keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Jos näette kesätöitä niin kertokaa terveisiäPitäisi saada pojalle kesätöitä. Siinäpä vasta pulma. Äkkiä voisi luulla, että Kuopion kokoisessa kaupungissa on tarjolla vaikka minkälaista kesähommoo, mutta ei se ole niin yksinkertaista. Pitäisi olla suhteita, pitäisi tuntea joku tai tuntea vähintään joku joka tuntee jonkun. Koska verkostoa ei ole päässyt kehittymään, pitääkin töitä oikeasti etsiä. Ja kun sellaista löytää, pitää sitä myös hakea. Viidensadan muun nuoren joukossa.

Ehdotin, että poika voisi lähteä torille kerjäämään. Aamu kahdeksalta istumaan Sokoksen nurkalle kuppi kourassa. Mutta ala on aika kilpailtu ja tekijöitä löytyy aina Romaniasta asti. Sitä paitsi kerjääminen on takuu varmasti kovin ja raskain työ näillä leveyspiireillä. Kuvittele itsesi istumassa polvillaan torikiveyksellä kymmenen tuntia päivässä, joka päivä. Säällä kuin säällä. Seuraat ohi käveleviä ihmisiä, ravistat kupissa olevia kolikoita ja odotat. Ja odotat. Ja tiedät, että yhdeksän kymmenestä ohi kävelevästä ihmisestä vihaa sinua. Ja se yksi ei välitä. Niin rankkaa duunia ei toivo kenellekään.

Entäs sitten katusoittajan homma? Ehdotin, että poika voisi ottaa syntikkansa ja mennä Anttilan kongiin soittamaan kotimaista iskelmää. Mummojen kukkaron nyörit aukeaisivat heti. Tosin katusoittajan hommakin on aika suhdanne herkkää. Muistan 90-luvulla Oulun markkinoilla, miten keski-ikäinen ”muusikko” soitti haitarillaan torilla. Ainoa kappale, jonka hän osasi, oli Metsäkukkia. Ja senkin hän soitti väärin. Jossain kappaleen puolivälissä rytmi ja melodia hajosivat ja ukko jätti soiton kesken. Hetken aikaa kuului vain kuin keuhkokoneen hidas, raskas huokailu, kun mies pumppasi haitaria näppäilemättä sointuakaan. Sitten hän kokosi itsensä ja aloitti uudestaan. Kun sama toistui kuudetta kertaa ajattelin, että ukolle pitää kerätä kolehti, jotta hänet saataisiin maksettua ulos koko torilta.

Mutta junanlähettäjälle on varmasti aina töitä, tuumasin pojalleni. Ainakin minun lapsuudessa oli. Meidän kylällä oli nimittäin eräs mies, joka tunsi juna-aikataulut ulkoa. Hän oli oikea nolla-sata-sata VR:n aikataulu asioissa. Päivittäin hänellä oli tapana seistä vanhan asemarakennuksen edessä herätyskello kädessä. Kun juna saapui asemalle, mies tarkisti ajan ja odotti. Sitten hän asteli veturin vierelle ja heilautti pari kertaa herätyskelloa. Juna nytkähti liikkeelle ja hävisi kiihtyvällä vauhdilla joko pohjoiseen tai etelään riippuen siitä, mistä suunnasta se oli tullut. Tarkemmin ajateltuna miehelle ei varmaan maksettu työstään palkkaa. Hän oli nimittäin kylähullu. Muistaakseni hän päätti lopulta päivänsä jäämällä junan alle.

Mitäs muuta? Seurakunnalla saattaisi olla jotain tarjolla. Hautausmaan lakaisua ja sen sellaista. Poika on sentään käynyt rippikoulun, eli jonkinlainen pohjakoulutus on jo olemassa. En tosin tällaisena himoateistina tiedä, laittaisinko poikaani viholliselle töihin. Voihan olla, että hän saisi jonkinlaisen heräämisen ja vaihtaisi ammattikoulun yliopiston teologiseen tutkintoon. Meidän isä-poika suhde muuttuisi isä-isä suhteeksi eikä yhteentörmäyksiltä vältyttäisi, koska mielestäni uskonnon logiikassa on aika monta junan mentävää aukkoa.

Kesätyö-ongelma on vielä ratkaisematta mutta onhan tässä kesään vielä aikaa. Pojalla on onneksi hakemuksia vetämässä, joten nyt pidetään sitten vain sormia ristissä, että jotain tapahtuisi. En uskalla laittaa käsiä ristiin, ettei tapahdu liikaa. Itselläkin saattaa jossain vaiheessa kesätyöt olla ajankohtaisia, tuntuu tuo YT-viirus levinneen meidänkin firmaan. Eihän se minua koske ja eihän se meidän työpaikkaan vaikuta mutta never knows. Parempi katsoa ja katua ja pelätä pahinta.

Joten jos kesällä käytte Kuopion torilla ja satutte näkemään keski-ikäisen, kaljuuntuvan miehen, joka tapailee hanurillaan Metsäkukkia, käykää toki moikkaamassa meikäläistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti