lauantai 18. heinäkuuta 2015

Savolaista matkailua heinäkuussa: Tahko, Louhosareena, suurpetoja ja Nilsiän öljysheikkiTänään oli aika lähteä laskettelukeskukseen. Oli yksi kesän (harvoja) lämpimimmistä päivistä ja suksetkin tuli vietyä varastoon toissa päivänä. Ystävämme Itävallasta tuli käymään meille viikoksi joten mikäs sen parempaa kuin esitellä suomalaista laskettelukeskusta kesällä. Itävallassa kun niitä ei taida olla.

Nyt nappaa!!
Päivämme alkoi Kuopion torilta, josta ostimme kauden marjoja ja seurasimme pilkkimistä. Mualiman Navassa on soutuvene, johon on rakennettu pilkkireikä torikannen alla olevaan kirjolohitankkiin. Onginta maksaa 10 € /5 minuuttia ja jos (melkein aina kun) kirjolohi nappaa koukkuun, kala maksaa 15 € /kpl. Tällä kertaa pilkillä oli joku ulkokuopiolainen rouva ja paineet olivat kovat, kun kymmenet silmäparit tapittivat toimitusta silmä kovana. Ensimmäinen nappaus irtosi nostovaiheessa, mutta toisella yrittämällä onnisti ja rouva nosti alle kiloisen lohen ylös pilkkireiästä. Savolaista hulluutta hauskimmillaan.


Matkaa Kuopiosta Tahkolle tulee n. 50 kilometriä ja koska Nilsiä on liittynyt Kuopioon, olimme koko ajan maantieteellisesti Kuopiossa. Kesällä maisemahissi toimii keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 13 – 16.00 ja kymmenen minuutin matka huipulle kustantaa 5 euroa. Korkeanpaikankammoisena minua ei huipulle olisi saanut sukset jalassa, mutta kesäkelillä shortseissa matka oli yllättävän miellyttävä, vaikka välillä kiikuttiinkin kymmenisen metriä maanpinnan yläpuolella. 

Tahkon rinnettä ylös. Tässä vaiheessa oli vähän kakka jäykkänä.

...mutta sitten rentouduin ja nautin maisemista


Ylhäällä oli mahtavat näköalat alla siintävää järvisavoon. Tasannebaarista saa kahvia, ruokaa, virvokkeita ja erilaisia turvokkeita. Hiihtohissi toi huipulle myös joukon maastopyöräilijöitä, jotka laskettelivat pyörillä rinnettä alas pelottavalla vauhdilla. Meikäläisellä ei olisi ollut mitään asiaa rinteeseen kuusi vuotta vanhalla Soliferillani. Tai ehkä minä vielä joskus kokeilen. Riippuu hinnasta.Hissillä ylös, pyörällä alas


Kymmenen kilometriä Tahkolta etelään sijaitsee Nilsiän Louhosareenaan, entiseen kvartsikivikaivokseen rakennettu esiintymispaikka. Ajoimme opasteiden mukaan hiekkatietä, mutta perillä tie oli suljettu suurella portilla. Rohkeana kaverina jätin naiset odottamaan, kiersin portin ja marssin tietä pitkin rinnettä ylös. Rinteen jälkeen tuli vielä isompi rinne, jonka marssin hieman hitaammin ylös. Kun olin melkein louhoksella, näin talon ja sen pihalla auton. Aidassa oli kyltti, joka kertoi paikan olevan yksityisaluetta ja varoitti vahtikoirasta. Ymmärsin yskän ja päätin kääntyä takaisin. Louhosareena oli siis suljettu ja jäi näkemättä.

Paluumatkalla koin järkytyksen. Hiekkatiellä lähellä porttia oli suuret tassunjäljet. Karhu! Vinkkasin naiset paikalle ja esittelin tohkeissani metsänkuninkaan jälkeä. Äkkiä koko tilanne alkoi ahdistamaan. Olimme keskellä korpea, yksityisalueella, ja jossain lähellä tallusteli mesikämmen. Ei muuta kun pikamarssia autolle ja kokka kohti tulosuuntaa. Mutta olihan se kuumottava tilanne: Nähdä karhunjäljet livenä!


Kun olimme ajelleet jonkin aikaa, vaimo googletti tabletillaan ja palautti meidät maanpinnalle. Eivät ne olleetkaan karhun jäljet vaan jonkin suuren koira. Ilmeisesti sen vahtikoiran, josta kyltti varoitti. Piru vie! Siitä olisi tullut NIIN hyvä juttu tähän blogiin. Ehdotin vielä, että jospa ne olivat suden jälkiä mutta ei. Koira mikä koira. Totuus on tarua tylsempää.Paluumatkalla oli vielä yksi pyhiinvaelluspaikka, jossa piti pysähtyä: Pajulahden Man Oil huoltoasema. Me kasarin kasvatit muistamme vielä edesmenneen Tauno Kuosmasen, Nilsiän öljysheikin. Tauno pääsi Karpolla on asiaa –ohjelmaan kertomalla, että hän jalostaa jäteöljystä voiteluöljyä ja myy sitä mm. Suomen armeijalle. Karpo teki ajankohtaispätkän viihdyttävästä kylähullusta ja hankkipa Kuosmaselle myös arabikaavun, jossa Nilsiän öljysheikki esiintyi julkisuudessa. Kun aika jätti Kuosmasesta, päätti paikallinen yrittäjä perustaa Man Oil –nimeä kantavan yksityisen huoltoaseman, josta on tullut jonkinlainen kulttinähtävyys. Huoltamolla oli jopa myynnissä Nilsiän öljysheikki t-paitoja. Olisin halunnut itselleni parikymppiä maksavan harvinaisuuden mutta jäljellä oli vain XXL –kokoja. En minä sentään niin iso ole. Vielä.


 Karpolla on asiaa: Nilsiän öljysheikki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti