sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Suomen korkein koski bongattu: Maaningan KorkeakoskiTuli bongattua Suomen korkein vapaana virtaava koski, Korkeakoski Maaningalla. Kuopiosta matkaa tuli n. 60 kilometriä ja paikka on helppo löytää. Sinisen tien varressa on kyltit ja koski sijaitsee vain kilometrin päässä päätieltä. Aurinko paistoi ja paikalla oli toistakymmentä autoa ja paljon ihmisiä.
Korkeakoski on komeimmillaan näin keväällä kun lumi alkaa sulaa. Koskelle on rakennettu näköalapaikkoja ja katettuja polkuja. Kosken yläjuoksulla olevalta näköalapaikalta on huikea maisema alas rotkoon. Koski putoaa melkein pystysuoraan 36 metrin matkan. Savolaiset ovat tunnetusti liioittelijoita, joten pitkään kosken korkeudeksi ilmoitettiin kymmenen metriä enemmän.
Rotkoon johtaa portaat, jotka olivat lumen ja jään peitossa. Eli kävelykengillä alas ei ollut mitään asiaan. Kompuroin alas muutaman muun kanssa ja pääsin rotkon pohjalle, jossa oli vielä paksu lumipeitto ja viileämpää kuin ylhäällä. Otin kuvia ja pidin pienen evästauon. Voileipä maistui luonnonhelmassa hyvälle mutta termarimuki oli auennut ja kahvit kaatuneet suojapussiin, joten se siitä kahvista. Parkkipaikalla sijaitseva kesäkahvila oli kiinni, joten siitäkään ei ollut apua.

Korkeakosken luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1947. Alueen voi kiertää Kanjonin kierros –luontopolulla jonka pituus on n. 3,5 km. Kanjonissa oli niin paljon lunta, että näin huhtikuussa kierros ei tuntunut mielekkäälle. Pitää tulla kesällä uudestaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti