Pitkästä aikaa todella erilainen ja koskettava "They shall not grow old" vuodelta 2018 on ohjaaja Peter Jacksonin massiivinen elokuvallinen restaurointityö, joka herättää sata vuotta sitten käydyn ensimmäisen maailmansodan eloon.
Uusimman tekniikan avulla vanhat arkistofilmit saivat värin ja niihin on jälkiäänitetty sotilaiden puhetta. Mykkäelokuvissa näkyvä puhe selvitettiin huuliltalukijoiden avulla. Lisäksi elokuvan kertojina toimivat sotilaat, joiden haastattelut on taltioitu ääninauhoille. Lopputuloksena sodan melskeisiin kadonneet miehet heräävät uudestaan eloon. Vaikuttavaa.
Dokumentti kertoo entisaikojen maailmasta, jossa eli vielä romantisoitu mielikuva sodasta. Nuoret miehet, joista suuri osa alle 20 vuotiaita, värväytyivät innolla armeijaan. Tiedossa oli seikkailua, jännitystä ja paluu jouluksi kotiin. Nykyaikaisen sodan brutaalisuus yllätti rintamalle lähteneet vapaaehtoiset. Miljoonat menettivät henkensä ja juoksuhaudoissa vietettiin neljä joulua. Elokuvassa alun mustavalkoisuus muuttuu rintamalle siirryttäessä väreihin. Kontranti vanhan ja uudistetun filmimateriaalin välillä on hämmentävä.
Tiedotusvälineet ovat tuoneet sodan olohuoneisiimme, mutta sata vuotta sitten kotirintamalla ei ollut mitään käsitystä sodan todellisuudesta. Armeijat elivät juoksuhaudoissa ja hyökkäyskäsky vihollisen konekivääritulta vastaan oli silkkaa itsemurhaa. Sotilaat hakivat teevettä mutaisista sadevesilammikoista, joissa lojui kuolleita taistelutovereita. Osa miehistä menetti henkensä, osa järkensä ja osa terveytensä. Kun sota viimein loppui, kotiin palanneiden veteraanien juttuja ei haluttu kuunnella tai niihin ei uskottu. Neljä vuotta jatkunut teurastus meni yli inhimillisen käsityskyvyn.
Ensimmäinen maailmansota käytiin vuosina 1914 - 1918. Sodassa käytettiin ensimmäistä kertaa joukkotuhoaseita kuten taistelukaasuja ja laajoja pommituksia. Tämän seurauksena 16 miljoonaa sotilasta ja siviiliä menetti henkensä. Dokumentti keskittyy ns. länsirintamalle Belgiaan, jossa brittisotilaat taistelivat saksalaisia vastaan.
Näitä elokuvia tarvitaan lisää, ettei aihe pääse unohtumaan. Jokainen elokuvantekijäsukupolvi luo oman versionsa sodasta. Peter Jackson ei luo uutta, vaan herättää vanhaa henkiin. Hänen dokumenttinsa antaa äänen taisteluista selvinneille ja heidän kokemuksilleen. Vain he voivat kertoa, mitä länsirintamalla todella tapahtui.
Siteeraan vielä lopuksi tuntematonta filosofia, joka kiteytti yhteen lauseeseen koko käsittelyssä olevan aihealueen syvimmän olemuksen:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti