tiistai 7. heinäkuuta 2015

Muikkuja, rockia, viiniä: Kuopion Viinijuhlat 4.7.2015

Totesimme lauantaina kavereiden kanssa, että ruokaravintola + terassi + keikkailta onnistuu Kuopiossa vain 500 metrin säteellä toisistaan. Koska olemme edelleen kasvuiässä (kolme keski-ikäistä kölimahaa) piti kierros aloittaa tietenkin ruokailulla. Kohteeksi valittiin Kauppakadulla sijaitseva Muikkuravintola Sampo.Mikäli haluatte käyttää vieraita syömässä perisavolaisessa ravintolassa tai lomareissulla kokea itse jotain irti tästä ajasta, Sampo is the place to be. Muikkuravintola Sampo avattiin 1931, ruokalista on vuodelta 1978 ja paikka sai Suomen paras muikkuravintola –palkinnon vuonna 1994. Ravintola sijaitsee vuonna 1911 rakennetussa jugendhenkisessä liiketalossa ja sisustus on kuin suoraan 60-luvun Kekkoslovakiasta. Jo ruokalistan lukemisessa on viihdearvoa. Päätin tilata savumuikkuvaenaat smetanassa. Toimii. Annos on ulkonäöltään korutonta Suomi-gourmeeta vuosikymmenien takaa: Perunamuusia, smetanamuikkuja, kurkku- ja tomaattilohkoja sekä sitruunasiivu. Pelkistettyä, hyvää ja hinta ihan ok 17,50 €. Ensi kerralla aion testata häkkään tapettuja muikkuja.

Jos paikalla sattuu olemaan vanhempi tarjoilijarouva ja kiireettömämpi hetki, hän saattaa innostua kertomaan paikan historiasta ja mm. seinän taulussa olevan luodinreiän historiasta. Miljöössä on jotain niin sanoinkuvaamattoman kaurismäkeläistä, että se täytyy itse kokea. Paikalla saattaa olla myös vanhempaa miesväkeä, jotka kuuluvat kalustukseen. Muutama vuosi sitten istuin rattoisat pari tuntia kuunnellen elämään nähneiden kavereiden tarinoita. Jonkun pitäisi saada ne jutut nauhalle ja kansien väliin. Ehkä joku päivä teen Runebergit ja haastattelen ukkoja oikein urakalla. Jätän ajatuksen hautumaan.


Savumuikkuvaenaat smetanassa
 
Vatsat täynnä lähdimme Sammosta, menimme kadun yli ja siirryimme ehkä Kuopion kauneimpaan kesäterassiin Sataman Helmeen. Jälleen ympäristö huokui historiaa. Ravintola Sataman Helmi sijaitsee Kuopion vanhimmassa kivitalossa, rakennettu vuonna 1850. Sisäpihan terassilla kasvaa omenapuita, joiden varjossa on mukava maistella omenasiideriä. Tai olutta, kuten me tehtiin. Tulimme terassille kuuden aikaan, joten viinijuhlien ensimmäiseen keikkaan oli sopivasti tunti aikaa. 

 Kuten niin monta kertaa aiemminkin, terassilla esiintyi paikallinen Rakkauden Ammattilaiset –bändi. Kun ensimmäinen Beatles-käännösbiisi Olet rakkain alkoi soimaan, soundi oli upea ja Topi Sorsakosken ääni soljui suoraan sydämeen. Mutta hetkinen. Eikös Topi Sorsakoski ole kuollut? Helsingistä tullut kaverini kysyi tätä ääneen ja katsoi hämmentyneenä laulajaa. Ei ollut Topi ei, mutta laulajan ääni on niin identtinen, että menee täydestä kuin väärä raha. Kappaleen jälkeen solisti kuulutti, että kyseessä oli soundcheck ja varsinainen soitto alkaa 19.00. Samaan aikaa esiintyi Egotrippi, joten tämä keikka jäi valitettavasti väliin.

Sataman Helmen terassilla. Kohta tulee vettä...
Sataman Helmestä Viinijuhlille oli taas parinsadan metrin siirtymä. Taivas näytti uhkaavan tummalle ja päästelikin pienen kuuron, joka loppui passelisti Egotripin keikan alussa. Egotrippi on tullut nähtyä kymmenisen vuotta sitten eikä kuulu ihan ykkössuosikkeihin, mutta live on live. Kun Mikki Kauste aloitti Älä koskaan ikinä –rallin, yleisö oli välittömästi mukana. Keikalla kuultiin mm. Matkustaja, Koivuniemen herra ja meikäläisen ehdoton suosikki Unihiekkaa. Uusi aika lopetti setin ja kansa vaikutti sangen tyytyväiseltä. Eikä sadetta enää tullut.


Illan toinen esiintyjä Janna jäi hieman Wanhassa Satamassa pidetyn juomatauon varjoon. Paikalle Ravintola Wanhaan Satamaan saapui myös japanilainen kuvausryhmä joka seurasi pitkänhuiskeaa, farkkuasuista miestä. Kaverini tunnisti Noriaki Kasain, japanilaisen mäkikotkan. Päätimme otattaa itsestämme selfiet julkkiksen kanssa. Mr. Kasai, can we take a selfie? Ja Noriaki suostui! Tosin japanilainen mentaliteettihan on niin ääriystävällinen ja kohtelias, ettei Kasailla ollut muuta mahdollisuutta.

Noriaki Kasai
Janna
Jannalta ehdimme kuulla vain päätöskappaleen Sä et ole hullu. Sitten neitokainen kiersi lavan edustan ja heitteli katsojille high fiveja. Oli aika illan viimeisen esiintyjän, herra Jukka Pojan. Pieni deja vu tuli mieleen vuoden takaisesta. Jukka Poika heitti setin rennon aurinkoisella asenteella, kuten odottaa sopi. Takuuvarmaa suomireggaeta, joka uppoaa viinin vetreyttämään kansaan kuin häkä. Tänä vuonna Viinijuhlien teemana oli espanjankielisen alueen viinit. Lasi valkkaria tuli maistettua, mutta en minä silti olutta vaihtaisi. Kun keikka päättyi, siirryimme takaisin Sataman Helmeen jossa bongasimme vielä Kimmo Timosen. Parin viikon päästä juhlitaan Timosen Stanley Cup -voittoa Kuopion torilla. Raporttia ja kuvia juhlista sitten myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti