tiistai 8. joulukuuta 2015

Joulupukki ja horjuva terveys



Joulupukki on olemassa, kuten me kaikki tiedämme. Hän tulee aattona ja tuo lahjoja, toisille enemmän, toisille vähemmän. Pukki on nimittäin pesunkestävä kapitalisti. Enkä tarkoita nyt sitä punanuttuista, englanninkielistä hou-hou ukkoa, joka ryyppää virvoitusjuomaa, vaan meidän kantasuomalaista kuminaamaista möhömahaa. On tasan varma, että jos naapurissa asuu rikas lääkäriperhe, pukki tuo pienelle lääkärinpoika-Pekalle enemmän lahjoja kuin postijakajan Pate-pojalle. Niin se vain menee. Mitä enemmän vanhemmilla on pätäkkää, sitä paremmin pukki palkitsee jouluaattona. Lahjat tulevat rahan luo.



Tässä joulun alla olen ollut syvästi huolissani joulupukin terveydestä sen jälkeen, kun tapasimme hänet lasten kanssa. Ja tämä tarina on tosi. Olimme Kuopion torilla joulukauden avajaisissa 21.11. Kuin tilauksesta taivaalta satoi pari päivää lunta, joten torille rakennettu Joulumaa sai rekvisiitakseen aidon valkoisen peitteen. Tätä kesti vain pari päivää, mutta ei siitä sen enempää.  

Joulumaan lisäksi torilla on pieni, katettu lava, jossa joulupukki istui puistonpenkin tapaisella ja otti vastaan jonottavia lapsia. Niinpä minäkin ryhdyin jonottamaan innokkaiden lastenlasten kanssa. Jono oli pitkä ja jokaisella tenavalla niin paljon asiaa, että odottaminen tuntui iäisyydeltä. Iäisyys kesti todellisuudessa reilun varttitunnin. Kun viimein oli meidän vuoro, pukki nousi penkiltään ja otti istuinalustana olleen taljan kainaloon. Pukki vähän järjestelee paikkoja ennen meitä, ajattelin. Ei muuten järjestellyt. Samalla hetkellä kaupungintalon kello löi kuusi ja taivaalle ammuttiin paikallisten yrittäjien järjestämä ilotulitus. Kaiken paukkeen ja välkkeen keskellä pukki pakkasi vaivihkaa kimpsunsa ja kampsunsa ja hävisi takavasemmalle. Minä ja lapset jäimme katsomaan tapahtunutta suut ammollaan. Joulupukki lähti, tuumasi lapsenlapseni pahoillaan ja menivät istumaan pukin jättämälle penkille. Emme nähneet kuurapartaa enää sinä iltana. 



Viime lauantaina kävimme lasten kanssa sisähuvipuistossa, joka on tarkoitettu alle kymmenvuotiaille. Kuinka ollakaan, paikalla oli myös joulupukki tonttuineen. Tälläkin kertaa jouduimme jonottamaan, mutta tällä kertaa pukki ei ehtinyt karkuun. Kun meidän vuoro tuli, pukki kyseli lapsilta lahjatoiveita ja kuulumisia. Lapset eivät vastanneet kysymykseen vaan ihmettelivät ääneen, että minne sinä lähdit viime kerralla. Joulupukki meni hämilleen. Hänen silmistään näki selvästi, että nyt pudottiin reestä. Vastaamatta kysymykseen pukki jakoi lapsille karkit ja jatkoi omaa tarinaansa. Minä olen täällä vähän tarkastuskäynnillä näin ennen joulua. Nähdään sitten jouluaattona.



Kohtaaminen jäi vaivaamaan minua syvästi. Vaikka tapahtumien välillä oli kaksi viikkoa, ei tuo välikohtaus voinut unohtua pukilta. Sitten minulla heräsi paha aavistus, jota olen pohtinut koko viikon. Joulupukilla on dementia! Se selittää sen, ettei pukki tunnu muistavan lähiajan tapahtumista saatikka edellisestä joulusta mitään. Miten surullista. Mutta niin se vain on, ettei joulupukkikaan ole turvassa vanhojen ihmisten vaivoilta. Saas nähdä, unohtaako hän tänäkin jouluna tuoda minulle joululahjoja. Muutamat viime aatot olen saanut vain paketin tai pari, vaikka mielestäni olen vuoden aikana toivonut yhtä sun toista. Vaan joulupukki ei enää muista toivomuksia ja tuo sen sijaan suklaalevyjä ym. joutavaa vaikka hänen pitäisi tietää, etten edes pidä suklaasta. No, nyt osaan suhtautua asiaan oikein ja olla armeliaampi pukkia kohtaan. Minkäs ukko sairaudelleen voi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti