selasin erään suuren kotimaisen ruokaketjun asiakaslehteä ja
silmääni pisti ohje Andalusialaisesta kanakeitosta. Otsikossa luki näin:
Aineksia uudeksi
lemppariksi? Espanjalainen keitto on vielä parempaa seuraavana päivänä – jos
sitä vain on jäljellä.
Innostuin reseptistä totaalisesti.
Hitto, jos tuo on noin hyvää, pitää tehdä kerralla tupla-annos! Niinpä kuorin
kattilaan kuusi porkkanaa, neljä punasipulia ja kahdeksan perunaa. Kun lisäsin
sekaan 900 grammaa ruskistettuja kanasuikaleita, kaksi pakettia pekonia ja 300 grammaa
parsakaalia kävi mielessä, että tästä taitaakin tulla aika iso satsi. Tarkemmin
luettuani huomasin, että ohjeen annoskoko oli kuudelle hengelle. Nyt meillä
on siis kahdentoista hengen satsi Andalusialaista kanakeittoa, jota ei taida
syödä kukaan muu kuin minä. Ei tarvitse tällä viikolla miettiä mitä syö
lounaalla, päivällisellä ja illallisella. Töissä ja vapaa-aikana. Aamusta
iltaan. Nam?
Kolme litraa Andalusialaista kanakeittoa. Bon apetit. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti