torstai 12. maaliskuuta 2020

Vältä koronavirustartunta: Pese vaatteesi yhdeksässäkymmenessä asteessa

Kyllä, luit aivan oikein. Koronavirusuhan vuoksi pesin kaikki vaatteeni pesukoneen yhdeksänkymmenen asteen ohjelmalla. Siinä kuolivat mahdolliset pöpöt koronaviruksesta kovakuoriaisiin. Vain karhukainen voi selvitä tuosta pesuohjelmasta. Israel lähetti viime vuonna raketillisen karhukaisia kuuhun ja siellä ne kuulemma nukkuvat syvää talviunta. Onneksi koronavirus ei ole ihan noin sitkeä perkele.

Karhukainen. Näitä enintään 1,5 mm pitkiä selkärangattomia eläimiä esiintyy kaikkialla maapallolla. Niitä elää niin valtamerien syvyyksien kovassa paineessa ja jäätiköiden kylmyydessä kuin Afrikan aavikoiden sietämättömässä kuumudessa ja vuoristojen korkeuksissakin. Karhukainen on selviytynyt jopa avaruuden paineettomuudessa ja säteilyssä. Lähde: National Geographic Suomi

Siinä virallinen versio, mutta eihän se ihan noin mennyt. Viime sunnuntaina, kun vaimo oli töissä, päätin olla omatoiminen ja pestä puseroita. Säädin pesuohjelman neljäänkymmeneen asteeseen ja linkous tuhatneljäsataa kierrosta /minuutti. Annostelin pesuaineen, luukku kiinni ja virta päälle. Helppoa kuin heinänteko.

Myöhemmin pesuhuoneesta kantautui piippaus merkkinä pesuohjelman loppumisesta. Avasin luukun, nostelin kosteat paidat koriin ja vilkaisin ohimennen pesuohjelmanappuloita. Samassa veri pakeni päästä ja silmissä sumeni: pesuohjelma näytti yhdeksääkymmentä astetta! Mitä vi….tsiä?? Miten tuo voi olla mahdollista? Herra hajamielinen ei tarkistanut nupin asentoa sen vertaa, että olisi huomannut tehneensä emämunauksen. Pyykit velloivat siis reilun tunnin verran melkein kiehuvassa pesuvedessä. Paidat kutistuivat mutta säilyivät onneksi käyttökelpoisina, joten selvisin pelkällä säikähdyksellä. Tuon katastrofin sivutuotteena tekstiileistä kuoli varmaan oikeasti kaikki eloperäinen materiaali.

Koronaviruksen aikana meidän kaikkien on hyvä muistaa käsihygienia ja välimatkan pitäminen kanssaihmisiin. Ei kätellä, aivastellaan hihaan ja pysytään kotona jos oireita ilmenee. Näin ehkäistään taudin leviäminen ja riskiryhmien altistuminen hengenvaaralle. Omasta puolestani en pelkää, olenhan sentään (kohtuullisen)perusterve ja (entinen)nuori mies. Eniten hirvittää, jos virus muuntautuu samanlaiseksi kuin miesflunssa. Mieskoronavirus tekisi pahaa jälkeä meidän urospuolisten keskuudessa.

*****

Tapanani ei ole laittaa blogiin henkilökohtaisia viestejä. Vaimo näytti tämän whatsupp -viestini työkavereilleen ja heitä vähän nauratti, joten menköön tällä kertaa. Olkoon tämä todistusaineistona viime sunnuntain sähläyksestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti