maanantai 11. elokuuta 2014

Haapsalu, Viro

Tänä kesänä tuli käytyä Haapsalussa. Haapsalu on pieni, 11.000 asukkaan kaupunki Viron länsirannikolla. Kaupunki on perustettu vuonna 1279. Historia saatossa kaupunkia ovat hallinneet Ruotsi ja Venäjä sekä viimeksi Neuvostoliitto. Kaupungin keskustassa sijaitsee 1200-luvulla rakennettu Piispanlinna ja kirkko, jotka ovat säilyneet kohtalaisen hyvin. 

Tässäpä kuvia reissusta:


Haapsalun vanha keskusta on pieni ja idyllinen. Matalia puutaloja ja kapeita katuja.Haapsalun Piispanlinna, rakennettu 1200-luvulla. Linnassa sijaitsee Baltian suurin yksilaivainen kirkko.
 Viburadalla pääsi ampumaan jousipyssyllä. 10 nuolta 5 euroa.

Linnaan liittyy legenda Valkeasta daamista (kuvassa):

Keskiajalla kaikkien pyhien miesten tuli elää siveellistä elämää luostarin sääntöjen mukaan. Naisilta oli piispanlinnaan pääsy ankarasti kielletty. Kerrotaan, että nuori munkki ja virolainen nainen rakastuivat toisiinsa. Koska nuoret eivät voineet pysyä erossa toisistaan, munkki puki tytön pojaksi ja toi hänet linnaan kuoropojaksi. Eräänä päivänä petos paljastui ja piispan tuomio oli ankara: munkki teljettiin linnan tyrmään rangaistuksena nälkäkuolema. Tyttö muurattiin elävänä rakenteilla olevan kastekappelin seinään. Naisen huudot kuuluivat useiden päivien ajan, kunnes vaikenivat. Hänen sielunsa ei ole vieläkään saanut rauhaa. Sen vuoksi Vaalea daami ilmestyy elokuussa täydenkuun öinä kastekappelin pyöreään ikkunaan kummittelemaan ja suremaan rakastajaansa.
Piispanlinnassa sijaitsee museo, jossa esitellään mm. keskiaikaisia aseita. Kuvassa vanhoja tykkejä.Piispanlinnan kirkossa sijaitsee Pohjois-Euroopan ainoa pyöreä kastekappeli. Vastaavia kappeleita tavataan vain Italiassa ja muualla Etelä-Euroopassa.
 

Rantapromenadi kulkee pitkin merenrantaa. Promenadin varrella sijaitsee pitsihuviloita ja mm. Tshaikovskin penkki. Penkki on muistomerkki kuuluisalle säveltäjälle, joka vietti kaupungissa kesiään. 


 Rantaa vartioi kivinen jääkarhu
Rannalta löytyy myös lintutorni. Näköala merenlahdelle ja ympäristöön on hulppea.Keisarillinen tsaari rakennutti 1800-luvulla Haapsaluun Viron suurimman, katetun rautatieaseman. Venäjän ylhäisö matkusti paikkakunnalle viettämään kesiä ja käymään kaupungin kuuluisissa kylpylöissä. 1990-luvulla yksityisyrittäjä osti rautatien 300 eurolla, purki ja myi rautatiekiskot. Jäljelle jäi vain asema, joka toimii nykyään rautatiemuseona.


2 kommenttia:

 1. Weired? Eikös sentään weird?

  Kävin Haapsalussa kauan sitten ja oli kiva muistella tuttuja paikkoja näiden kuvien myötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava paikka tosiaan. Ja terävä havainto. Tuohon kirjoitusvirheeseen löytyy selitys blogistani "Hanoi Rocks". On oikeassa sivupalkissa suosituimmat -listalla.

   Poista