keskiviikko 14. lokakuuta 2015

PuijontorniKun asut liian lähellä, tulet sokeaksi oman kotiseudun kauneudelle. Näin piti todeta, kun kävimme pitkästä aikaa Puijontornissa. Tulee käytyä aivan liian harvoin.Puijontorni on vuonna 1963 rakennettu Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivällä ravintolalla varustettu näköalatorni. On sitä jotain tehty täälläkin ensin, vaikka savolaiset muuten melkoisia jahkailijoita ovatkin. Korkeutta tornilla on 75 metriä ja ynnättynä Puijon mäellä korkeutta Kallaveden pinnasta tulee hulppeat 224 metriä. Hyvällä ilmalla tornista näkee kymmenien kilometrien päähän.

Puijon hyppyrimäet. Talvella näissä maisemissa hypätään Puijon kisat.Ensimmäinen 16 metrinen, puinen Puijontorni valmistui jo vuonna 1856. Seuraavaksi vuorossa oli 24 metrinen tiilitorni, joka purettiin nykyisen tornin tieltä. Vanhoissa kuvissa Puijontornin esi-isät näyttävät siistiltä. Olisivat voineet säästää, mutta jättivät säästämättä. 

Hotelli Puijon MajaNiin lähellä kuin Kuopion kuuluisin nähtävyys torilta sijaitseekin, on sinne kuitenkin aimo kiipeäminen ilman moottoriajoneuvoa. Eikä sellaista tornille kulje. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät oma auto tai taksi. Olisiko tämä mahdollisesti yksi syy, miksi turistit eivät löydä tornille? Yksi bussivuoro torilta Puijolle kesän sesonkiaikaan saattaisi korjata tilanteen. 

Tornin alakerrassa on matkamuistomyymälä

Retrojulisteita näköalatornin seinälläKäykää ihmeessä, jos satutte olemaan seutuvilla. Kovakuntoisimmat voivat pyöräillä, juosta tai kävellä rinteen ylös. Hiki irtoaa takuuvarmasti. Muille suosittelen jonkinlaista moottoroitua kulkuneuvoa, ettei henki lopu kesken. Tai vaihtoehtoisesti voit hypätä torilta nro 2 bussiin, ajaa Puijon kisamonttuun ja kiivetä sieltä rautaportaat ylös tornille. Hyvällä kelillä ja ilman aikataulua portaiden kiipeäminen käy kuntoilusta eikä ole niin rankka kuin Puijon toiselta puolelta nouseva asfalttitie.
Olen eräässä tarinassa varoitellut Puijosta. Älä ota sitä vakavasti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti