sunnuntai 23. elokuuta 2015

Fättness päiväkirja: Ravintola Kummisetä, KuopioFättness-päiväkirjan fättness-matkailija etsii aina syötävää. Ja kun ruokapaikka löytyy, kaivetaan haarukat, veitset ja kamera esiin. Fättness-matkailija on lahjomaton eikä laita suuhunsa mitä tahansa. Ruoka, puitteet ja palvelu pitää toimia.Kummisetä on huomaamaton helmi parin sadan metrin päässä torista. Rakennus on vanha kivitalo vuodelta 1912. Itse ravintolatoiminta alkoi 1980-luvulla ja on jatkunut näihin päiviin asti. Eli paikka huokuu historiaa, joka on kaukana instant-pop-up-fastwood meiningistä. Maaliskuussa 2015 Lonely Planet nosti Kummisedän yhdeksi Suomen parhaimmista ravintoloista.

Jos olet onnekas ja pääset käymään Kummisedässä kesäaikaan, kävele ravintolan läpi ja saavut sisäpihalla olevalle terassille, joka on yksi Kuopion kauneimmista. Syksyaikaan voi syödä omenapuiden varjossa ja jos käy tuuri, näet miten kypsä omena kopsahtaa puusta pihalle. Pihan perällä on Kummin Aitta, 1800-luvulla rakennettu hirsirakennus, jonka voi varata juhlia varten.

Oli kaunis, aurinkoinen elokuun ilta, joten päädyimme Kummisedän terassille syömään. Alkupaloiksi tilasin Kummin valkosipuli-Aura-etanat. Jaoimme kuuden kappaleen etanapannun vaimon kanssa puoleksi. Herranjestas miten hyvää! Hintaa alkupalalle tuli 10,80 €, eli ei ihan halvimmasta päästä mutta hinta ja laatu ovat kyllä kohdillaan.

Pääruuaksi valitsin Puutarhurin sienipyörykät: taikinakuoren sisään leivotut sienet kermaisessa herkkusienikastikkeessa, paistettua omenaa ja kurpitsaa. Muusina palsternakka-perunapyre. Sienien ystävänä pidin kovasti mutta varoituksen sana: jos et ole hardcore –sienifani, saattaa tällä annoksella tulla sieniöverit. Hinta 17 €.

Puutarhurin sienipyörykät

Vaimo söi Herrasväen kanafileen eikä puhunut koko ruokailun aikana mitään. Myhäili vain tyytyväisenä. Annokseen kuului kanafilettä, madeirakastiketta, voissa paistettuja tatteja ja pinaattia sekä valkosipuliperunagratiinia. Vaimo ei ole mikään sienifani, mutta piti yllättäen tateista. Maistoin annosta ja kana oli hyvää, tatti erittäin suolaista mutta hyvää senkin. Kanafileannos maksoi 19 €.

Seurueessamme oli myös pihviruuan ystäviä, jotka tilasivat Kummisedän pihvin. Tuomio kiitettävä, pihvit, tatit, pinaatti ja valkosipuliperunagratiini olivat kuulemma oikein hyvää. Hyvä oli tosin hintakin, sillä Kummisedän pihvi kustantaa 32 €.

Kummin aitta

Jälkiruuista sen verran että tarjolla on mustikkakukkoa ja vaniljavaahtoa, joten jos haluat syödä jotain todella paikallista ja perinteistä, unohda muut vaihtoehdot. Jälkiruuatkaan eivät irtoa alle 10 €:n.

Kaiken kaikkiaan hyvä ruoka ja mutkaton tarjoilu perinteikkäässä miljöössä. Tämä tietenkin näkyy hinnassa, mutta kyllä laadusta kannattaa maksaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti