lauantai 2. elokuuta 2014

Arto Paasilinna: Ukkosenjumalan PoikaLomalla pitää olla kevyttä lukemista. Paasilinnan Ukkosenjumalan Poika täytti vaatimuksen. Eihän tuo mikään tuore teos ole (1984) mutta viihdyttävää ja helppoa ajanvietettä.

Ukkosenjumalan Poika Rutja tulee taivaasta ja päättää käännyttää Suomen kansan takaisin muinaisuskoon. Minä käännyin jo. On nimittäin nämä Rutjan kuusi käskyä sen verran hyviä, että päätin alkaa elämään niiden mukaisesti. Tässäpä siteeraan suoraan Paasilinnan kirjasta:

  1. Muista pelätä Ukkosta

Mitä se on? Se tarkoittaa, että jokaisen suomalaisen, olipa hän nainen, mies, lapsi tai vanhus, piti olla aloillaan aina ukonilman sattuessa. Ukkonen oli merkki Ukko Ylijumalan olemuksesta. Joka ukonilmalla puhui tai esiintyi rivosti, saattoi saada salamasta päähänsä, ja joka tapauksessa hänellä ei ollut kuoleman jälkeen asiaa taivaaseen, vaan hän joutui Tuonelanjoen syövereihin tai Hornan hurtan hotkimaksi.

  1. Älä ole pienille paha

Mitä se on? Kuka tahansa tietää, etteivät pienet ja heikot ihmiset ja eläimet voi puolustautua suurempia ja vahvempiaan vastaan. Senpä tähden pientä on suojeltava ja kaikin tavoin autettava. Joka tätä käskyä vastaan rikkoo, saa Hornassa tuta Turjan koston, ja viimeistään silloin tuo syntinen tulee tietämään mitä vastaan on rikkonut kun oli eläissään pienille paha.

  1. Suojele elämää

Mitä se on? Kaikkinaista elämää on suojeltava. Kasveja, eläimiä, jokia, metsiä ja maata, ilmaa ja auteretta on pidettävä pyhänä. Pientä maan matosta ei saa tahallaan tallata hengiltä. Ihmishengen riistäminen on rikoksista suurin, ja varsinkin jos päästää päiviltä naisen, ihmisistä ihanimman. Joka ei aina ja alituiseen suojele elämää, vaan tuhoaa sitä, saa kuolemansa jälkeen tuntea itse Ukko Ylijumalan rangaistuksen: hänet kuolemankin jälkeen kuoletetaan, eikä hänestä enää milloinkaan kukaan mitään tiedä.

  1. Kunnioita vanhoja ihmisiä

Mitä se on? Vanhoilla ihmisillä on kokemusta ja viisautta, heillä on takanaan raskas elämä, eivätkä he enää ole nuoria. Siksi heitä on pidettävä suuremmassa arvossa kuin muita ihmisiä, heitä on kaikin tavoin autettava päivittäisissä askareissa ja heille on osoitettava vilpitöntä arvonantoa, jotta heidän elämänsä olisi onnellista aina siihen saakka, kunnes he pääsevät hyvin ansaitsemaansa eloon taivaaseen. Joka ei vanhuksia arvosta, joutuu elämään itse vanhaakin vanhemmaksi ja sairasta sairaammaksi, ja kuoltuaan hänet teljetään Tuonelan tuhkauurniin, jota Lempo aika ajoin kohentelee.

  1. Elä ihmisiksi

Mitä se on? Ihmisen pitää olla ja elää ihmisen tavalla, ei niin kuin sydämetön peto tai järjetön nilviäinen. Ihmisen pitää kehittää itseään, ajatella suuria ajatuksia, lukea ja laulaa, keksiä uusia asioita ja rakentaa uusia rakennuksia. Hänen tulee vastustaa sotia, auttaa sairaita, sovitella riitoja, olla humanisti. Joka tätä käskyä vastaan rikkoo, joutuu kuoltuaan Tuonelan koirien ja Hornan hurttien sekaan, laumaan jossa ihmisyyttä ei tunneta ja josta ei paluuta muualle ole.

  1. Älä anna periksi
Mitä se sitten on? Suomalaisen täytyy olla hyvä ja hyvyydessään vankkumaton. Periksi ei saa antaa, vaikka väsymys, laiskuus tai sairaus ja kuolema uhkaisivat. On viimeiseen saakka taisteltava hyvien asioitten puolesta, oteltava onnen eteen. Ei saa taipua uhkausten, kiristysten eikä lahjomisten alla, vaan on järkkymättä pidettävä omatuntonsa puhtaana ja toimensa oikeudenmukaisena. Joka laiskuuden tai välinpitämättömyyden tähden tätä käskyä vastaan rikkoo, hänet unohdetaan elämässä, ja kuolemassa häntä ei enää kohdella suomalaisena.

Ei muuta kuin helteisiä kesäpäiviä, edelleen.1 kommentti:

  1. 2016 kesällä Rutja julistaa käskyjään Ohkolan kesäteatterissa! Näytöksen trailereita: https://m.youtube.com/channel/UCVasq9b4LierlfQHww72gVg

    VastaaPoista