perjantai 29. heinäkuuta 2016

Roadtrip Estonia 2016



Jos olet käynyt vain Tallinnassa, tiedät Virosta yhtä paljon kuin Helsingissä käyneet turistit Suomesta. Tallinnan ulkopuolella avautuu oikea Viro maaseutuineen, kylineen ja pikkukaupunkeineen. Teimme roadtripin ja tutustuimme elämään Tallinnan ulkopuolella. Tällaiselta se näytti.

Paldiskin kylän raittia sateisena heinäkuun päivänä
Paldiski on pieni, n. 3700 asukkaan satamakaupunki 45 km Tallinnasta länteen. Paldiskissa sijaitsi Neuvostoliiton sukellusvenetukikohta ja tämän vuoksi kaupunki oli suljettu ulkopuolisilta aina Viron itsenäistymiseen asti. Itse kaupunki on edelleen kuin jäänne kommunistiselta ajalta.  

Lähellä Paldiskia on Ämarin lentotukikohta, joka on Natojoukkojen käytössä. Taitaa olla Suomen näkövinkkelistä se lähin Natotukikohta. Sieltä käsin Naton sotilaskoneet lentävät partioimaan Baltian ilmatilaa. Uteliaana kurvasimme Ämariin ja kävimme kääntymässä alueen portilla. Porttivahtina oli muutama tiukkailmeinen sotilas, joten päätimme tehdä parkkipaikalla u-käännöksen ja palata vähin äänin takaisin tulosuuntaan. Sen verran jänskätti, etten uskaltanut ottaa valokuvia. Top secret, You know.

Paldiskissa ei ollut paljoakaan nähtävää, joten suunnistimme suoraan meren rantaan. Pohjois-Viron rannikko muistuttaa Britannian kalkkikivirannikkoa hieman pienemmässä mittakaavassa. Rannalla sijaitsee vuonna 1889 rakennettu Pakrin majakka, joka on Viron korkein (52 m). Itse majakkaa hienompi nähtävyys on kalkkikivitörmä, joka putoaa yli kaksikymmentä metriä äkkijyrkästi mereen. Meri on syönyt ajan saatossa rannikkoa niin, että vanhempi majakka jouduttiin purkamaan pois sortumisvaaran takia. Kävimme jyrkänteen reunalle pystytetyllä näköalapaikalla ja räpsimme kuvia vesisateessa. Edes huono sää ei latistanut tunnelmaa.

Pakrin majakka





Paldiskista on vain 20 kilometrin matka Keilaan, jonne suunnistimme seuraavaksi. Keila on 9700 asukkaan kaupunki Paldiskin ja Tallinnan välissä. Vesisateessa matkasimme seuraavalle vetiselle nähtävyydelle eli Keila-Joan vesiputoukselle. Putous on mahtavimmillaan keväällä lumien sulaessa, mutta olihan tuossa meikäläisille nähtävää ihan näin heinäkuussakin. Kyykimme sateenvarjojen alla ja räpsimme taas kuvia. Ja sitten takaisin autoon.

Keilan vesiputous

Putouksen vieressä on Keila-joen historiallinen vesilaitos
Etelä-Viron kierroksella auton mittariin tuli reilut 600 kilometriä. Maisema matkan varrella on metsää, niittyjä ja peltoja. Tiet ovat hyviä ja maasto tasaista kuin Pohjanmaalla. Mäet ovat Pohjois-Virossa niin harvinaisia, että niistä saatetaan varoittaa liikennemerkeillä. Vasta Viljandin lähellä Keski-Virossa maasto muuttuu kumpuilevaksi.

Viron maaseudulla näkee runsaasti kattohaikaroita ja kurkia. Alkumatkasta auton eteen hyppäsi peura, joka päätti viime hetkellä kääntyä takaisin metsään. Ei mitenkään harvinainen näky. Peurojen lisäksi Viron metsissä elää hirviä, villisikoja, karhuja ja susia. Eniten minut yllätti uutinen, että täällä on tavattu shakaaleja. Mitä hittoa! Eikös shakaali ole se luontofilmeissä Afrikan savanneilla jolkotteleva petoeläin? Mutta totta se on. Nuori koira tappoi shakaalin Matsalunlahdella vuonna 2013 ja lisäksi riistakamerat ovat ikuistaneet pedon Viron luonnossa. Ilmasto muuttuu ja laji leviää yhä pohjoisemmaksi. Seuraavana Venäjä ja Suomi?

Ajelimme kohti Viljandia ja autoradiosta soi virolainen folkbändi Trad.Attack! Yhtye voitti vuoden 2016 Estonian Music Awardseissa parhaan bändin ja vuoden parhaan albumin palkinnon. Helteinen auringonpaiste ja ohi vilistävä, kesäinen maaseutu saivat fiiliksen kuin olisi ollut elävässä musiikkivideossa. Aivan mahtavaa! Viljandissa järjestetään vuosittain nelipäiväiset Folkmusiikkifestivaalit, jossa on esiintyjiä ympäri maailmaa. Trad.Attackia kuunnellessa heräsi mielenkiinto lähteä joskus festareille fiilistelemään tunnelmia. Ehkä ensi kerralla. 

 Trad.Attack! "Unes"

Viljandi on 19 000 asukkaan kaupunki Keski-Virossa, 160 km Tallinnasta etelään. Kaupunki on perustettu 1200-luvulla ja huokuu historiaa. Kävimme Linnavuorella keskiaikaisen ritarilinnan raunioilla ja kolusimme myös yhdessä kirkossa. Piti taas kerran huokaista, että tällaista ei löydy Suomesta. On jotenkin siistiä, että Virossa melkein joka kylästä ja kaupungista löytyy historiallisia linnoja, kirkkoja ja rakennuksia. Linnojen runsaus kertoo siitä, että Viro on aikojen saatossa ollut aina eri suurvaltojen miehittämä. Keskiajalla Viron hallinnasta taistelivat saksalaiset, tanskalaiset, ruotsalaiset ja venäläiset. Ja viimeisin miehityshän päättyi vasta 1991, kun Neuvostoliitto hajosi ja Viro itsenäistyi uudelleen.

Maisemia Viljandin linnavuorelta


Bolderointi oli raunioilla kielletty







Viljandin laululava

Pyhän Johanneksen kirkko 1600-luvulta

Pyhän Paavalin kirkko, rakennettu 1866

Kirkossa oli Estonia muistolaatta
Sitten jatkettiin matkaa Vörtsjärvelle. Vörtsjärv on Viron toiseksi suurin järvi. Pysähdyimme venesatamassa pienellä vessa/jäätelötauolla ja ostin reissun ainoan tuliaisen: Vörtsjärv –jääkaappimagneetin. Näköalatornista katsottuna järvi ja siitä erkaneva Emajoki näyttivät täydelliseltä veneilylle. Vörtsjärveltä pääsee Emajokea pitkin Tarttoon, mutta me jatkoimme maantietä pitkin. Vähän tylsempää mutta nopeampaa. 





Vörtsjarv


Tartossa on tullut käytyä ensimmäisen kerran vuonna 1994. Maa oli vasta itsenäistynyt ja Tartto oli harmaa, rauhallinen kaupunki. Mieleen jäi yksi episodi paikallisessa tavaratalossa: Menin veljen kanssa levyosastolle tutkimaan tarjontaa, joka ei ollut runsaudella pilattu. LP-laarista löytyi kuitenkin yllätys: kotimaisen Boycott –yhtyeen levy venäläisenä painoksena! Hinta oli 0,50 markkaa, eli nykyrahassa n. 10 senttiä. Suomessa sama levy maksoi 50 markkaa! 

Boycott bändin LP-levy. Ostettu Tartosta 1994, hinta 0,50 markkaa
Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, 99000 asukasta eli semmoinen Kuopion kokoinen metropoli. Tartto on kuuluisa yliopistosta ja sitä pidetään Viron kulttuuripääkaupunkina. Keskusta käsittää vanhankaupungin, jossa on vanhoja kivirakennuksia ja mukulakivikatuja. Vanhaa kaupunkia reunustaa Toomemäen puistoalue: kävelyreittejä, lehtipuita, istutuksia, patsaita, vanhoja rakennuksia ja tuomiokirkon rauniot. Puistossa lähellä vanhan kaupungin raatihuonetta on ainoa paikka, jossa saa ”juoda pussikaljaa” eli nauttia omia alkoholijuomia. Muuten omien alkoholijuomien nauttiminen julkisella paikalla on sakon uhalla kielletty. 

Kuvia Tartosta














Heinäkuinen Tartto oli rento ja mukava paikka. Kaupunki on sekoitus vanhaa ja uutta: 1700-luvulta säilyneiden rakennusten takana häämöttävät uudet lasipilvenpiirtäjät. Kaupungissa olisi viihtynyt kauemminkin, mutta meidän matka jatkui Latvian rajalle Valgaan. 

Taron raatihuone


Kuuluisa vino talo



Valga on erikoinen paikka. Kaupunki sijaitsee puoleksi Virossa ja puoleksi Latviassa. Raja menee suurin piirtein keskeltä kaupunkia ja siitä on merkkinä puiset, mustavalkoiset rajapyykit. Voit ajaa katua, jonka alkupäässä kadunnimi on viroksi ja loppupäässä nimi vaihtuu latvian kielelle. Nämä olivat ainoat näkyvät erot kaupungin sisällä. Ihmettelin, miten tällainen järjestely voi toimia käytännössä. Ilmeisesti kaupungilla on kuitenkin yksi yhteinen hallinto ja uudet rakennusprojektit ja investoinnit tehdään yhdessä. Muutenhan tilanne voisi mennä niin absurdiksi, että saman kadun eri päissä olisi esim. virolainen ja latvialainen sairaala. 



Meidän määränpää oli Valgan latvian puolella oleva Alko 1000: Entiselle raja-asemalle perustettu suuri alkoholiliike. Paikka kuhisi virolaisia ja suomalaisia viinarallin ystäviä, eikä mikään ihme. Alkoholi on latviassa melkein puolet halvempaa kuin Virossa. Esimerkiksi laatikollinen A. Le Cogin nelosolutta maksaa Latviassa 9 €, kun hinta Virossa on 14 €. Suomessa vastaava laatikko maksaa 24 €, tosin kolmosoluena. Ja kauppa käy.



Jotain, mitä toivoisin Suomeenkin: tietyömaan liikennevalot näyttävät, kuinka monta minuuttia pitää vielä odottaa, ennen kuin valot vaihtuvat vihreäksi



Kun tuliaisjuomat oli ostettu, ajoimme takaisin ja kävimme vielä paluumatkalla Pärnussa pizzalla. Jos käytte Pärnussa, niin käykää pizzalla Steffanissa. On nimittäin ehkä Viron parhaat pizzat. Suosittelen!
Steffani Pärnussa. Pizzan hinnat juomineen 10 - 12 €



Paikkakunta matkalla Valgasta Pärnuun...

4 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen reissu! Ihan innostui, jos vaikka ensi kesänä lähtisi kiertelemään. Kiitos matkarapsasta. :)

    Virossa on paljon kaunista vanhaa katseltavaa, mutta ei heillä helppoa ole aikojen saatossa ole ollut. Aina on saanut olla taistelutantereena, kun joku on jostain ilmansuunnasta tullut valloittamaan ja sitten kostoksi polttanut kaupunkeja, kun seuraava halukas on pyrkinyt osingoille. Mutta mielenkiintoista historiaa riittää, se on selvä se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virossa on tullut käytyä useamman kerran ja aina vaan löytyy uutta nähtävää ja koettavaa. Historia on ollut tosiaan karu virolaisille. Ei ihme että hakevat tukea Natosta ja EU:sta. Erittäin hieno ja erilainen maa, ja vielä niin lähellä :)

      Poista
  2. Kyllä se nyt vaan on joskus päästävä Viroonkin autoilemaan! Minulla on samanlainen tunne, että Virossa on historiaa enemmän näkyvillä kuin Suomessa, ja se on yksi syy, miksi sinne haluaisin. Kiitos innostavasta raportista! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Katsotaan minne päin taas reissua pukkaa.

      Poista