keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Maailmanloppu alkaa huomenna
Aika ajoin tulee mietiskeltyä syvällisempiä. Kuten maailmanloppua. Joskus nuorempana ajatus oli hyvinkin pinnalla ja konkreettinen, kun kaksi supervaltaa miekkaili sanoilla ja uhkasivat tuhota toisensa ydinaseilla. Silloisella ohjusarsenaalilla se olisi onnistunut helposti. Pommeja riitti tuhoamaan viisi maapalloa.

Kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin ja miehitti sen elokuussa 1990, seurasin uutisia ja ajatus nousi jälleen pintaan. Yhdysvallat liittolaisineen ottivat yhteen Saddamin armeijan ja taistelut olivat ohi yllättävän nopeasti. Maailman ei loppunutkaan, Sillä kertaa.


Sotien tilalle maailmanlopun merkeiksi ovat nousseet luonnon ja talouden hälytysmerkit. Ilmasto muuttuu, sen on varmaan huomannut jo jokainen, eikä paluuta entiseen taida enää olla. Napajäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja uhkaa hukuttaa alleen suuria rannikkoalueita. Päiväntasaajan seutu kuumenee ja aavikoituu. Ihminen parturoi sademetsiä kiihtyvällä tahdilla ja maaperä köyhtyy.

Katsokaa vaikka dokumenttielokuva Ei pelkkää hunajaa. Kiinassa on jo suuria alueita, joilta mehiläiset ovat kuolleet sukupuuttoon. Aivan oikein: sukupuuttoon. Koska mehiläisiä ei niin vain saada takaisin, kukkien pölytyksen suorittaa ihminen. Tuhannet maatyöläiset kiipeilevät hedelmäpuissa ja tupsuttavat pussitettua siitepölyä kukinnoille. Dokumentti ei kertonut, miten tehokasta tämä on, mutta mehiläistä ihminen ei taatusti pysty korvaamaan. Kukat eivät pölyty, kasvit eivät kanna siemeniä ja kuolevat pois ilman uutta kasvustoa. Pelottavia kuvia.

Taloudessa ahneus saavutti jonkinlaisen huipun viime vuosikymmenellä ja suuri kupla puhkesi. Täysin absurdille järjestelmälle, jossa rahaa luodaan tyhjästä, on ensimmäistä kertaa tullut realiteetin rajat vastaan. Jos osakkeiden ja johdannaisten yksi ratkaisevin osatekijä on puhdas usko niiden arvon kohoamiseen, miten käy kun usko horjuu? Tai usko loppuu? Miten käy bitcoinseille, jotka ovat bittiavaruuteen luotua ilmarahaa? Miten käy taloudelle, jossa konkreettinen työnteko on alempi arvoisten heiniä ja aatelisto spekuloi talonpoikien asuntolainoilla? Ei kai tämäkään kestä ikuisesti, niin kuin ei mikään tässä maailmassa.

Jos noiden kaikkien uhkakuvien jälkeen jaksoin vielä ministi uskoa, että meillä on toivoa, tuli viimeinen isku. Tämän uutisen jälkeen tiedän, että olemme lopun alussa eikä paluuta ole. Maailma sellaisena, kuin olemme sen tunteneet, on tullut tiensä päähän. Kapitalismi luhistuu ja länsimainen sivilisaatio kokee oman jääkautensa. Me olemme tuomittuja, mutta me emme ole yksin. Tuho lähtee Suomesta ja leviää ensin Eu-alueelle ja siitä koko maailmaa.Mikä on vienyt toivoni ja saanut minut näin synkkiin tunnelmiin? Uutinen on tämä: TV 5:llä alkaa huomenna uusi realitysarja Tauski – Afrikan tähti. Sarjaa puffataan näin:

”Dokumentissa seurataan Tauski Peltosen elämää ja häävalmisteluja Gambiassa. Tunnettu iskelmätähti asuu vuokraamassaan linnassa ja etsii kuumeisesti sopivaa hääpaikkaa, jossa voi solmia avioliiton kauniin 21-vuotiaan Saffiatoun kanssa. Myös morsiamen perheen tapaaminen jännittää, sillä tuleva vaimo kuuluu hyvin uskonnolliseen muslimisukuun ja Tauskin on ensin saatava morsiamen isältä lupa avioliittoon. Tauski on ollut maan listaykkönen monta kuukautta ja neuvottelee Sinä vain -hittibiisin levyttämisestä englanniksi. Saako Tauski luvan avioitumiseen rakkaansa kanssa, ja minkälaisia yllätyksiä afrikkalainen hääseremonia tuokaan mukanaan?”

Teitä on varoitettu: Maailmanloppu on täällä ja se alkaa huomenna.
2 kommenttia:

  1. Olipa hyvä, että jäi tuo uutinen huomaamatta. Olisin varmaankin ripustanut itseni köyteen, jonka rasvasin viidakon tähtösten alkaessa.

    VastaaPoista
  2. Minä laitoin dynamiittiliivin päälle ja otin laatikollisen sytkäreitä. Arvoin yhden ja rapsautin sytytyslangan päässä, mutta tällä kertaa arpaonni antoi tyhjän sytkärin.

    VastaaPoista