tiistai 2. syyskuuta 2014

Venäläiset tulee?


 Ei sentään. Kuopion Korttelimuseon kulmilla on pari kadunnimikylttiä, jotka saattavat herättää tänä päivänä monenlaisia ajatuksia. Kyltit liittyvät historiaan, joten ei syytä panikoida. Kuopion Korttelimuseon nettisivut kertovat näin:

"Korttelimuseon rakennuksiin Kuninkaankadun ja Kirkkokadun kulmaukseen sekä Kuninkaankadun ja Kuopionlahdenkadun kulmaukseen kiinnitettiin vuonna 2007 uudet kolmikieliset katukyltit. Kyltit mukailevat malliltaan ja tekstityypiltään Kuopion 1900-luvun alun katukylttejä. Kylttien asentaminen pohjautuu Kuopion kaupunginhallituksen asiasta kansalaisaloitteen pohjalta tekemään päätökseen. Kylttien toteutuksesta on vastannut yhteistyössä kaupungin kunnallistekninen osasto ja Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Kolmikieliset katukyltit olivat muiden kaupunkien tapaan käytössä Kuopiossakin 1900-luvun alun venäläistämiskaudella. Itsenäistymisen myötä kyltit poistettiin. Kylteissä kadun nimi oli ensimmäisenä venäjäksi, sitten suomeksi ja ruotsiksi. Uusissa kylteissä nimi on nykyiseen lainsäädäntöön pohjautuen ensin suomeksi, sitten ruotsiksi ja venäjäksi.

Kuninkaankatu ja Kirkkokatu ovat olleet 1900-luvun alussa nykyisen nimisiä, joten myös katujen ruotsin- ja venäjänkieliset nimet ovat vanhoja. Nykyinen Kuopionlahdenkatu oli ennen itsenäistymistä nimeltään Aleksanterinkatu. Kuopionlahdenkadun uuden kyltin ruotsin- ja venäjänkielinen muoto ovat suoria käännöksiä nykyisestä suomenkielisestä nimestä."

Historia on historiaa ja jää historiaan. Hyvä niin.


2 kommenttia:

  1. Voi kaamea! Olkootkin kyltit historiallisista syistä johtuvia, niin silti mulla nousee karvat pystyyn. Ei taida olla kovin lempeitä tunteita itänaapuuria kohtaan. :-D

    VastaaPoista
  2. Vaikeahan noista on tykätä tällaisena aikana. Toivottavasti Ukrainan tilanne laukeaa pian ja rauha palaa Eurooppaan. Muuten voi oikeasti olla isommat rähinät edessä ja sitä ei toivo kukaan :(

    VastaaPoista