keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Earth Hour


Ensi lauantaina ollaan sitten valot sammuksissa tunnin ajan. Osa saattaa olla pidempäänkin, mutta tunti riittänee. Suomessa tuo pimeä hetki koetaan klo 20.30 - 21.30.

Kampanjan ajaksi Kuopiossa sammutetaan julkisivuvalaistusta Puijon tornista, kaupungintalosta, Lyseon lukiosta, OP Pohjois-Savon konttorista ja Hotel Puijonsarvesta sekä H-talon, Aapelin ja Matkuksen kauppakeskuksista. Katuvalot ovat päällä ettei käy kuten 2010, kun Uudessakaupungissa mies kuoli moottoripyörän yliajamana tieosuudella, josta katuvalot oli sammutettu Earth Hourin vuoksi.

Pelastetaanko tällä maailma? Ei aivan, mutta onpahan hyvä konkreettinen muistutus mitä pitäisi tehdä, että pallomme säilyisi myös jälkipolville. Voisihan tästä tehdä tipattoman tammikuun tapaan valottoman huhtikuun. Ainakin ajatusleikkinä. Tai no.

Jos vertaa omaan lapsuuteen 70-luvulla on huusholliin tullut noista päivistä aika paljon lisää sähköä syöviä laitteita. Ei ollut tietokoneita, nettiä, pelikonsoleita, digiboxeja, kännyköitä jne. Ja nythän noita ilman ei kai voi elää. Tässä itsekin istun nenä kiinni ruudussa ja tuhlaan sähköä jonninjoutavaan, kun voisin nämäkin ampeerit säästää muuhun.

Pidemmittä puheitta päätän puheeni tähän. Muistakaa ihmiset sammuttaa valot aina kun mahdollista. Eikä telkkarin ja netin tarvitse aina olla päällä. Ota kirja käteen ja lue. Ai niin, silloin tarvitaan valoa. Kynttilänvalossa? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti