maanantai 8. syyskuuta 2014

Johan on markkinat

Nimittäin Kansainväliset suurmarkkinat Kuopion torilla pari viikkoa sitten. Mitä ihmettä täällä tapahtuu? Miten käy savolaisen lupsakkuuden, kun se hautautuu italialaisen, virolaisen, ranskalaisen, saksalaisen ynnä muun maalaisen lupsakkuuden alle? Miten käy kalakukon, kun torin valtaa bratvurstit, pizzat, juustot ja muut herkut? Miten käy murteen, kun joka toinen vastaantulija puhuu längvitsiä? Apua?

Mukavaahan se on, että torille saatiin elämää. Kuopion tori on nimittäin nykyään semmoinen lentokenttä, että oksat pois. Kerroin tästä muodonmuutoksesta blogissani Kuopion torin evoluutio 2010 - 2014. Enää ei riitä, että paikalla päivystää Hanna Partasen kalakukkovaunu ja muutama torimyyjä. Nyt mahtuu myyjiä kuin meren mutaa ja meininki oli oikeasti kansainvälistä. Tällaisia lisää!


Anttilan rakennus on saamassa uuden päällysteen. Seuraamme tilannetta jännittyneenä. Edellistä mallia kutsuttiin kansanomaisesti "Finnjetiksi". Rakennus on top kolmosessa Kuopion rumimpien ja vihatuimpien rakennusten listalla. Satunnainen turisti voi saada näistä kuvista aivan väärän käsityksen, että tori on aina täynnä elämää. Todellisuus on tarua karumpaa, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

Hollantilaista juustoa

Italialaisia pikkuleipiä ja kakkuja

Tämän kojun kansallisuus jäi arvoitukseksi. Minkä maan lippu tämä on?

Veljeskansan eväskoju
Nuorempana kiertelin itsekin isän kanssa markkinoita ja tulin siihen tulokseen, että kaikenlaisen syötävän myynti on ehkä ainoa kannattava bisnes torikaupassa. Muodit muuttuu, ihmiset muuttuu, tavaraa tulee ja menee mutta ihmisillä on aina nälkä. Ja tulee aina olemaan.

En sano että valkosipulia vampyyrin karkoitukseen. Liian helppo ja huono läppä.

Kuivattuja hedelmiä. Ajankohtainen aihe nyt kun makeislakko on päällä koko loppuvuoden. Joku ihmetteli minulle että miksi? En osannut sanoa mitään järkevää syytä. Kilvoittelu, itsensä koettelu, testaus, kieltäytyminen ym. shaissea. Kai sitä ylipäänsä on hyvä välillä pitää taukoa liiasta makeasta, liiasta rasvasta, liiasta alkoholista jne. Jos vaikka saisi säästettyä pari elinpäivää lisää.


Bratwurstilla oli näköä ja kokoa. Ja makua. Erittäin bueno.


Italialaista pizzaa. Slice 6 €. Kova hinta mutta kerranhan täällä käydään.

Englantilaista toffeeta. Tämä koju piti ohittaa nopeasti. Se makeislakko...

Myynnissä oli myös taidetta

Ilmapallot maksoivat 15 € kappale. Onneksi ei eletä markka-aikaa. Ostaisitko sata markkaa maksavan ilmapallon?


Nutella-banaani-kermavaahto ja Aprikoosi-kermavaahto letut. Toimii. Nämä eivät kuulu lakon piiriin.

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla tuo torien autioituminen aika yleinen ilmiö nykyään. Tai siis Kauppatori täällä Helsingissä on ihan voimissaan, mikä johtuu varmaan siitä, että täällä riittää aina turisteja, mutta Itä-Suomessa olen monella torilla huomannut, että niillä ei ole oikein sen enempää kauppiaita kuin asiakkaitakaan. Eivätkä markkinat ole täällä pääkaupunkiseudullakaan enää samanlainen juttu kuin vielä 10-15 vuotta sitten. Aika pieniksi ovat nekin kutistuneet.

    VastaaPoista
  2. Ajat muuttuu. Ennen markkinat oli vuoden odotetuin juttu, nyt vain yksi tapahtuma muiden joukossa. Täällä tosin tuon uuden torin alku näyttää hyvälle, kun viikko sitten oli taas iso toritapahtuma. Mukavaa, jos yrittäjät alkavat hyödyntämään mualiman napaa :)

    VastaaPoista