sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Menetetty yksityisyys


Tämä dokumentti kannattaa katsoa. Löytyy Yle Areenalta:


Orwell 1984 ja Isoveli valvoo. Todellisuutta tänä päivänä. Internet on kaksiteräinen miekka: Toisaalta se on mahdollistanut ihmisten välisen kanssakäymisen aivan uudella tasolla ja tiedon siirtymisen nanosekunneissa kaikkialle. Toisaalta joka ikinen tavu, jonka tänne kirjoittaa, voi päätyä jonkin valvovan tahon tietoon. Sinua seurataan, hakujasi talletetaan ja persoonaasi luokitellaan nettikäyttäytymisen pohjalta. Pelottavaa.

Totta kai tällainen saa varovaiseksi. Niin kauan kun eletään demokratiassa eikä tee laittomuuksia on vaara kohtuullisen pieni. Pahinta, mitä kirjoituksillaan ja kommenteillaan voi saada aikaan on omien ihmissuhteiden ja työmahdollisuuksien torpedointi. Mutta mitä idemmäksi meiltä lähdetään, sitä dramaattisemmin tilanne muuttuu. Valtiot valvovat kansalaistensa jokaista liikettä, rajoittavat sananvapautta ja internetin käyttöä. Se, mitä täällä pidetään kansalaisoikeutena, on rangaistavaa toisaalla.

Internet elää omaa elämäänsä, eikä sille mitään voi. Ainoa, mihin voi itse vaikuttaa on se, miten nettiä käyttää. Kannattaa siis harkita, mitä verkkoon laittaa. Ettet jonain päivänä joudu tilanteeseen, missä kaikki mitä sanot, voidaan käyttää todistusaineistona sinua vastaan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti