perjantai 12. huhtikuuta 2019

Oletko aina äänestänyt väärin?

Kysyn aivan tosissani. Oletko aina äänestänyt väärin? Todennut jälkikäteen, että eihän tämä näin pitänyt mennä. Mitä helvettiä minä siellä äänestyskopissa ajattelin?

Ei hätää. Tuossa ei ole mitään hävettävää. Jenkit äänestivät presidentiksi Trumpin, britit liputtivat Brexitin puolesta ja turkkilaiset päästivät valtaan Recep Erdoganin, josta kuoriutui pesunkestävä diktaattori. Osataan sitä sössiä muuallakin.


Poikien kanssa tutustumassa eduskuntataloon, monta kesää sitten
Sanotaan että demokratia on rikki. Silloinhan se pitää korjata ja pian. Minulla on ehdotus, eräänlainen Demokratia 2.0. Pidetään tuplavaalit ja varmistetaan, että kansa tajuaa mitä tekee ja saa tahtonsa läpi. Miten tämä tapahtuu käytännössä?

Otetaan esimerkiksi tulevat eduskuntavaalit. Ennakkoäänestys on päättynyt ja ensi sunnuntaina annetaan varsinaisen vaalipäivän äänet. Äänestyspaikat sulkeutuvat klo 20 ja sen jälkeen alkaa jännitys. Lopputulos on valmis puoleen yöhön mennessä.
 Nyt siirrytään vaiheeseen Demokratia 2.0. Jos äänestysprosentti jää alle 90, järjestetään kahden viikon päästä uusintaäänestys. Nykyisellä äänestysaktiivisuudella, tai paremminkin äänestyspassiivisuudella toinen kierros on vuorenvarma. Toiselle kierrokselle otetaan mukaan ensimmäisen kierroksen äänet, eikä ketään pudoteta pois. Jokainen saa toisen mahdollisuuden äänestää suosikkiaan tai jotakin muuta vaihtoehtoa.


Mitä järkeä, kysyit sinä. Paljonkin! Listaan tähän asiat, mitä uusintaäänestys tuo tullessaan:

- Ensimmäisellä kierroksella äänestämättä jättäneet heräävät huomaamaan, että tulos on viemässä (heidän kannaltaan) maata päin helvettiä. Nukkuvien puolue aktivoituu ja saapuu vaaliuurnille antamaan äänensä.

- Voittajapuolue on voittanut vasta ensimmäisen erän. Kannattajien pitää olla mukana yhtä sankoin joukoin myös toisella äänestyskierroksella, että johtoasema säilyy loppuun asti. Toisaalta muut puolueet kokoavat voimiaan ja saavat omat nukkuvat kannattajansa mukaan äänestämään toiselle kierrokselle.

- Aku Ankkaa ja Mustanaamiota äänestäneet eivät jaksa enää vaivautua toisella kierroksella vaaliuurnille, koska vitsi on jo heitetty. Toisella kierroksella tulee vähemmän hylättyjä ääniä ja urheilutermein tulostaso paranee.

- Protestiäänestäjät säikähtävät, että heidän läpällä antama ääni onkin viemässä sitä ärsyttävää öyhöttäjää oikeasti eduskuntaan. Ei helvetti! Tässä tullaan kohtaan oletko aina äänestänyt väärin. Sinulla on nyt mahdollisuus korjata tilanne ja antaa toisella kierroksella ääni sellaiselle ehdokkaalle, jonka uskot oikeasti jakavan kanssasi samoja arvoja. Toinen kierros on siunaus monessa tilanteessa. Mietin, miten esim. Brexit-äänestyksessä olisi lopulta käynyt, jos britit olisivat saaneet äänestää vielä toisen kerran...



Kun Demokratia 2.0 on koettu kerran, on seuraavalla kerralla helpompi saada äänestäjät täyttämään kansalaisvelvollisuuttaan. Motivaatioksi riittää, että jos äänestysprosentti nousee heti eka kerralla yli yhdeksänkymmenen prosentin, ei kenenkään tarvitse enää kuunnella puoluejohtajien möyhäämistä tv:n vaalitenteissä ja torit tyhjenevät tyhjänpäiväisten flaijereiden jakajista. Homma kerralla pakettiin, valtakunnassa kaikki hyvin ja kansalaiset rauhoittuvat neljäksi vuodeksi kotisohville jupisemaan, minkälaisia idiootteja sinne Arkadianmäelle taas pääsikään.


Minulla on vielä toinenkin ehdotus, joka saattaa kuulostaa todella radikaalilta. Meillä on naapurina Venäjä, joka sotkeutuu milloin minkäkin maan vaaleihin ja pyrkii vaikuttamaan niiden lopputulokseen. Koska naapurimme on suurvalta, pitää sen toiveet ottaa huomioon myös tässä asiassa. Siksi ehdotankin kompromissia. Annetaan Venäjälle äänestysoikeus Suomen eduskuntavaaleissa, kunhan naapuri vastavuoroisesti lupaa olla trollaamatta meidän vaaleja. Tehdään diili Putinin kanssa. Uskon, että hän tarttuu tarjoukseen ilomielin.

Putin matkalla äänestämään Uudenmaan vaalipiirissä
Tässä asiassa mennään tietenkin Suomen valtion lakien ja asetusten mukaisesti. Vladimirille annetaan äänioikeus ja hän saa itse valita, missä vaalipiirissä sen käyttää. Olisihan se siistiä nähdä naapurin Presidentti esim. Kuopion kaupungintalon äänestyskopissa ja sen jälkeen pudottamassa lappunsa laatikkoon. Mitään bonusta Putin ei äänestyksessä saisi, vaan ääni on yksi muiden joukossa. Jotenkin hellyttävää ajatella, että joku muukin äänestäisi Väyrysen Paavon Seitsemän tähden liikettä kuin hänen omat ehdokkaansa ja heidän perheenjäsenet.

Valokuvat: ensimmäinen omista arkistoista, loput Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti