lauantai 20. huhtikuuta 2019

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin... äh

Tiedättekö ketään toista henkilöä, jonka kuolinpäivä vaihtelee vuodesta toiseen? En minäkään. Vakavasti ottaen Jeesus ei ollut ihan turha kaveri, koska häntä muistellaan vielä kahden tuhannen vuoden jälkeen. Ateistinkin kalenteri kulkee "jälkeen Kristuksen" ajassa.

Kirjalliset lähteet todistavat, että Jeesus oli oikeasti olemassa. Ateistina en ota kantaa, kenen poika hän loppujen lopuksi oli. Siitä voidaan olla montaa mieltä. Arvostan kuitenkin Jeesuksen moraalisääntöjä, jotka tulivat ihmiskunnalle tarpeeseen. Oli aika radikaalia antaa käskyjä älä tapa tai älä tee huorin aikana, jolloin osa ihmisistä syntyi orjiksi, naisilla ei ollut oikeutta omaan vartaloonsa ja rikolliset teloitettiin ristiinnaulitsemalla. Jeesuksella oli ns. munaa tarttua yhteiskunnan epäkohtiin.

Yksi hänen moraalisääntönsä on ehkä mahdoton toteuttaa: rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Siinä on rima asetettu vähän liian korkealle. Omalta osaltani voin todeta, että rakastan vain lapsiani enemmän kuin itseäni. Muut tulevat arvoasteikossa meikäläisen jälkeen. Väitän, etten ole tässä asiassa ainoa. Ihminen on pohjimmiltaan itsekäs olento ja suurin osa meistä tavoittelee henkilökohtaista hyvää. Lähimmäisen rakastaminen on vähän liioiteltua.

Meillä on työpaikalla, tuttavapiirissä ja jopa sukulaisissa ihmisiä, joita ei vain voi "rakastaa kuin itseä". Tyyppi, jonka sanomiset ja tekemiset nostattavat niskavillat pystyyn. Ehdotankin, että laskemme rimaa hieman alemmas. Ei meidän tarvitse rakastaa sitä v-mäistä työtoveria, ärsyttävää tuttavaa tai rasittavaa lähisukulaista. Riittää, että tulemme toimeen, kun olemme tekemisissä toistemme kanssa. Ja jos pinna meinaa palaa tähän henkilöön, pidä aina mielessä se kuudes käsky: älä tapa.

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!

Kuva: Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti