Fättness-päiväkirjan fättness-matkailija etsii aina
syötävää. Ja kun ruokapaikka löytyy, kaivetaan haarukat, veitset ja kamera
esiin. Fättness-matkailija on lahjomaton eikä laita suuhunsa mitä tahansa. Ruoka,
puitteet ja palvelu pitää toimia.
Kummisetä on huomaamaton helmi parin sadan metrin päässä
torista. Rakennus on vanha kivitalo vuodelta 1912. Itse ravintolatoiminta alkoi
1980-luvulla ja on jatkunut näihin päiviin asti. Eli paikka huokuu historiaa, joka
on kaukana instant-pop-up-fastwood meiningistä. Maaliskuussa 2015 Lonely Planet nosti Kummisedän yhdeksi Suomen parhaimmista ravintoloista.
Jos olet onnekas ja pääset käymään Kummisedässä kesäaikaan,
kävele ravintolan läpi ja saavut sisäpihalla olevalle terassille, joka on yksi
Kuopion kauneimmista. Syksyaikaan voi syödä omenapuiden varjossa ja jos käy
tuuri, näet miten kypsä omena kopsahtaa puusta pihalle. Pihan perällä on Kummin
Aitta, 1800-luvulla rakennettu hirsirakennus, jonka voi varata juhlia varten.
Oli kaunis, aurinkoinen elokuun ilta, joten päädyimme
Kummisedän terassille syömään. Alkupaloiksi tilasin Kummin valkosipuli-Aura-etanat.
Jaoimme kuuden kappaleen etanapannun vaimon kanssa puoleksi. Herranjestas miten
hyvää! Hintaa alkupalalle tuli 10,80 €, eli ei ihan halvimmasta päästä mutta
hinta ja laatu ovat kyllä kohdillaan.
Pääruuaksi valitsin Puutarhurin sienipyörykät: taikinakuoren
sisään leivotut sienet kermaisessa herkkusienikastikkeessa, paistettua omenaa
ja kurpitsaa. Muusina palsternakka-perunapyre. Sienien ystävänä pidin kovasti
mutta varoituksen sana: jos et ole hardcore –sienifani, saattaa tällä annoksella
tulla sieniöverit. Hinta 17 €.
Puutarhurin sienipyörykät |
Vaimo söi Herrasväen kanafileen eikä puhunut koko ruokailun
aikana mitään. Myhäili vain tyytyväisenä. Annokseen kuului kanafilettä, madeirakastiketta,
voissa paistettuja tatteja ja pinaattia sekä valkosipuliperunagratiinia. Vaimo
ei ole mikään sienifani, mutta piti yllättäen tateista. Maistoin annosta ja
kana oli hyvää, tatti erittäin suolaista mutta hyvää senkin. Kanafileannos
maksoi 19 €.
Seurueessamme oli myös pihviruuan ystäviä, jotka tilasivat Kummisedän
pihvin. Tuomio kiitettävä, pihvit, tatit, pinaatti ja valkosipuliperunagratiini
olivat kuulemma oikein hyvää. Hyvä oli tosin hintakin, sillä Kummisedän pihvi
kustantaa 32 €.
Kummin aitta |
Jälkiruuista sen verran että tarjolla on mustikkakukkoa ja vaniljavaahtoa,
joten jos haluat syödä jotain todella paikallista ja perinteistä, unohda muut
vaihtoehdot. Jälkiruuatkaan eivät irtoa alle 10 €:n.
Kaiken kaikkiaan hyvä ruoka ja mutkaton tarjoilu
perinteikkäässä miljöössä. Tämä tietenkin näkyy hinnassa, mutta kyllä laadusta
kannattaa maksaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti