tiistai 11. elokuuta 2015

Sään armoillaSää on aivan helvetin pelottava nykypäivänä. Aivan oikeasti. En ole koskaan pelännyt ilmoja niin paljon kuin nykyään. Ennen sentään oli turvallisempaa. Kesät olivat kesiä, syksyt syksyjä, talvet talvia ja keväät, no te tiedätte. Tänään Iltalehti otsikoi seuraavasti:

Lämpöputki jatkuu - jopa 30 asteen superhelle matkalla kohti Suomea?

Superhelle? Ei jumalauta! Pakko lähteä kodinkoneliikkeeseen ostamaan tuulettimet joka huoneeseen ja kylmäkalleja pakastin täyteen. Ovet säppiin, verhot ikkunoihin ja toivotaan, että selviämme tästä hengissä. Superhelle kuulostaa niin kohtalokkaalle ja tuhoisalle. Olen vain ihminen, en supermies.

Ei näillä säänmuutoksilla ole mitään tekemistä iltapäivälehtien otsikoinnin kanssa. Meitä vain uhkaa nykyään super-, hyper-, yyber- ja överkovat sääilmiöt. Ne uhkaavat jatkuvasti ja joka päivä. Seuraa vaikka lehtien sääuutisointia.

Syksy hirvittää jo etukäteen. Mitäs sitten, kun säälimätön syys saa verenhimoisine vesisateineen. Alavilla mailla hyperhallan vaara iltaisin, kun aurinko painuu mailleen ja muuttuu inhottavaksi iltaruskoksi. Pahimmillaan teurastava tuulenvire käy lounaasta lyöden viisi metriä sekunnissa päin kasvoja. Eikä mitään ole tehtävissä. Olet sään armoilla, avuttomana ja haavoittuvana kun amputoiva aamukaste saapuu aamukuudelta. Savon sivaltava syksy vihloo kuin hammassärky.

Ja sitten tulee tappava talvi painajaismaisine pakkasineen. Kainuun kammottava kaamos, Lapin yrjöttävät yöttömät yöt. Jopa miinus kymmenen asteen paukkuvat superpakkaset! Lamauttava lumipyry saa aikaan kuolettavan nuoskan, kunnes kiduttava kevättalvi luo rääkkäävää räntää raukkojen niskaan. Talvesta selvinneiden elämää eivät säät sääli. Kevät korjaa heikoimmat manan majoille.

Et ehdi toipua kylmästä kun jo kaakosta saapuu kuumottava kesä armottomine auringonpaisteineen ja kaikki kärähtää karrelle kuin ydinpommin loimussa. Kallavesi kiehuu ja Puijo palaa. Välillä ilma vaihtuu kuin viikatemiehen mieli ja raiskaava raekuuro tuhoaa tuoreen kasvuston. Tähän vielä hirvittävä trombi, joka olisi saattanut uhata satojen ihmisten elämää osuessaan asutuille alueille. On suoranainen ihme, jos näiden luonnonmullistusten jälkeen ihmiskuntaa on enää vuoden päästä olemassa. Tai voihan tietenkin olla, että superhelteet ja hirmupakkaset perutaan. Jälleen kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti