Veljen kanssa tulee aina välillä väiteltyä asioista kuin asioista. Yleensä hyvässä hengessä, toisinaan vähän kiivaammin. Kerran keskustelumme lähti jotenkin menemään uuteen Saaristokaupunkiin ja veljeni totesi, että sinnehän rakennetaan Eino Leinon puisto. Sillälailla, tuumasin. Pitäähän sitä kansallisrunoilijalle saada puisto Kuopioonkin. Tähän veljeni totesi, että ei hän ole mikään kansallisrunoilija vaan joku painija.
Voi sitä naurun määrää! Veli vaikutti hieman hämmentyneelle kun vitsailin asiasta. Vai että ihan painija Eino Leino! Kyllä hän on kuule runoilija, kohtuullisen kuuluisa sellainen. Veli pysyi kannassaan ja heitti minulle uhmakkaasti, että satasen vetoa. Puisto on nimenomaa painija Eino Leinon mukaan nimetty.
Kaverilla on viimeinenkin intiaani pudonnut kanootista, ajattelin ja tartuin välittömästi vetoon. Tämän helpompaa rahaa ei ole. Löimme siis vetoa, onko Saaristokaupungissa oleva Eino Leinon puisto nimetty runoilijan vai painijan mukaan. Sitten otimme googlen ja kirjoitimme hakusanaksi Eino Leinon puisto Saaristokaupunki. Haulla tuli seuraavaa:
"Messualueelle rakennetaan Painija Eino Leinon puisto, Leinon katu ja Painikuja. Nimi juontaa juurensa kuopiolaissyntyiseen olympiapainijaan Eino Aukusti Leinoon, joka syntyi Kuopiossa 7.4.1891 ja kuoli v. 1984 95-vuotiaana Tampereella. Leinon urheilu-ura alkoi vuonna 1910 Kuopion Riennon riveissä, jossa hän edusti useimpia lajeja ennen keskittymistään vapaapainiin, jossa voitti 3 piirinmestaruutta. Leinosta tuli eräs menestyksekkäimmistä olympiapainijoista kautta aikojen. Ennen Amerikan-vuosiaan hän pelasi Kuopion Riennon jalkapallojoukkueen maalivahtina 1912-1914. Lisäksi hän harrasti uimahyppyjä Kuopion Uimaseuran riveissä.
Vuonna 1914 Eino Leino siirtyi Yhdysvaltoihin ja voitti kultaa vapaapainissa Antwerpenin olympiakisoissa 1920, hopeaa Pariisissa 1924, pronssia Amsterdamissa 1928 ja hopeaa Los Angelesissa 1932. Leino asui aktiiviuransa aikana Yhdysvalloissa. Niinpä hän osallistui ainoan kerran SM-kisoihin 1936, jolloin jäi hopealle. Vuodesta 1932 hän asui Kuopion Rautaniemessä, Tervalammen rannalla harjoittaen maanviljelyä.”
Veljeni kuittasi virnistellen satasen, enkä ole sen koommin lyönyt hänen kanssaan vetoa mistään.
Kuvassa EI ole Eino Leinon puisto |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti