perjantai 31. tammikuuta 2020

Oppitunti siitä, kuinka bändi voittaa yleisön puolelleen

Onko brittibändi Vardis tuttu? Jos ei, ei se mitään. Tässä tositarina Vardisin keikalta Suonenjoen kaarihallilla kesällä 1983. Bändille se oli varmaan yksi keikka muiden joukossa, mutta meille siitä muodostui ikimuistoinen kokemus.

19.07.1983 olimme jälleen kerran Kaken ja Tepin kanssa kaarihallilla rokkaamassa. Ilta eteni perinteiseen tyyliin, eli ensin juotiin pohjat ja sitten menimme tanssipaikalle. Tiedossa olikin harvinaista herkkua, sillä illan esiintyjä oli saapunut peräti Britteinsaarilta asti. Bändi esiintyi pari vuotta aiemmin Heavy Metal Holocaus Music festivaaleilla yhdessä Motörheadin, Ozzy Osbournen, Triuphin ja Riotin kanssa, joten ihan turhasta pumpusta ei ollut kyse.



Yllätys olikin melkoinen, kun paikalle vaivautui vain kourallinen yleisöä. Edessä oli tilaa, joten parkkeerasimme lavan reunalle kuuntelemaan soittoa. Keikka ei oikein kolahtanut. Liekö fiilis johtunut huonosta äänentoistosta, oudosta bändistä, tyhjästä tanssipaikasta vai laskuhumalasta, mene ja tiedä. Innostuimme kuitenkin Tepin kanssa kritisoimaan bändiä kovaan ääneen ja taisimme heittää myös pari alatyylistä kommenttia.

Kuva: Facebook-ryhmä Suonenjoki - Vanhat valokuvat

Rokkarit eivät ensin reagoineet mitenkään, mutta sitten bändin kitaristi-laulaja Steve Zodiac sai meidän louskutuksesta tarpeekseen ja biisin loputtua kumartui kaiutinkaapin taakse. Sitten hän ojensi kätensä ja tarjosi kaapin takana ollutta piilopulloa tokaisten: "Drink this".

Tilanne oli lievästi sanottuna kuumottava. Olimme kolme alaikäistä kundia lavan edessä muun yleisön seistessä kauempana ja siinä tuo rokkistara tarjosi meille viinaa kesken keikan. Sieppasimme pullon nopeasti Zodiacin kädestä ja pistimme sen kiertämään. Otimme pitkät, janoiset huikat taskulämmintä koskenkorvaa ja annoimme lekan takaisin soittajalle. Voi pojat! Sen jälkeen tunnelma muuttui täysin ja olimme koko loppukeikan ajan bändin vannoutuneimpia faneja.

Keikalla Jampe, Sepi ja Jake alias Vort, Tepi ja Kake
Petri Nevalainen, ilmeinen Hanoi Rocksin vihaaja, kirjoitti keikasta Savon Sanomille 21.07.1983 seuraavaa:

VARDIS YHDEN MIEHEN VARASSA

Brittiläinen boogiekokoonpano Vardis jyräsi tiistai-iltana mansikatkin lakoon Suonenjoella. Tosin lähinnä yhden miehen ansioilla, sillä vain yhtyeen laulaja-kitaristi Steve Zodiac kohosi normaalien lavastandardien yläpuolelle. Rumpali Gary Pearson paransi loppua kohden, mutta basisti Alan Selway oli kehnohkossa vedossa koko ajan.

Yorkshiresta tulevan yhtyeen ohjelmisto pohjasi raskaahkoon boogie- ja rhythm & blues -poljentaan, jota värittivät eläväisen Zodiacin liikehtely ja mukiinmenevä kitarankäsittely. Samalla Zodiac antoi Hanoi Rocksille mallia siitä, kuinka pelkkä hieno taiteilijanimi ei tee soittajaa. Zodiacin nimi on peräisin nukkeanimaatiosta, johon hän ihastui siinä määrin, että ryhtyi käyttämään yhden päähahmon nimeä. Hanoin kavereilla on koreat (?) nimet, Zodiacilla nimi ja taitoa sen tukena.


Lauluosuuksissa Zodiacin persoonallinen, ylärekisteriä suosiva käheähkö ääni sopi hyvin erityisesti hitaaseen materiaaliin. Nopeissa ääni tuntui jostain kumman syystä puuroutuvan muun äänivallin alle. Selwayn hennot taustalauluosuudet olivat tuhoon tuomittuja. Osaksi hankaluuksia aiheuttivat lainatut vahvistimet ja PA-laitteisto, joista bändi yritti saada parhaan irti. Parhaimmillaan Vardis oli setin keskivaiheilla, johon oli selvästi kasattu tarttuvimmat kappaleet. Tosin Vardiksen sävellykset eivät ole unohtumattomia: suurimmaksi osaksi hyvin keskinkertaisia.

Hyvän putken aloitti bändin toiseksi uusimmalta pitkäsoitolta "The World's Insane" napattu Streamin', jossa Zodiacin kitara teki tehokasta jälkeä. Miehen Telecasterin tukeva sointi tuki hyvin laulua, joka taukosi välillä rajun soolo-osuuden hyväksi. Soolot eivät kuitenkaan kaiken aikaa irronneet rennosti: ilmeisesti Zodiac huomasi, ettei muilla ole paras päivänsä ja päätti satsata vain 75 prosenttia kapasiteetistaan.

Komeasti soivat myös Do I Stand Accused, Situation Negative, Radio Rockers, A Loser, Walkin', Let's Go ja vanha Bolan-hitti Get It On. Tuo lista on kuitenkin vain osa koko repertuaarista. Paremmilla sävellyksillä Vardiksessa olisi ainesta enempäänkin. Tällä menolla bändi kuitenkin pysyy B-ryhmässä, ainaisena lämmittelybändinä tosi koville nimille.

Ehkä Zodiacin paras ratkaisu olisi kokoonpanon uusiminen. Suonenjoen kaarihallissa raikunut trio ei aivan istunut Zodiacin rajuun tyyliin. Mies ansaitsisi luokkaa paremmat soittokumppanit. Suomessa bändi tuntuu kuitenkin viihtyvän mainiosti: visiitti on jo kolmas vuoden kuluessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti