tiistai 29. heinäkuuta 2014

Kokemuksia OnnibussistaKesälomalla piti miettiä vaihtoehtoja Kuopio – Helsinki – Kuopio matkustamiselle. Yksin omalla autolla liikkuminen ei välttämättä näillä bensan hinnoilla ole enää sen edullisempaa kuin junalla VR:n kesätarjoushinnoilla. Sitten törmäsin aiheeseen nimeltä Onnibus.com. Tämä pitkän matkan linjayhtiö aloitti heinäkuun alussa ja tarjosi matkoja jopa yhden euron hinnalla. Päätin ottaa asiasta selvää.

Hain nettisivuilta aikataulun ja hinnat ja tuloksena oli, että Kuopio – Helsinki yövuorossa maksoi 8 € ja paluu iltabussilla Helsinki – Kuopio 11 €. Eli yhteensä 19 €! Tuolla hinnalla en olisi päässyt junalla Suonenjokea pidemmälle ja omalla autollakin olisi pitänyt kääntyä Varkauden kohdalla takaisin. Millä ihmeellä tämä yhtiö kattaa kulunsa? Parin sekunnin harkinta-ajan jälkeen varasin liput.

Odottelin maanantai yönä klo 23.59 lähtevää vuoroa Kuopion bussiasemalla parinkymmenen muun kanssa. Bussi tuli ajallaan, kuski otti laukun sisään ja tarkisti lipun. Sitten ei muuta kuin kaksikerrosbussin ylempään kerrokseen. Matkanteko nahkaistuimella sai alkaa.

Kuski toivotti kaikki tervetulleeksi Onnibus.com matkaan, kertoi seuraavat pysäkit ja huomautti, että hän sammuttelee yleisvalot ja kuuluttaa jatkossa hiljaisemmalla äänellä, jotta nukkujat saavat nukkumarauhan. Bussissa oli wc ja langaton nettiyhteys. Matka eteni sujuvasti ja Helsingissä oltiin perillä vartin etuajassa. Ei mitään valittamista. Paitsi yksi asia.

Vanhin poikani pyysi minua raportoimaan, minkälaista bussissa on nukkua. No, bussissa ei voinut nukkua. En ainakaan minä. Tuolit eivät ole tehty nukkumista varten, mutta tämä ei ole Onnibussin vaan koko kuljetusmuodon ongelma. Quantanamo Bayn vankileirillä vangittuja terroristeja kidutettiin mm. pitämällä vuorokausia hereillä kovaäänisellä musiikilla. Voin vakuuttaa, että saman efektin saisi laittamalla vangit linja-autoon ja ajeluttamalla heitä pitkin maanteitä vuorokauden ympäri. 

Asiaan. Paluumatkaan liittyi pieniä kommelluksia. Helsingin päästä lähti samalta pysäkiltä kaksi Onnibussia. Reipas laukunkerääjä kuulutti, että ensimmäisenä otetaan Kuopioon lähtevien laukut. Laitoin laukkuni ruumaan ja menin sitten näyttämään matkalippua kuskille. Kuski totesi, että tämä bussi menee Turkuun. Hetken hämmennyksen jälkeen minä ja muut Kuopioon menijät saimme matkalaukkumme takaisin ja siirryimme taakse ilmestyneeseen toiseen Onnibussiin, joka oli matkalla savonmualle. Kuski näytti erittäin väsyneelle, tarkisti matkalipun ja nyökkäsi ääneti. Tuli mieleen, että minkähänlaisia vuoroja nämä ammattilaiset joutuvat raatamaan. Siirryin paikalleni istumaan ja odottelin kuulutuksia. Niitä ei kuulunut ennen kuin Lahden moottoritiellä. Viimein kuski kertoi lyhyesti, että kyseessä on Helsinki – Kuopio linja ja hän ajaa Heinolaan jossa kuljettaja vaihtuu. Toivotan omasta ja Onnipusin puolesta hyvää matkaa. Hätkähdin ja tunsin kylmänväreet selkäpiissäni. Onnipussy?? Jonkun aikaa pelotti, että minkähänlaista kyytiä tämä ukkomies tulee saamaan…

2 kommenttia:

  1. Tampere Kalevasta Helsinkiin bussikuski ei viitsinyt painavaa kassia siirtää penkiltä tavaratilaan." Kyllä se aika täyttä on", vastasi ihmetellessäni, eikö ole matkustajia. Kysyin vielä, eikö asiakkaan takia kannata kassia siirtää pois. No, eipä tarvi toiste mua kuskata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo mennyt ihan putkeen joo. Onhan noita Onnibussin mokia saanut lukea lehdistä pitkin syksyä. Toistaiseksi omalle kohdalle ei ole sattunut mitään semmoista, mikä olisi saanut boikotoimaan yhtiötä.

      Poista