Diktaattori sai myönnytyksiä. Vapaan maan päämies ehdotti, että sotaharjoitukset perutaan. Joukot vedettäisiin pois, diktatuuri lopettaa varustelukierteen ja vastalahjaksi valtiopäämies lupasi vielä diktaattorille alueluovutuksia rajanaapurimaasta. Tämä kaikki ilman naapurimaan suostumusta. Asia oli sovittu.
Ennen neuvottelujen päättymistä valtiopäämies vaati vielä diktaattoria allekirjoittamaan sopimuksen jossa luvattiin, etteivät nämä kaksi kansakuntaa aloita koskaan sotaa. Diktaattori suostui ja niin neuvottelut saivat onnellisen lopun. Valtiopäämies esitteli sopimusta kotimaassaan ja totesi: "I believe it is peace for our time". Diktaattori totesi omalle esikunnalleen: "Ei sitä sopimusta kannata ottaa vakavasti. Tuolla paperilla ei ole tulevaisuudessa mitään merkitystä".
Tässä tarinassa ei ollut pätkääkään fiktiota, vaan kaikki on historiallista totta. Mistäkö tiedän? Tuo demokraattisen maan päämies oli Iso-Britannian pääministeri Neville Camberlain ja diktaattori Saksan Adolf Hitler. Neuvottelut käytiin Munchenissa vuonna 1938 ja niissä sovittiin, että Saksa sai itselleen alueita Tsekkoslovakiasta. Vuotta myöhemmin Hitler rikkoi sopimuksen, hyökkäsi Puolaan ja toinen maailmansota alkoi.
Miten tämä liittyy tähän päivään ja Trumpin sekä Kimin neuvotteluihin? Opetus on tämä: diktaattorit eivät koskaan pidä kiinni sopimuksista, jotka ovat heille epäedullisia. Aika näyttää, mikä näiden neuvotteluiden lopputulos tulee todellisuudessa olemaan.
Kuva: Pixabay. com |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti