perjantai 19. syyskuuta 2014

Kadonneen (kolikko)aarteen metsästäjätAurajokilaaksosta löydettiin viikinkiaikainen rahakätkö. Kätkössä on 26 hopearahaa. Aarrelöytö on harvinainen ja antaa tutkijoille vähän osviittaa, miten rahan kanssa pelattiin ennen vanhaan.

Vuonna 3014 arkeologiryhmä tutkii muinaista järvenpohjaa. Paikalla on sijainnut tuhat vuotta aikaisemmin Suomen valtakunta, joka sittemmin on hävinnyt historian hämärään. Valtakunnasta ei tiedetä paljoakaan ja vain satunnaisia esineitä on löydetty muinaiset Suomen alueelta. Tämä arkeologiryhmä on toiveikas, koska muinaisen järven pohjasta on kaivettu jo useita veneenhylkyjä ja polkupyörän raatoja.

Eräänä kauniina kesäkuun iltana ryhmän jäsen Uuno (hänellä on muinaissuomalainen nimi) kilauttaa pienen hakkunsa johonkin kovaan. Tuskallisen hitaasti etenevä kaivaustyö tuo viimein päivänvaloon pienen, metallisen ja ruosteisen rasian. Kun rasia on huolellisesti puhdistettu, se avataan tutkijoiden tukikohdaksi pystytetyssä teltassa. Sisältä paljastuu suuri määrä pienikokoisia kolikoita, jotka saattavat olla jopa yli tuhat vuotta vanhoja. Kolikoista tunnistetaan heikko ”Finland” teksti ja vuosilukuja kuten 1970, 1971, 1972 jne. Tämä on suurin koskaan muinaissuomen alueelta löydetty rahakätkö ja tutkijat ovat innoissaan. Rahat voivat olla peräisin muinaisen valtion kuninkaan tai rikkaan kauppiaan haudasta. Etsintöjä jatketaan, koska lähistöllä saattaa sijaita maan poveen kätketty hautakammio.

Tämä osa tarinaa oli fiktiota, kuten varmaan arvasitte. Arkeologisissa löydöissähän marssijärjestys menee niin, että löytö on tarkkaan rekisteröity ja tapahtumahetki hyvin tiedossa, mutta itse esineen historia ja syy, miksi se on jäänyt paikoilleen sadoiksi vuosiksi, on vain arvailujen varassa. Minäpä kerron nyt tuon fiktiivisen löytötarinan jälkeen faktan siitä, miten kolikkokätkö joutui järven pohjaan.

Eletään 1970-lukua Pohjois-Savossa. On heinäkuinen hellepäivä ja kaksi poikaa touhuaa pienten poikien touhuja järven rannalla. Nuo pojat ovat minä ja veljeni. Minä olen ala-asteella, veli ei ole vielä koulussa. Olemme mummon kesämökillä, kuten aina niinä seitsemänkymmentä luvun kesinä. Kekkonen on presidentti, kauppa-auto käy kerran viikossa maantien varrella olevalla pysäkillä ja maitoa haetaan naapurin maatilalta. Elämä on niin huoletonta ja helppoa kuin vain kesälomalla olevilla pikkupojilla on.

Minä olen kerännyt koko talven pennin kolikoita. Nyt niitä on se tarvittava kaksisataa kappaletta, eli kahden markan edestä. Miksi niitä tarvittiin niin paljon, sitä en muista. Pikkupojilla on omat aivoituksensa, jotka eivät enää vanhempana oikein avaudu. Sen vain muistan, että pennejä piti olla tasan kaksisataa.

Teemme aarrekätkön, jonka piilotamme sitten varmaan paikkaan. Tarkoitusta varten olen varannut Strepsils –rasian. Ne, jotka ovat eläneet tuohon aikaan, ja miksei myöhemminkin, muistavat hyvin vihreät, metalliset yskänpastillirasiat. Laitamme pennit rasiaan ja tilaa riittää juuri ja juuri. Kannen tiivisteeksi pursotan liimaa ja annamme sen hetken kuivua. Sitten on aika tehdä kätkö.

Kesämökin ranta on matala ja vesi heinäkuisen lämmintä. Kahlaamme järvessä, kunnes vesi ylettyy vyötärölle eli reilun puolen metrin korkeudelle. Sitten otan sukelluslasit ja sukellan. Järven pohja on päältä mutainen mutta muutaman sentin syvyydessä vastaan tulee hiekkapohja. Jatkan kaivamista, kunnes kuoppa on tarpeeksi suuri. Sitten asetan ”aarrearkun” monttuun, peitän sen hiekalla ja asetan kiven paikan päälle merkiksi. Kätkö on valmis ja aarre turvassa. Voimme hyvillä mielin poistua paikalta.

Kun seuraavana kesänä yritimme etsiä aarretta, se oli kadonnut. Tai olen varma, ettei se oikeasti kadonnut, vaan joku tai jokin oli siirtänyt merkkikiveä ja näin paikalla ei ollut mitään maamerkkiä. Sinä kesänä kaivelin useampaan kertaan rannan pohjaa, mutta Strepsils-rasia ja siinä oleva aarre ei löytynyt. Enkä usko, että sitä on löytynyt tänäkään päivänä. Joten kun tuhannen vuoden päästä maanpinta on jatkanut kohoamista ja järvet hävinneet tai muuttaneet muotoaan, voi tulevaisuuden arkeologeja odottaa sensaatiomainen löytö: Muinainen yskänpastillirasia täynnä alumiinisia pennin kolikkoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti