maanantai 25. tammikuuta 2021

Alkoholiton vaihtoehto

On taas se aika vuodesta, kun alkoholittomat vaihtoehdot ovat tapetilla. Tässä pari ideaa, jotka putkahtivat päähäni selviltä päin:

Kuva: Finna.fi

Ulkomaan tuliaiset

Miksi ulkomailta ei rahdata litratolkulla alkoholittomia juomia? Voitko kuvitella, että naapuri toisi sinulle Viron matkalta tuliaisena laatikollisen pilsneriä? Ei, näin ei tapahdu, vaikka sitä myytäisiin puoli-ilmaiseksi. Alkoholin tuonnissa maantiede on ratkaiseva tekijä: Norjalaiset hakevat alkoholinsa Suomesta, suomalaiset Virosta ja virolaiset Latviasta. Hakevatkohan latvialaiset viinansa Liettuasta ja liettualaiset Valko-Venäjältä? Jos näin on, samalla logiikalla asiakkaalle maksetaan Etelä-Afrikassa jo pieni palkkio, jos hän lähtee myymälästä sixpack kainalossa.

Valokuva: Finna.fi

Alkoholiton Alko

Alkoholittomille juomille pitää perustaa oma Alko(ton). Tämä estää kiusalliset erehdykset ostostilanteessa. Kun täytin 18-vuotta, jouduin muutaman kerran hakemaan alaikäisille kavereilleni alkoholia. Kerran minulta tilattiin 10 pulloa keskiolutta. Seuraavana lauantaina törmäsin sitten Suonenjoen kaarihallilla kyseiseen tilaajaan, joka meinasi käydä minuun käsiksi. Kävi ilmi, että hän oli lipittänyt kuusi pulloa olutta ennen kuin tajusi, että se oli pilsneriä: 80-luvulla ykkös- ja kolmosolutpulloissa oli sama etiketti erotuksena vain I ja III -merkintä. Vaimolle kävi samalainen moka kun hän toi Latvian matkalta tuliaisena pari hienoa kuohuviiniä. Latvialaisesta tekstistä ei tajunnut mitään, mutta merkintä 0 % paljasti pahan erehdyksen. Ilmankos oli niin halpaa! En sitten loppupeleissä tiedä, miten suosittu liike Alkoholiton Alko olisi: ehkä semmoinen R-kioskin kokoinen putka jossain kauppakeskuksen nurkassa.

Ykspihjalan Raittiusravinto Kokkolassa. Minne raittiusravintolat ovat kadonneet? Kaipaako niitä kukaan? Kuva: Finna.fi

Alkoholiton Antti Hulkko alias Andy Mccoy 

Andy, tuo alkoholin ja muiden nautintoaineiden marinoima kitaravirtuoosi ja muusikko humalan armosta. Kävimme Antin keikalla viitisen vuotta sitten ja se oli melko surullista katsottavaa. Andy sekoili päissään ja intoutui vit... sanailemaan yleisön kanssa pitkin iltaa. Kontrasti kaverin pään ja käsien välillä oli häkellyttävä: siinä missä pää suolti väliajalla paskaa, kädet taikoivat kitarasta virtuaalimaisia soundeja. Alkoholiton Andy tuntuu yleisöystävällisemmälle vaihtoehdolle, mutta kuinka silloin kävisi soittotaidolle? Jos taiteilijan muusa asuu pullossa, olisiko herran Hanoi Rocks -hitit ja soolobiisit jääneet tekemättä? Tämä jää ikuiseksi arvoitukseksi.

Nicky Rothen & Andy McCoy

Vielä viikko ja sitten tipaton tammikuu on takana. Yritän muistaa, että tippa ei tapa mutta ämpäriin voi hukkua. On nimittäin kokemusta.

Kuva: Finna.fi



sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Siirretty, suljettu, peruttu

Ensi viikonloppuna järjestetään Lahdessa perinteiset Salpausselän kisat. Tarkoituksena oli käydä katsomassa paikan päällä kuten kahtena edellisenä talvena (Salpausselän kisat 2019, Salpausselän kisat 2020), mutta tällä kertaa Salppurin kisasivuille ilmestyi tiedote: 

"Salppuri Oy on päättänyt, että tämänhetkiseen koronaepidemiatilanteeseen nojaten, kilpailuihin ei avata normaalia yleisölipunmyyntiä."

Postikortti Salpausselän kisat 1962 Lahti Suomi. Kuvaaja Albin Aaltonen. Finna.fi

Tämä oli arvattavissa jo joulukuussa, joten suunnittelin pojan kanssa viikonlopulle vaihtoehdon B: reissua Hämeenlinnaan ja tutustumista Hämeen linnaan. Linnan nettisivut kertoivat kuitenkin seuraavaa:

"Hämeen linna on suljettu 31.1.2021 saakka yleisen koronavirustilanteen vuoksi."

Hämeen linna. Kuva: Finna.fi

Ei sitten matkusteta mihinkään. Helmikuun lomaviikolla oli tarkoitus käydä vaimon kanssa Helsingissä, mutta päätimme perua senkin. V**un korona.

Onneksi tänä vuonna saatiin kunnon talvi ja odotan vesi kielellä, koska Kallaveden jäälle pääsee hiihtämään. Yhtä innolla odotan, koska pääsen piikille. Rokotusjono ja odottavan aika on pitkä. Voisiko tämän koronarokotusohjelman antaa verohallinnon tehtäväksi? Verottaja on tunnetusti tehokas rokottamaan.

Hiihtokilpailut Väinölänniemi Kuopio 1920-luvulla. Kuva: Finna.fi

Mitähän perutaan seuraavaksi? Viime kesänä saimme idean ja ostimme liput Duran Duranin konserttiin Dubliniin 13.06.2021. Ajattelimme, että vuoden päästä virus on jo selätetty ja elämä palannut normaaliin. Nyt eletään tammikuuta, korona leviää kiihtyvää tahtia ja matkustusrajoitukset kiristyvät ympäri maailmaa. Keikkaan on aikaa vajaat viisi kuukautta. Pidämme peukkuja ja pelkäämme pahinta. 

Ps: Tarinan kuvat ovat ajalta ennen koronaa.
Dublin. Kuva: Pixabay


sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Mitä sinä Kuopiossa?

Savolaismies ajeli autollaan Kuopiossa ykssuuntaista väärään suuntaan. Poliisi pysäytti miehen ja sanoi: "Työ ajelette viärään suuntaan!"
Savolaisukko tokas: " Mistäs työ tiijätte, minne minä oon menossa?"

***

Muutin Kuopioon 90-luvulla ja olen elänyt puolet elämästäni Savon pääkaupungissa. Vaikka savolaiset ovat tunnetusti vääräleukoja, elo täällä on rauhallista ja mutkatonta. Kaupungilla tuntematon voi tulla juttelemaan ilman sen kummempia esittelyjä: riittää kun olet samalla bussipysäkillä, kauppajonossa tai muuten vain torilla Kupsin huivi kaulassa. Vastaavaan en ole törmännyt missään muualla.

Keräsin tähän sarjan random-kuvia Kuopion talvesta, olkaa hyvä:

Kuopion satama tänä viikonloppuna. Kallavesi sai jääpeitteen 5.01.2021 klo 4.15. Tämä oli kolmas kerta kymmenen vuoden sisällä, kun jäätyminen venyi tammikuun puolelle. Johtuuko tämä ilmastonmuutoksesta? Luultavasti. Ilmansaastuttaminen on muuten savoksi "iliman pilluu". Eh-heh, nimittäin.

Väinölänniemellä eli Vänärillä on useita 1800-luvulla rakennettuja huvimajoja. Tämä Rönönsalmen huvimaja on rakennettu vuonna 1890. Savolaishuveihin kuuluu pussikaljoittelu huvimajassa lämpimänä kesäyönä.

Kallavesimaisema n. kaksi kilometriä keskustasta. Jos täällä ei koronat ja  murheet unohdu, niin vika on peilissä.

Väinölänniemen ja Rönön välinen silta. Rönön saaressa asuminen vaatii paksua lompakkoa, eli Rönö on eräänlainen Kuopion Kauniainen. Rahvaalla on kuitenkin lupa kulkea sillan yli ja käyskennellä saaressa, kunhan alkuasukkaita ei häiritä.

Avantouimareita Hapelähteen puistossa. Sorsat viihtyvät hyvin purossa - 17 asteen pakkasella.

Vaikka kaupunkia rakennetaan kovaa vauhtia, on Kuopiossa onneksi säästetty myös vanhoja rakennuksia. Kuvassa Päivölän sisäänkäynti vuodelta 1923.

Kuopion kauppahalli on Suomen kaunein kauppahalli, Ihan totta! Se valittiin Apu-lehden vuoden 2020 äänestyksessä Suomen kauneimmaksi. Eihän tämä meille kuopiolaisille ollut mikään uutinen. Kaikkihan tuon jo tiesivät ilman äänestystäkin.

Lisää vanhoja kivitaloja Kauppakadulla. Jos arkkitehtuuri ei kiinnosta niin matkailijoille tiedoksi, että Kauppakatu on myös Kuopion tunnetuin ravintolakatu. Tämänkin rakennuksen sisällä on useita kapakoita.

Kuopion museo on ollut remontissa. Uuden, Kuopion museon ja Kuopion kaupunginkirjaston muodostaman Kantin avajaiset pidetään 19.02.2021

Mitä Kuopiosta ei löydy, sitä ei tarvita. Tässä pala aitoa Berliinin muuria vuodelta 1989. Tarina Itkonniemen Berliinin muurista löytyy tästä: Berliinin muuri: Asiattomilta pääsy kielletty

Kuopion tuomiokirkko

"Haavoittunut sotilas" Kuopion Sankaripuistossa. 

Pikku kakkosen puisto.

Huuhanmäen tähtitorni. Vuonna 1997 Hale-Bopp komeetta ohitti maan niin läheltä, että sen pystyi näkemään paljain silmin. Tähtitornissa järjestettiin yleisönäytös, jossa pyrstötähteä sai käydä katsomassa tornin kaukoputkella. Pettymys oli melkoinen kun komeetta ei näyttänyt sen kummemmalta kuin paljain silminkään. Vähän isommalta vain.

Kuopiossa asukkaiden toimintaa ja käytöstä ohjataan erilaisin kyltein. Ilman näitä kaupungissa vallitsisi kaaos ja kadunmies räkisi minne sattuu.

Vasikkasaari Kuopion sataman edustalla. Kesäisin saarta asuttavat sadat lokit ja meteli on melkoinen. Saaressa oli 1800-luvulla kolme tuulimyllyä, mutta vuosisadan lopulla myllyt siirrettiin muualle. Nykyinen mylly on pystytetty 1980-luvulla muistoksi menneistä ajoista.

Näkymää Puijon tornista 10.01.2021


Puijon torni. Tämä järjestyksessään jo kolmas torni on rakennettu vuonna 1963.  


Kysymykseen "Mitä sinä Kuopiossa" vastaan, että Kuopio on rakas kotikaupunkini ja täällä on hyvä elää. Lopuksi vielä yksi savolaisvitsi joka aukeaa niille, jotka elivät 80-luvulla ja näkivät Heikki Kinnusen esittämän verkkarihahmon tv-sarjassa Älywapaa palokunta:

Mitä tapahtuu, kun maatilan puhelin soi ja joku kysyy puhelimessa: "Onks viljoo näkyny?"
Joku Brysseliin palkattu savolainen eurobyrokraatti se siellä kysyy syksyn satonäkymiä.

Mitä sinä -sarjan postauksia:




keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Vuoden 2020 luetuimmat by Weired

 Hyvää Uutta Vuotta! 

On taas aika laittaa edellinen vuosi pakettiin ja vilkaista, mistä lukijat tykkäsivät. Tässä lista koronavuoden 2020 suosituimmista postauksista, olkaa hyvä (otsikoissa linkki postaukseen):

1. Arvoituksen jäljillä: Kuopion Telkkistenlahden kivirauniot

Kesän alussa kävin vaimon kanssa kävelylenkillä Kuopion Telkkistenlahdella ja törmäsimme mystisiin kiviraunioihin keskellä metsää. Kuopion museo vastasi tiedusteluuni ja raunioiden historia osoittautui niin kiehtovaksi, että päätin kirjoittaa tarinan blogiin. Paikallishistoriaa käsitellyt postaus nousi erittäin suosituksi varsinkin kuopiolaisten lukijoiden keskuudessa.

2. Avoin suhde

Vuoden toiseksi suosituin postaus käsittelee minun ja vaimon parisuhdetta. Parisuhdepaljastukset kiinnostavat tietysti aina. Avoin suhteemme ei ollut aluksi helppo mutta ajan myötä kaikkeen tottuu ja asiat alkavat rullaamaan omalla painollaan.

3. Pieni karhunkierros ja Kiutaköngäs

Pronssia ottaa patikointikertomus Oulangan kansallispuistosta. Alun perin meidän piti matkustaa syksyllä Kyprokselle mutta sitten tuli korona. Pieni karhunkierros oli siis plan B ja hyvä sellainen. Kyllä kotimaan matkailukin tarjoaa hienoja elämyksiä.

4. Näin painosi putoaa kaksi kiloa puolessa tunnissa

Uusi vuosi, uudet kujeet, uudet elämäntavat, uusi elämä. Elopainon pudottaminen on ikuisuusongelma, mutta tällä kertaa löysin yllättävän ratkaisun joka toimii! Tämä tarina on tosi.

5. Vältä koronavirustartunta: Pese vaatteesi yhdeksässäkymmenessä asteessa

Viime vuonna piti tehdä radikaaleja ratkaisuja, että pysyi terveenä. Tällä kertaa asiat eivät menneet kuin Strömsöössä ja lopputulos oli lähellä katastrofia. Vanha sanonta: lähetä mies asialle ja laita nainen perään pitänee paikkansa.

6. Mitä sinä Savonlinnassa?

Vuoden toiseksi suosituin matkapostaus vie kesäiseen Savonlinnaan. Savonlinna on upea kesäkaupunki ja säätkin suosivat satunnaisia matkailijoita. Patikointia, paikallisolutta, risteily, linnareissu, mässäilyä ja maailman suurin puukirkko. Niistä on hyvät kesäreissut tehty.

7. Tein Trumpista meemin

Minusta tämä meemi oli kuningasidea ja odotin, että somessa nousee kohu. Kuten niin usein (aina) ennenkin, odotukseni olivat "hieman" ylimitoitettuja, eikä meemi lähtenyt viraaliksi. Itse ole meemistäni (tietenkin) edelleen ylpeä ja pidän sitä vaatimattomasti jopa nerokkaana. Noh, vuoden seitsemänneksi suosituin postaus enivei. Jorma Uotisen sanoin: ei huono.

8. Sadan vuoden yksinäisyys

Koronavuosi toi kaksi uutta juttua: etätyön ja äänikirjat. Tässä tarinassa käsittelen molempia ja totean, että kumpikin vaikutti positiivisesti jaksamiseen. Jos jotain negatiivista pitää kaivamalla kaivaa niin tietenkin työkavereita tulee aika ajoin ikävä. Minulla kun on maailman parhaat duunikamut.

9. Leivonmäen Kansallispuisto Joutsa, 4.10.2020

Kansallispuistot tutuksi -sarjassa käymme tällä kertaa Keski-Suomessa Leivonmäen kansallispuistossa. Kansallispuistojen suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Metsässä on helppo hengittää ja kauniit luontokohteet saavat hetkeksi unohtamaan hektisen arjen. Suosittelen!

10. Etätyöerakko

"Vanha arvoitus kuuluu: Jos metsässä kaatuu puu ja kukaan ei ole kuulemassa, kuuluuko ääni? Nyt lienee ajankohtaista kysyä: Jos etätöitä tekevän loma alkaa ja kukaan ei ole näkemässä, jääkö hän oikeasti lomalle?" 
Koronavuosi toi tullessaan uusia ja ennalta-arvaamattomia dilemmoita.