sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kuopio ja jalkapallo



Tänään Savon Sanomissa kerrottiin Kupsin pääomistajan, miljonääri Ari Lahden suunnitelmista rakennuttaa uusi, 6000:n katsojan jalkapallostadion Kuopioon. Jalkapallon ystävänä tuo kuulostaa erittäin tervetulleelta. Uutisen innoittamana päätin ottaa sunnuntaikävelylenkin teemaksi jalkapallon. Vieläkö Kuopiossa naatiaan ennen kuin laakastaan? Miten se näkyy katukuvassa?

Kun saavut kaupunkiin ja ajat ylös Puijonkatua, törmäät ensimmäisen kerran Kupsiin.
Lähellä urheilustadionia on uimaranta ja Cafe Väinö. Ja kyllä, Kuopiossa naatitaan edelleen.

Tämä oli pakko laittaa tähän. Vänärillä on kaadettu suuri määrä vanhoja puita. Jostain syystä tämä kanto oli jätetty "vähän" pitkäksi
Ensin kävelin Väinölänniemelle eli kuopiolaisittain Vänärille. Väinölänniemelle rakennettiin Kuopion ensimmäinen yleisurheilu- ja jalkapallostadion vuonna 1923. Samana vuonna perustettiin Kuopion Palloseura, tuttavallisemmin Kups. Kups voitti kultavuosinaan viisi Suomen mestaruutta 1956, 1958, 1966, 1974 ja 1976. Kuopiolaiset seurat pelasivat sarjapelejä Vänärillä aina vuoteen 2005 saakka, jolloin uusi Magnum areena valmistui Haapaniemelle ja syrjäytti Väinölänniemen. 

Legendaarinen Vänäri jo vuodesta 1923

Puupenkit ja betonia. Ei kelvannut enää Veikkausliigalle.

Vuonna 1982 pääsarjassa pelasi kolme kuopiolaista joukkuetta: Kups, Koparit ja Kuopion Elo. Käsittämätön tilanne. Eikä sitä kauan kestänytkään. 1989 Kups voitti vielä Suomen cupin mutta sitten koitti vaikeat ajat ja hissiliike mestaruussarjan ja ykkösdivarin välillä alkoi. Kuopiossa ei enää naatittu, eikä juuri laakastukkaan. Koparit lopetti ja Elo putosi alasarjoihin.

Vänärillä pelataan aidolla nurmella

Tässä vastaus triviakysymykseen: Montako numeroitua  istumapaikkaa on Vänärin pääkatsomossa?

Henkilökohtaisesti yksi ikimuistoisin matsi Vänärillä on ystävyysottelu kuopiolaisen Kings FC:n ja englantilaisen Stockport Countyn välillä 21.7.2001. Stockportin riveissä pelasi kolme suomalaista: Shefki Kuqi, Jarkko Wiss ja Petri Helin. Shefki teki vieraille maalin ja paukutti tolppia kahteen kertaan Stockportin voittaessa 1-3. Kingsillä oli ilmeisen hyvät suhteet saarivaltioon, koska Vänärillä pelattiin useana vuonna ystävyysotteluja eri brittiseuroja vastaan. Kingsin yleisöennätys on vuoden 1998 harjoitusmatsista Nottingham Forestia vastaan (2013 katsojaa). 2003 Kingsin vieraana kävi Leicester City. Samainen seura voitti valioliigan mestaruuden tänä keväänä ensimmäisen kerran seuran historiassa.


Vänäriltä suunnistin keskuskentälle. Paikalla seisoo vuonna 2005 rakennettu Magnum areena, nykyisin Savon Sanomat areena. Katsojakapasiteetti on 4778 paikkaa. Stadion ei ole ollut koskaan loppuunmyyty. Katsojaennätys on edelleen avajaisottelussa Kups – Haka saavutettu 4416 katsojaa. Ja nyt ollaan tekemässä 6000:n katsojan stadionia? Logiikka menee siinä, että uuden stadionin katsomo tulee olemaan kauttaaltaan katettu. Savon Sanomat areenalla katettuja paikkoja on 2700.

Matkalla Savon Sanomat areenalle törmäsin tähän monoliittiin.

Kyseessä on Paavo Halosen tekemä Veijarimuistomerkki vuodelta 1984. Muistomerkki löytyy Tasavallankadun ja Presidentinkadun risteyksestä.

No miten tämä muistomerkki liittyy mihinkään? Monoliitin neljällä sivulla on erilaisia kuvia. Ja yksi niistä esittää jalkapalloilijoita. Aika veijareita.

Kun lähestyin areenaa, kuulin jo kaukaa yleisön metelin. Mutta tänään ei ollut Kupsin (edustusjoukkueen) peliä? Kuka siellä pelaa? Lipunmyynti oli autio, joten marssin sisään ja kävin katsomassa, ketkä tekonurmella temmelsivät. Kups B siellä otti yhteen TPS B:tä vastaan ja vei pelin lopulta 2-0. Sisäänpääsy oli ilmainen ja ilma hyvä, joten paikalle vaivautunut n. parisataa katsojaa. 

Savon Sanomat areenan lähellä on Aulis Rytkösen katu. Rytkönen on Kupsin legenda, joka ensimmäisenä suomalaispelaajana lähti pelaamaan ammattilaisena ulkomaille. Rytkönen pelasi Ranskan Toulouse FC:ssä 1952 - 1960 ja voitti Ranskan cupin. Palattuaan Suomeen hän voitti vielä HJK:n riveissä SM-kultaa 1964 ja Suomen cupin vuonna 1966.


Savon Sanomat areena on ihan ok. Pari seikkaa siinä tökkii. Ensinnäkin pääkatsomossa on suuria tolppia, joiden takaa kenttä näkyy vain osittain. Virhe arkkitehdit, paha virhe. Toinen puute on se, että katsomo on yksipuoleinen. Toisella puolella kenttää on ”aurinkokatsomo”, suomeksi sanottuna puupenkit. Lämpimällä kelillä katsomo toimii ihan ok, mutta vesisateella on vähän hiljaisempaa. Tämän ongelman uusi, katettu stadion poistaisi. Tunnelmaltaan legendaarinen Vänäri on omaa luokkaansa. Onneksi siellä pelataan tänä kesänä kaksi peliä otsikolla Paluu Väinölänniemelle: 15.6 Suomen cupissa vieraaksi tulee HJK ja 19.6 pelataan veikkausliigan ottelu Kups – FC Inter. Toivottavasti aurinko paistaa, faniryhmä laulaa ja keltamustat pistävät palloa maaliin. Siinä on vain jotain niin hienoa.



Savon Sanomat areenalla on keinonurmi

Puijonkadulta löytyy aito jalkapalloteemalla toimiva pub. Futispub vaihto omistajaa pari vuotta sitten ja on nykyään Sporttipubi Futari. Baarissa on neljä tv:tä, joilta voi seurata jalkapallon lisäksi mm. jääkiekkoa ja Formula 1:stä.




Banzai Banzai Hei Hei Hei, KuPSi säikähdä ketään ei
Banzai Banzai Hei Hei Hei, KuPS kun pinnat kotiin vei

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti