torstai 23. helmikuuta 2017

Berliinin muuri: Asiattomilta pääsy kiellettySe alkuperäinen muuri. Kuva: Pixabay

Edellinen Berliinin muurin metsästys meni metsään, joten päätin muuttaa lähestymistapaa. Tällä kertaa lähdin etsimään muurinpätkää ”mantereen” puolelta, eli kävelin Itkonniemeen bongaamaan nähtävyyttä. Savon Sanomien jutussa kerrottiin, että muuri sijaitsee Kuopiossa Jeld-Wen ovitehtaan alueella. Otin mukaan repullisen tutkimusmatkailija-asennetta ja lähdin matkaan.

Vaikka olen asunut Kuopiossa jo melkein puolet elämästäni löytyy vieläkin paikkoja, joissa en ole käynyt. Itkonniemen teollisuusalue on yksi sellaisista. Marssin pitkin Sammonkatua kunnes saavuin portille jossa luki: TEHDASALUE, asiaton oleskelu kielletty. Marssin portista sisään, koska kielto ei koskenut minua. Olinhan tullut ihan asiakseni etsimään ja kuvaamaan Berliinin muurin pätkää. Kuljin parkkipaikan päästä päähän ja nuuskin paikkoja. Odotin, että hetkellä millä hyvänsä paikalle kurvaa partioauto ja pari gorillaa raudoittaa minut. Mutta eihän Suomessa toimita niin. Jos olisin tehdasvakoilija, sain vakoilla teollisuusalueella kaikessa rauhassa. Ehkä syynä ole se, ettei parkkipaikalla ollut paljoa vakoiltavaa.


Mutta missä pirussa se muuri lymyili? Ei jälkeäkään eli samanlainen pettymys kuin edellisenä päivänä. Palasin takasin tehdasalueen portille ja poistuin alueelta. Vieressä oli toinen firma, jonka pihalla sijaitsi eräänlainen aidalla varustettu näköalatasanne. Hetken mielijohteesta päätin kävellä aidan viereen ottamaan kuvia järvimaisemasta. Kun vilkaisin tasanteelta alas, meinasin hihkaista ääneen: Berliinin muuri! Siellä se oli, yksinäinen betonielementti ovitehtaan pihan perillä. Käännyin kannoillani ja palasin uudestaan oleskelemaan asiattomasti kielletyllä alueella.

Siellä se on!
 Berliinin muurin pätkä oli aika mitäänsanomaton, harmaa, rei’ille porattu betonimöhkäle. Juuri sellainen, jonka ohittaa helposti kiinnittämättä sen kummemmin huomiota. Tehtaan tekninen päälikkö Paavo Lampinen tuotatti elementin vuonna 1989 Berliinistä laivalla ja rekalla. Talotehtaan vieraille on jaettu muistoksi muurinpaloja aitoustodistuksen kera. Itse asiassa nuo poratut reiät antavat nähtävyyteen pienen taiteellisen vaikutelman. Aivan kuin möhkäleeseen olisi ammuttu sarjatulta jollain Hollywood-avaruusaseella. 


Berliinin muuri rakennettiin 13.08.1961 eristämään Länsi-Berliini ympäröivästä Itä-Saksasta. Itä-Saksa kuului kommunistiseen leiriin ja vuoteen 1961 mennessä 2,7 miljoonaa DDR:läistä oli paennut Länsi-Berliinin kautta länteen. Muuri teki loikkaamiselle lopun melkein kolmeksi vuosikymmeneksi, kunnes 9.11.1989 pitkien mielenosoitusten jälkeen 155 kilometriä pitkä muuri murtui lopullisesti.

Olin tyytäväinen löytööni. Tunsin itseni seikkailijaksi, ja seikkailu löytyi vain kolmen kilometrin päästä kotoa. 


Pari anekdoottia muuriin liittyen: Berliinissä varsinaista muuria on jäljellä enää muutama kilometri. Muualta maailmasta muuria löytyy mm. Australian Camberrasta, Portugalin Fatimasta, Meksiko Citystä, Indonesia Jakartasta ja Tongasta. Berlin Story-kustantamon toimitusjohtaja Enno Louze on arvioinut, että pieninä matkamuistopaloina myytynä 3,5 m x 1,2 m kokoisen elementin arvo on n. 150.000 €. Eli Kuopion elementin 3,5 x 0,8 m hinta olisi n. 100.000 €. Jos ovitehtaalle tulee akuutti kassavaje, muurinpaloja myymällä talous saadaan pikaisesti paikattua.


Lähteet:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti