sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Ice Music



Joskus keikalla tulee tunne, että nyt kuulee jotain ainutlaatuista. Once in a lifetime experience. Viikko sitten tuo ei ollut pelkkä tunne vaan tällä kertaa tiesin faktana, että kuulin jotain ainutlaatuista. Jotain, mitä en kuule enää koskaan tämän jälkeen. Kuopion torilla järjestettiin Terje Isungsetin Ice Music konsertti.



Norjalainen Isungset on luonut jäästä tehdyillä soittimilla musiikkia jo vuodesta 1999. Kuopion torin näytöksessä nähtiin mm. jääbasso, jääksylofoni, jäärummut ja jäätorvia. Soittimien valmistukseen oli mennyt neljä tuntia ja niissä oli heleä, kirkas soundi. Trioa odotti vielä toinen konsertti Tahkolla ja sitten soittimet hylätään. Musiikin ainutlaatuisuus lähtee soittimista, jotka tehdään vain muutamaa keikkaa varten. Terje kehui Kuopion järviveden ja siitä tehtyjen jääsoittimien laatua. Pesi kuulemma kuukausi sitten Japanissa tehdyt soittimet mennen tullen.



Itse musiikki oli hyvin rauhoittavaa, suorastaan meditatiivista. Naislaulaja antoi konserttiin ihmisäänen ja esitti mm. inuiittien kappaleen. Muut konsertin kappaleista olivat Isungsetin käsialaa. Jääbasso oli hauskan näköinen. Siihen oli asennettu puinen kaula ja kielet, joten ihan kaikkeen jää ei taivu. Isungset esitteli myös joukon jäätorvia, joiden ääni oli tumman maaginen. Oli kummallista ajatella, että nuo torvisoittimet olivat puhdasta jäätä. Miten ihmeessä tuollainen tehdään ja miten ne voivat soida niin jylhästi? Ei voi käsittää.



Torille kerääntyi pari sataa kuulijaa vajaan tunnin kestäneeseen konserttiin. Pakkasta oli parisen astetta, joten sää ei haitannut keikkaa. Isungset viihdytti yleisöä välispiikeillä. Hän oli jopa opetellut muutaman sanan Suomea. Kaiken kaikkiaan Ice Music oli mielenkiintoinen kokemus. Norjassa järjestetään kuulemma kokonainen Ice Music Festivaali. Mielenkiintoinen ajatus.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti