maanantai 31. lokakuuta 2016

Norjalaisen huulirasvan arvoitus

Kyllä tarvittaisiin Columboa ratkaisemaan dopingmysteeri, jonka huulirasva on aiheuttanut Therese Johaugille. Nuoremmalle polvelle tiedoksi: Columbo oli amerikkalainen tv-rikossarja. Sarjan alussa näytettiin aina, miten rikos tapahtuu ja kuka on syyllinen. Tämän jälkeen komisario Columbo tutki tapausta, haastatteli epäiltyjä ja loppua kohti silmukka kiristyi niin, että syyllinen jäi kiinni ja tunnusti tekonsa. Columbo ja norjalaisen huulirasvan arvoitus menisi näin:

Alussa ollaan italialaisessa hiihtoharjoituskeskuksessa, jonka takahuoneessa Norjan maajoukkueen lääkäri piikittää Thereseen tuntematonta ainetta. Seuraavana päivänä kuullaan, että Wada on tulossa testaamaan hiihtäjiä ja norjalaisille tulee kiire. Johaug testataan, kärähtää dopingista, ilmestyy tiedotusvälineiden eteen ja kertoo itkuisena, että kyseessä oli vahinko. Hiihtomaajoukkueen lääkäri on huolimattomuuttaan ostanut Johaugille dopingainetta sisältävää huulirasvaa, jonka hiihtäjätär on pahaa aavistamatta levittänyt auringon rohduttamille huulilleen. Huulirasvassa oleva kielletty aine imeytyi urheilijan kroppaan, joutuu verikokeen mukana Wadan näyteputkiloon ja skandaali on valmis. Mutta Johaug on syytön.

Columbo tutkii tapausta, haastattelee asianosaisia ja näyttää jo tulleen johtopäätökseen, että kyseessä on inhimillinen erehdys. Loppukohtauksessa Columbo juttelee Norjan hiihtoliiton toimistossa Theresen, hiihtolääkärin, valmentajien ja norjalaisten hiihtopomojen kanssa. Hän on juuri lähdössä, mutta kääntyykin äkkiä kannoillaan ja katsoo hieman karsastaen Johaugia:
”Vielä yksi asia. Sinä olit siis Italiassa leirillä Therese?”
”Kyllä.”
”Leiri kesti varmaan monta viikkoa.”
”Kyllä.”
”Siinä ajassa ehdit syödä ja juoda, huoltaa kehoa, lääkitä vammoja jne jne.”
”Kyllä.”
”Kerroit, että heitit huulirasvan paketin ja tuoteselosteen puolihuolimattomasti pois kun käytit tuotetta.”
”Kyllä.”
”Mistä sinulla sitten tuli ensimmäisenä mieleen, että kielletty aine on peräisin huulirasvasta? Miten te olitte heti alussa varmoja, että dopingaine on kulkeutunut vahingossa huulirasvasta elimistöön? Lääkärisi oli todennut, että huulirasvaa on turvallista käyttää, eikä rohtuneiden huulien voiteleminen ole yleensä epätavallista tai erityisen mieleenpainuva tapahtuma. Miten te siis tiesitte HETI, että syy on huulirasvassa?”
”????”
“Yleensä analysointiin ja tutkimuksiin menee aikaa, mutta teillä oli vastaus valmiina: huulirasva. Te tiesitte, että Therese käyttää kiellettyjä aineita ja teitte varasuunnitelman käryn varalle. Siksi vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä. Kärysi syy ei ole väärä huulirasva, vaan järjestelmällinen dopingin käyttö.”
”til helvete…”

Case is closed. Columbo has solved the mystery.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti